Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виолета Илиева: 10 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са се върнали в училище през последните 3 години

Снимка: e-burgas.com

В Бургаска област 10 хиляди деца, преждевременно отпаднали от образователната система, са се върнали в училище през последните 3 години. Това каза началникът на образователния инспекторат Виолета Илиева. Според последните данни 153 деца ще възобновят своето образование тази година, уточни Виолета Илиева

"Наблюдаваме положителната тенденция към обратно завръщане по родните места. Преди две години наблюдавахме силно интензивно движение  от нашата страна към  страните от Европа, а по данни на МВР, с които работим в партньорство - около 800 деца и ученици са се завърнали.  При други близо 350 срещаме нежелание на родителите да се завърнат в училище, а около 150 от завърналите се не са установени на адрес", допълни тя. 

Последните 2 групи деца подлежат на връщане в училище, каза още началникът на инспектората по образование Виолета Илиева.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Успешно приключи приемът в СУ" Иван Вазов"

Успешно приключи приемът в СУ“ Иван Вазов“ в Бургас. Училището  ще посрещне  наесен бъдещи спа специалисти и първокласници, които ще се обучават в модерно оборудвани кабинети, съобщи директорът Виктор Григоров. В момента има само по едно свободно място за първи и за осми клас. Желаещите могат да се запишат на място в учебното заведение. В..

публикувано на 03.08.20 в 13:20
Община Сливен

От август се подновяват класиранията за детски градини в Сливен

От месец август 2020 г. се подновяват класиранията за най-малките жители на община Сливен. От месец април до момента класиранията за детските ясли и яслените групи към детските градини бяха преустановени поради усложнената епидемична обстановка в страната. На 3 август ще бъдат публикувани в специализирания сайт за прием свободните места, а..

публикувано на 31.07.20 в 11:12

Учениците на "Добри Чинтулов" се местят в сградата на „Йордан Йовков“

Общинските съветници приеха предложението на местната администрация за преместването на няколко училища в Бургас.  Английската гимназия вече ще се помещава в сградата на „Добри Чинтулов“, а неговите ученици ще отидат в „Йордан Йовков“.  По време на заседанието се изказаха педагогическият съветник на английската гимназия и директорът на немската..

публикувано на 28.07.20 в 10:53

Въвеждат иновативни методи в детските градини

Общо 19 детски градини в Община Бургас са одобрени и ще получат средства за въвеждане и прилагане на иновативни практики, създаване на условия за по-лесна адаптация на децата в 1-ва група и осигуряване на площадки по безопасност на движението. Дейностите ще стартират от новата учебна година по две национални програми на Министерството на образованието и..

публикувано на 27.07.20 в 15:13

Гимназията по дървообработване в Бургас ще се слее с техническата

Гимназията по дървообработване ще се слее с техническата. Предложението е внесено за разглеждане на общинска сесия, обясни началникът  на регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева. През последните четири-пет години броят на децата в първата гимназия  намаля значително, дадено е положително становище  да няма две училища в..

публикувано на 27.07.20 в 08:56

Родители от СОУ „Добри Чинтулов“ не искат децата им да се местят в СУ „Йордан Йовков“

Родители от бургаското училище СОУ „Добри Чинтулов“ изразиха с протест своето несъгласие техните деца да учат в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет – Бургас във вторник. Тя предвижда децата от "Добри Чинтулов" да се преместят, а..

публикувано на 24.07.20 в 16:37
Снимката е илюстративна

Увеличават с 10 % приема в 6 бургаски гимназии

Официално писмо до Министерството на образованието изпрати кмета Димитър Николов. В него той отправя искане приемът на осмокласници да бъде увеличен с 10 % в 6 професионални гимназии в Бургас. Причината е, че голям брой завършили седмокласници от Бургас останаха некласирани в собствения си град.  Проблемът споделиха притеснени родители, които се..

публикувано на 23.07.20 в 15:27