Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни курсове по програмиране за бургаските ученици

От началото на новата  учебна година Училищна Телерик Академия със съдействието на Община Бургас организира безплатни курсове по програмиране и дигитални науки в пет училища в  Бургас.Целта е у децата  да се  запали любопитството им към ученето и технологиите, да им помогне да  усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.

На територията на Община Бургас ще бъдат осъществени следните обучителни програми:

В ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията" ще бъде проведен обучителен курс в направление 5-7 клас по обучителна програма "Разработка на игри".

В ОУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе обучителен курс в направление 4-7 клас по програма "Дигитални науки".

В СУ "Константин Петканов" ще се проведе обучителен курс в направление 8-12 клас по програма "Дигитални науки".

В СУ "Епископ Константин Преславски" ще се проведе обучителен курс в направление 4-7 клас по програма "Дигитални науки".

В Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника ще се проведе обучителен курс по програма "Разработка на игри".

Всяка обучителна програма ще бъде с продължителност 100 учебни часа и ще се провежда от преподаватели от  бургаски училища, които са преминали обучителни курсове в Телерик Академия.

Сред темите в програмата са роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и скенери, различни сензори и виртуална реалност. Друг акцент е дигитална грамотност - дигитална сигурност, разпознаване на фалшиви новини и/или съобщения и профили.

По този начин учениците научават какъв отпечатък оставят в онлайн пространството и как да предпазят всичките си дигитални устройства от заплахите в интернет.

Участници в обучителните програми могат да бъдат ученици от гр. Бургас и региона, които попадат в съответната възрастова група за обучителната програма, в която желаят да бъдат записани. Няма ограничение относно това дали ученикът посещава училището, в което ще бъде проведен обучителният курс. Желаещите ученици ще могат да се запишат за участие в специално създадена за целта платформа, администрирана от Училищна Телерик Академия, която ще бъде отворена за регистрация от 9-ти до 29-ти септември. Повече информация можете да получите на telerikacademy.com, Facebook facebook.com/TelerikAcademy и Twitter @TelerikAcademy.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък, изработване на великденски сувенири, оцветяване по шаблон и др. , съобщи организаторът му Лазарина..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

Над 200 ученици се включват в олимпиадата по информационни технологии

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигат в Бургас днес за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ` 2024. Той ще се проведе от днес до 28 април в сградата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Официалното откриване ще се състои на 26 април от 18.00 часа в зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:57
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв...

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и магистърските програми от специалността ще е на разположение за консултации. На място ще може да бъде..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50

В Световния ден на книгата завършва "Маратонът на четенето" с БНР-Бургас (ВИДЕО)

На Световния ден на книгата и авторското право приключва „Маратонът на четенето“ на БНР-Бургас. В продължение на месец в училища и детски градини в Бургас представихме конкурса „Приказни истории с БНР-Бургас“, чието 8-о издание е в ход. Стотици истории, написани от деца за деца, събират седемте издания на сборника "Приказни истории с..

публикувано на 23.04.24 в 08:01

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00