Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенният театрален салон започва в Сливен

Днес започва 14-тото издание на сливенския Есенен театрален салон. До 8 октомври под покрива на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ ще бъдат представени  шест нашумели заглавия от националния  афиш – от „Бог“ на Уди Алън до „Богът на касапницата“ на Ясмина Реза. През тези дни публиката може да види любопитен прочит на пиеси от класиката и съвременността, на автори като Оскар Уайлд, Антон П. Чехов и Уди Алън, на нашумялата Ясмина Реза и два авторски спектакъла. Представленията са поставени на сцените на театрите в Сливен и Благоевград, на Младежкия и Народния театър, на Театър 199 и Театралната работилница „Сфумато“. 

По време на Есенния театрален салон в Сливен ще бъде представена работата на режисьори като Антон Угринов, на утвърдения вече Стайко Мурджев и на обещаващия Веселин Петров, на актьора Стефан Мавродиев и на младия Васил Дуев. Ще има емоционална среща с театрални светила, между които Калин Врачански, Малин Кръстев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Радена Вълканова и проф. Ивайло Христов Директорът на театъра Радост Костова обяви заглавията в афиша.

Директорът на сливенския театър Радост Костова заяви:

 Ние започваме, и е традиция сливенския театър да открива Есенния театрален салон със своя премиера в случая заглавието е „Бог“ от Уди Алън, режисьор Веселин Петро, сценография и костюми Михаела Добрева, композитор Георги Атанасов. Участва почти целия състав на сливенския театър. Надявам се на любопитство от страна на театралната публика на Сливен към Уди Алън и към едно такова заглавие. Уди Алън не е много често поставян, особено в България. За това пожелавам късмет на нашия спектакъл и дано той има дълъг живот. На 18-ти септември продължаваме с „Приятно ми е, Ива“ на театър 199. Моноспектакъл на Ива Тодорова. Следващият спектакъл е „Самотни персонажи“ на театрална работилница „Сфумато,“ постановка Васил Дуев. На втори октомври гостува „Портретът на Дориан Грей “, постановка Стайко Мурджев, на благоевградския театър, с участието на Калин Врачански. На 4-ти октомври гостува „Иванов“, на Чехов. Това е младежки театър. Постановка Стефан Мавродиев, участва и любимецът на сливенските театрали проф. д-р Ивайло Христов. Завършваме театралния салон с „Богът на касапницата“ на Народен театър „Иван Вазов,“ постановка на Антон Угринов. Участват Радена Вълканова, Александра Василева, Владо Карамазов и Юли Вергов. Това е, което предлагаме на сливенската публика. 

Костова обясни как е направена селекцията за 14-то издание на Есенния театрален салон:

 Мога да кажа – на личния ми вкус, на личните ми предпочитания и това, което ме е впечатлило, разтърсило ме е и виждам някакъв свеж въздух, красив театрален въздух. На тази основа е селекцията.

На публиката в Сливен се предлага една няколко седмична провокация, която директорът на театъра Радост Костова нарече - театрално удоволствие:

 Просто се опитваме да предоставим, да подсигурим на сливенската публика заглавия, които или в този сезон или в предходни сезони са се превърнали в емблематични, за да се върне удоволствието от качествен и добър театър. Това е важно, за да може да съществува театъра.

Завесата на тазгодишната есенна театрална панорама под Сините камъни ще вдигне „Бог“ – новият спектакъл на Сливенския драматичен театър. Премиерата е поверена на младия режисьор Веселин Петров:

 „Бог“ от Уди Алън е вече на финалната права. Искам само да кажа, че това е моят първи опит на голяма сцена. Ние извървяхме много сериозен път, с целия екип, с актьорите, с колегите. Мисля, че те заслужават своята публика. Мисля, че са готови им вярвам, че ще се справят.

Режисьорът Веселин Петров обясни,че това е  пиеса в пиесата и покани публиката на първата му изява като режисьор на голяма сцена.

Персонажите в пиесата „Бог“, те са създадени от Уди Алън, но в същото време той задава въпроса, дали ние – хората или зрителите в залата не сме написани от някой друг. И другата идея. Аз реално сблъсквам двете идеи, че всъщност, че човек е господар на собствената си воля. И това беше главната ми цел да противопоставя тези две идеи една срещу друга. Като разбира се пиесата е изключително забавна и има доста така като обем количество чувство за хумор, за да по някакъв начин да действа като панацея срещу тези въпроси, за да не забиваме прекалено много във философията.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цигулари и солисти от страната и чужбина се събират в Бургас

Четири концерта ще бъдат представени на почитателите на класическа музика в Бургас. Те са част от проекта на фондация "Арденца", финансиран от Национален фонд култура в партньорство с Община Бургас. Една седмица се провеждат майсторски класове в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ , където млади музиканти усъвършенстват своите клавирни и струнни..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20

Парк фест „Чета и плета" събира творци в Борисовата градинка в Бургас

Петото издание на фестивала "Чета и плета" отново ще даде сцена за изява на млади таланти, ще събере творци от всички поколения и ще се превърне в празник на изкуствата. По покана на организаторите Читалище „Любен Каравелов 1940“ в събитието ще участват над 30 творци, които ще превърнат със своето изкуство лятната вечер в празник. Във фестивалната..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Йордан Камджалов и Плевенската филхармония гостуват в Бургас с "Музикална магия"

Продължава турнето „Музикална магия“ на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов, със солист Атанас Маринов, кларинет. Музикантите ще гостуват през следващата седмица в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. „Нямаше как това турне да спре, защото е една „музикална магия“, която вдигаше публиката на крака във всички..

публикувано на 19.07.24 в 09:10

Дора Славова с арт провокация на тема биоетика

Провокативна изложба, озаглавена „Не докосвай!“ (Dont't Touch), откри в залата на Дружеството на бургаските художници Дора Славова. Биоетиката е голямата тема на проекта, посочи авторката: "Заглавието отговаря на концепцията на изложбата-не докосвайте жената, не посягайте на нея. Пазете я вместо да й налагате рестрикции, унижения, забрани, за..

обновено на 18.07.24 в 15:32

Bass That Sound ще акостира на остров Света Анастасия следващия петък

За първи път досега остров света Анастасия ще бъде озвучен от летни Drum and Bass ритми на 26 юли (петък). Включват се английски и български артисти. Сред тях са  Hugh Hardie,  Kanobie,  Mocks и Konspirator, Mitrev и други. Hugh Hardie  е израснал в Кеймбридж, а за първи път добива популярност през 2015 г. Ранният успех бързо е постигнат с..

публикувано на 18.07.24 в 14:44