Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ издание на Международния фестивал за документално и историческо кино DOCK

| обновено на 16.09.19 в 11:47

Над 20 документални ленти ще види публиката на второто издание на Международния фестивал на документалния исторически филм DOCK, който се открива във вторник в Бургас. В конкурсната част на кино форума са включени 10 заглавия,  посочи един от основателите му Димитър Стоянович. 
"Имаме един изключителен филм на Лари Уайнстийн "Пропаганда: Изкуството на продаваш лъжи", чисто американски. Също така имаме прекрасни френски филми, които разказват за нощния живот в годините на Париж. Един изключителен филм е "Случаят на Йохана Лангефелд", който разказва за лагера Аушвиц, където жените затворени там спасяват своята надзирателка германка от руските войски. Една изумителна история."
Фестивалът ще се проведе в дните от 17 до 22 септември. Той е част от културната програма на Община Бургас и се организира с нейната финансова подкрепа. Художествен директор е Лъчезар Аврамов. Мисията на фестивала е да се превърне в едно от най-стойностните събития в областта на културата в България, с принос към опознаването на световната история по атрактивен и запомнящ се начин.
С филма "Дворците на народа" на Мартичка Божилова, Борис Мисирков и Георги Богданов ще бъде открит утре, 17 септември, Международния фестивал за документално историческо кино в Бургас DOCK` 2019. Събитието ще се състои в зала  "Ахело" в Гранд хотел и СПА "Приморец" от 17.00 часа.

Лентата е първият филм от състезателната програма и дава нов, изключително интересен поглед към пет от най-знаковите сгради от комунистическите времена - от Университета "Ломоносов" в Москва до Двореца на Чаушеску (Палата на парламента) в Букурещ. Събитията от встъпителния ден на DOCK ще продължат със затворен коктейл за гостите на откриването. На него ще присъстват актьори, режисьори, сценаристи от лентите, част от афиша на фестивала.

Официалната конкурсна програма включва десет филма, които ще се състезават за голямата награда на DOCK. Прожекциите ще бъдат в КЦ "Морско казино" и Експозиционен център "Флора": "Изгубените души на Мосул" (Германия, Италия, режисьор Франческа Маноки); "Рокендрол", (България, режисьор:  Борислав Колев); "Папа Франциск: Човек на думата си", (Швейцария, Ватикана, режисьор: Вим Вендерс); "Случаят на Йохана Лангефелд", (Полша, Германия, режисьор: Владислав Юрков, Гербург Ронде-Дал); "Пропаганда: Изкуството да продаваш лъжи ", (Канада, Германия, режисьор: Лари Уайнстийн); "Чувство за непоносимост ", (България, режисьор: Боя Харизанова); "Свидетелите на Путин", (Латвия, Чехия, режисьор Виталий Мански); "Жените от ГУЛАГ-а", (Русия, режисьор: Марияна Яровская); "Ах, тези жени", (Франция, режисьор Франсоа Армане); "Среща с Горбачов", (Великобритания, Германия, САЩ, режисьор: Вернер Херцог).

След края на всяка прожекция ще има беседи, свързани с конкретния филм.

Победител сред десетте заглавия от състезателната програма ще избере висококвалифицирано международно жури с председател кинорежисьорът Иглика Трифонова и членове: операторът, фотограф, продуцент и автор на визуални кампании Георги Богданов; авторът на десетки статии, изложби, европейски проекти Гюнтер Фурман (Германия), археологът-византинист  Никос Мердзимекис (Гърция); един от най-известните филмови монтажисти в света, носител на множество награди Александър Бернер (Германия).

DOCK включва и допълнителна, специална програма "Българският възход и падения". Тя представя изключителни ленти, посветени на знакови личности и моменти от нашата история - цар Борис III и края на Втората световна война, алпиниста Христо Проданов, Гена Димитрова, Христо Стоичков, Генерал Владимир Вазов, Нешка Робева и Златните момичета, филм за българските щангисти, лентата "Формулата на Тео" и други.


Входът за всички прожекции е свободен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48

От днес може да се кандидатства с предложения по новата програма „Достъпна култура“

От днес (22 април) до края на месеца ще се приемат предложения по новата програма на Община Бургас – „Достъпна култура“.  Тя разширява възможностите за изява на творците, а също така качествено и разнообразно съдържание да стига до повече публики. Програмата е в синхрон с демографската политика на Община Бургас, с фокус към младите хора, към периферните..

публикувано на 22.04.24 в 16:23

Бургаска поетеса спечели голямата награда на конкурса „Мили Дуели”

Бургаската поетеса Божана Славкова е първият български автор, спечелил голямата награда на най-големия световен поетичен конкурс „Мили Дуели”  . Тя ѝ бе присъдена за поетичния филм "Дървото с некролозите". Лентата е творчески продукт между нея, Денис Стоянов и Денислав Маринов. Те грабнаха 968 от точките на журито. „Благодаря за подкрепата и..

публикувано на 22.04.24 в 15:50

Стефан Диомов за мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?”: Виждам песните си в цветове

Мюзикълът “Здравей! Как си, приятелю?” вече е факт. Една от най-разпознаваемите за всички поколения български песни е избрана за заглавие на спектакъла на Националния музикален театър в София. Тя подсказва на зрителите, че ще станат свидетели на една дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща. А за някои от героите тя ще се превърне и в любовна...

публикувано на 22.04.24 в 11:00

"Списък на всички страхотни неща" на бургаска сцена

На 23 април Театър 199 представя най-новия си спектакъл „Списък с всички страхотни неща“, в залата на Кукления театър в Бургас,  от 19:30 часа.  „Списък на всички страхотни неща“ е от английските автори Дънкан Макмилан и Джони Донахю. Зрителите ще бъдат част от интерактивното представление за човешката устойчивост в моменти на сериозни изпитания...

публикувано на 22.04.24 в 10:36