Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Недостатъчният брой на съдебните заседатели може да доведе до забавяне на наказателните дела в бургаския апелативен район

За липса на кандидати за съдебни заседатели в бургаски апелативен район сигнализира днес председателят на Апелативния съд Деница Вълкова. Процедурата за техния избор е удължена, тъй като местата не са заети. Причината са промени в закона за съдебната власт от 2016, а опасността е забавяне на десетки дела. 

Завишени  изисквания към кандидатите и броя документи, възрастови ограничения  и такива в мандата  на съдебните заседатели са довели до затруднения с попълването на състава на заседателите. След законовите промени за първи път се стига до тази нова процедура, обясни съдия Вълкова. За да станете  заседател е необходимо:

Да сте на възраст от 21 до 68 години, да имате  настоящ адрес в община Бургас, която попада в рамките на съдебния район на Районен съд – Бургас и Окръжен съд - Бургас, да имате завършено най-малко средно образование. Не бива да сте  осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, да не  страдате от психически заболявания, да не сте съдебни заседатели в друг съд, да не сте общински съветници от съдебния район на Районен съд – Бургас и Окръжен съд - Бургас,  да не участвате в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели. Също така кандидатите  не трябва  работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Районен съд – Бургас и Окръжен съд - Бургас и  да не са избирани за съдебни заседатели повече от два последователни мандата към същия съд.

Нито един кандидат за заседател не се е явил  в Тополовград и Стралджа. За ямболски регион са необходими 80 души, а кандидатите са една 42 . В несебър има само двама души, проблем единствено няма в сливенския район. Където има малко хора ще последва:

Законодателят не е предвидил какво ще последва ако и след удължаването на процедура не бъдат осигурени заседатели,заяви председателят  на общинския съвет Константин Луков и уточни

 При необходимост от 135 съдебни заседатели в Общинския съвет са постъпили 50 бр. документи на кандидати, за Окръжен съд – Бургас съотношението е 90 към 41.

Подготвили сме всички образци на документи, те могат да бъдат изтеглени от сайта на общината и на общинския съвет, ако хората нямат възможност могат да ги получат и на място, обясни още Луков.

До 17 септември могат да бъдат подавани документи в община Бургас.Съдия Вълкова призова тези, които критикуват съдебната система и протестират,  да станат част от нея като заседатели. 

Сега е моментът всеки, който не вярва в прозрачността, почтеността и ефективността на съдебната система, да се кандидатира и да се възползва
от възможността пряко, заедно със съдиите да правораздава. По този начин, със собственото си участие и с гласуването и произнасянето в
тайното съвещание в съответното наказателно дело, гражданите могат да влияят непосредствено върху качеството на правораздаването и
справедливостта на съдебния процес“

Председателят на Апелативния съд разясни нормативните изисквания пред кандидатите и начина на заплащане на труда им , като добави, че всеки
съдебен заседател получава възнаграждение по специална законоустановена формула, при гарантиран минимум от 20 лв. на ден. На съдебните
заседатели се възстановяват разходите за транспорт, които са направили във връзка с участието им в съдебни заседания. При неизпълнение на
задълженията председателя на съда може да наложи глоба на съдебен заседател. Съдебните заседатели участват в съставите на първоинстанционните
съдилища при разглеждането на наказателни дела. Вълкова посочи, че работодателите са длъжни да освобождават съдебните заседателите от
работа за участието им в съдебните процеси по време на мандата им .

Новите съдебни заседатели ще бъдат обучени непосредствено след полагането на клетва в началото на мандата им .
  Информацията за цялата процедура за избор на съдебни заседатели за мандат 2020-2024 г. гражданите могат да намерят на адрес:

https://burgascouncil.org/Novini-Vazhni-sobshcheniya/3924

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха пътя Бургас-Средец, катастрофа го блокира за часове

Движението на превозни средства по пътя Бургас-Средец вече е възможно, съобщиха за БНР Бургас от Областното пътно управление. Пътят остана затворен часове наред, заради тежка катастрофа при 85-ти км в района на Черни връх. Там около обяд автомобил се блъсна челно в цистерна. Шофьорът на колата загина на място. Заради блокираното движение бяха въведени..

обновено на 14.08.20 в 20:30

Мъж се опита да подхвърли 20 лева на полицаи

57 –годишен мъж се опита да подкупи полицаи с 20 лв. Той е бил спрян в местността «Босна» по пътя Бургас – Малко Търново. Автомобилът се движел без задължително включените къси светлини за движение. С цел осуетяване съставянето на фиш, водачът подхвърлил в служебния полицейски автомобил 20 левова банкнота, като е задържан своевременно за срок от 24..

публикувано на 14.08.20 в 08:32
Христо Терзийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в Елхово

Главният секретар на МВР: Най-трудното в момента е да угодим на всички

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е имал готовност да отговаря на въпроси на депутати за упражненото насилие над журналисти и протестиращи по време на Конференцията на ГЕРБ, но липсата на кворум е осуетила намеренията му. Пред репортери в Елхово той и главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментираха и усложнената ситуация около..

публикувано на 13.08.20 в 16:16

Откриха много нарушения при проверката на имота на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

Много нарушения са открити при проверката на имота на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“. Тя беше разпоредена от Върховната административна прокуратура. Община Бургас все още очаква строителят на обекта да представи изисканите документи.  Сградите, които са изградени на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“ нямат одобрени инвестиционни проекти и..

обновено на 13.08.20 в 15:50

Прокуратурата иска младежът, заплашил с нож дете да остане в ареста

Младежът, заплашил с нож и откраднал 80 ст. от 13-годишно дете в Бургас да остане ареста. Районната прокуратура е внесла искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишното момче. На 11 август 13-годишното момче и негова приятелка са стояли на беседка и са разговаряли. Към тях се приближил непознатият..

публикувано на 13.08.20 в 14:30

Две лодки и бракониерски мрежи са намерени в езерото Вая

Две лодки и 15 бракониерски мрежи с обща дължина 750 м. са извадени от водите на езерото Вая. Те са намерени от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. При проверката служителите на инспекцията са забелязвали в двете лодки хора, извършващи незаконен риболов. Уловената в мрежата 60 кг. сребриста каракуда е освободена и..

публикувано на 13.08.20 в 13:41

Задържаха криминално проявен мъж заради марихуана

Задържаха криминално проявен мъж заради марихуана. Той е 46-годишен от Поморие. При претърсване на гаражно помещение, разположено на поморийската улица „Цар Симеон I”, ползвано от помореца, са намерени и иззети - два плика и торбичка с 30 саморъчно направени хартиени свивки суха зелена листна маса / марихуана с общо тегло около 50 грама/.  Действията..

публикувано на 13.08.20 в 13:01