Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличават броя на децата в паралелките за първи клас в Бургас

Най - много желаещи за учители има в началния етап и при целодневната организация на обучение.

Снимката е илюстративна.
Снимка: Архив БНР

Много силен интерес има към паралелките за първи клас в бургаските училища. За това броя на учениците в една паралелка се увеличава с още един, съобщи Виолета Илиева - началник на Регионалното управление на образованието.

„Това означава, че стандартните 24 деца в паралелка, съгласно заповедта на министъра, която е по наше мотивирано предложение и на Община Бургас, вече са 25. Всички директори днес и утре ще имат обява за допълване на всяка една от паралелките на първите класове с по едно дете. 92 паралелки с по 25 деца за община Бургас“, обясни тя.

Илиева обяснява засиления интерес с много завърнали се семейства от чужбина, както и новодошли  да работят и живеят в морския град, които записват децата на училище. Според нея положително е и въздействието от реализираната програмата на община Бургас „Първокласно начало“. По нея бяха обновени всички 92 класни стаи за първокласници. Освен в ремонтирани  помещения, децата ще бъдат обучавани и с нови интерактивни методи.

Най - много желаещи за учители има в началния етап и при целодневната организация на обучение. Трудно се намират преподаватели по физика, химия и биология, съобщи Виолета Илиева.

„Може би защото хорариумът от часове е по-малко отколкото при българския език и математика. Мисля, че училищата ще набавят такъв вид специалисти, тъй като обикновено тези хора имат и по две специалности – химия и биология; физика и химия. Те са мобилни и адаптивни към покриване на два предмета от една културна образователна област“, допълни тя.

Продължава назначаването на нужните кадри за учителските места във всички училища в Бургаска област. До началото на учебната година навсякъде ще има осигурени преподаватели по различните предмети, съобщи Виолета Илиева.     


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират три училища в Сливен

Три професионални гимназии ще бъдат обновени в Сливен. Това са Професионална гимназия по механотехника, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ и Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“. Те ще бъдат реновирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ по Процедура „Подкрепа за професионалните..

публикувано на 08.08.20 в 15:34

ОУ „Христо Ботев“ в Ахелой спечели 50 хиляди лева по проект

ОУ „Христо Ботев“ град Ахелой спечели проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Училището се пребори в категория до 300 ученици – за 50 000 лв, съобщиха от община Поморие. Проектът е за създаване на СТЕМ център –  класна стая за  креативни дигитални  създатели. В нея ще бъдат обособени 4 основни зони : -зона „На върха“ –..

публикувано на 07.08.20 в 09:40

Успешно приключи приемът в СУ" Иван Вазов"

Успешно приключи приемът в СУ“ Иван Вазов“ в Бургас. Училището  ще посрещне  наесен бъдещи спа специалисти и първокласници, които ще се обучават в модерно оборудвани кабинети, съобщи директорът Виктор Григоров. В момента има само по едно свободно място за първи и за осми клас. Желаещите могат да се запишат на място в учебното заведение. В..

публикувано на 03.08.20 в 13:20
Община Сливен

От август се подновяват класиранията за детски градини в Сливен

От месец август 2020 г. се подновяват класиранията за най-малките жители на община Сливен. От месец април до момента класиранията за детските ясли и яслените групи към детските градини бяха преустановени поради усложнената епидемична обстановка в страната. На 3 август ще бъдат публикувани в специализирания сайт за прием свободните места, а..

публикувано на 31.07.20 в 11:12

Учениците на "Добри Чинтулов" се местят в сградата на „Йордан Йовков“

Общинските съветници приеха предложението на местната администрация за преместването на няколко училища в Бургас.  Английската гимназия вече ще се помещава в сградата на „Добри Чинтулов“, а неговите ученици ще отидат в „Йордан Йовков“.  По време на заседанието се изказаха педагогическият съветник на английската гимназия и директорът на немската..

публикувано на 28.07.20 в 10:53

Въвеждат иновативни методи в детските градини

Общо 19 детски градини в Община Бургас са одобрени и ще получат средства за въвеждане и прилагане на иновативни практики, създаване на условия за по-лесна адаптация на децата в 1-ва група и осигуряване на площадки по безопасност на движението. Дейностите ще стартират от новата учебна година по две национални програми на Министерството на образованието и..

публикувано на 27.07.20 в 15:13

Гимназията по дървообработване в Бургас ще се слее с техническата

Гимназията по дървообработване ще се слее с техническата. Предложението е внесено за разглеждане на общинска сесия, обясни началникът  на регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева. През последните четири-пет години броят на децата в първата гимназия  намаля значително, дадено е положително становище  да няма две училища в..

публикувано на 27.07.20 в 08:56