Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адвокати искат реформа в закона, регламентиращ дейността им


23 предложения за реформа в адвокатурата ще внесат в Народното събрание от гражданската инициатива „Адвокати за свободна България“. От организацията ги представиха днес в Бургас по време на обществено обсъждане. Те искат да се намери решение на проблемите, които непрекъснато срещат в работата си. Според тях досега действащият закон е остарял и неадекватен. Дори нарушава и правата им. Причината сега да бъдат инициирани предложенията е готвеният законопроект на Висшия адвокатски съвет, който представителите на инициативния комитет смятат, че се прави „на тъмно“ и предвижда засилени репресивни мерки.

Основната причина за инициирането на предложенията е, че членовете на Висшия адвокатски съвет не защитават интересите ни. Това обясни адвокат Светлозар Николов, един от организаторите. „Ние виждаме, че този орган в момента в България е окупиран и е под влияние на едрия бизнес и чрез него се цели да бъдат репресирани българските адвокати. Доказателството е този законопроект, който го е внесъл Висшият адвокатски съвет. Искат да бъде заличена нашата професия като свободна и независима“, обясни той.

Проблемите на адвокатите ще засегнат и гражданите, защото ще загубят доверие към хората, които ги защитават, посочи адвокат Пламен Велчев. Едно от основните предложения е искането за промяна в Наказателния кодекс. „В Наказателния кодекс са предвидени текстове, в които се защитават магистратите, защитават се нотариусите, помощник нотариусите, частните съдебни изпълнители, но за адвокатите дума не става. Ние решаваме конфликти. От тази гледна точка ние засягаме различни интереси. Нашите органи не се потрудиха просто да се добави „и адвокати“ към няколко текста от Наказателния кодекс“, обясни той.

Друг основен проблем се оказват дисциплинарните производства. „Оказва се, че в българската адвокатура са в строго пазена тайна всички дисциплинарни решения. Заседанията, които се провеждат, са закрити. Не може ние като български адвокати ежедневно да защитаваме правата на гражданите в съда, а когато нас ни атакуват с някакви дисциплинарни обвинения, след това да не можем да си защитим правата пред български съд“, допълни Светлозар Николов. Той посочи, че дисциплинарните репресии в момента са обект на проверка в Европейския парламент, пред международните адвокатски организации и по дела в Страсбург.

Според бургаския адвокат Ангел Ангелов, част от предложенията на инициаторите са адекватни и дори необходими, за други обаче посочи своите възражения. Той подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс. Според него обаче идеята за право на свободно сдружаване на адвокати не е добра, тъй като ще доведе до разединение в гилдията.

Друго основно искане на адвокатите е въвеждането на годишен отпуск, за да може да се спрат сроковете за движение на делата. Предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание на 16 септември. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Моторист пострада след отнето предимство

Моторист пострада при катастрофа тази сутрин на бул. „Димитър Димов“ в Бургас.  До произшествието  се стига, след като лек автомобил, управляван от 73-годишен мъж го блъска странично на кръговото на изхода от града. При ляв завой възрастният мъж опитва да се включи в движението, но отнема предимството на правомерно движещия се моторист от..

публикувано на 23.10.20 в 13:51

Двама мъже пострадаха при катастрофа край Айтос

Двама мъже пострадаха при катастрофа на около 1 км. след Айтос в посока село Тополица, съобщиха от полицията. Причината за инцидента е, че шофьор на 62 години от айтоското село Карагеоргиево, не е спрял на пътния знак „СТОП“. Той се е ударил в автомобил, управляван от мъж на 69 години, който се е движел от Айтос към село Карагеоргиево. Единият от..

публикувано на 23.10.20 в 09:09

Отказаха досъдебно производство срещу гардовете от НСО в „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

Военната прокуратура в Сливен отказа да образува досъдебно производство срещу служителите от Националната служба за охрана по случая “Росенец”. Това съобщи в профила си в социалните мрежи бургаският общински съветник Димитър Найденов. Жалбата бе по повод инцидента на 7-и юли тази година. Тогава Христо Иванов, Ивайло Мирчев и..

публикувано на 22.10.20 в 17:30

Община Бургас премахна две нерегламентирани сметища

Община Бургас разчисти две нерегламентирани сметища, образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово". Сметопочистващата акция бе организирана след публикация в социалните мрежи от профил с името на Тодор Петков. В поста си той изрази своето възмущение от това, че недобросъвестни граждани продължават да замърсяват околната среда,..

публикувано на 22.10.20 в 11:26

Шофьор с 2,60 промила засякоха в Ръжица

Шофьор от руенското село Ръжица бе заловен да шофира с 2,60 промила алкохол в кръвта, съобщават от полицията.  Задържан е за срок от 24 часа. В Несебър пък велосипедист пострада при удар с кола. Настанен е в болница, със счупен глезен. Тестът му за алкохол показал 0,20 промила алкохол.  

публикувано на 22.10.20 в 10:44

Кола се запали в центъра на Бургас /СНИМКИ/

Лек автомобил се запали в центъра на Бургас , предава репортер на БНР- Бургас. Инцидентът се случва на ул. „Гурко“. Колата не можеше да запали, подадоха й ток от друг автомобил и така се запали, разказаха очевидци. На място пристига противопожарен автомобил с екип пожарникари. Огънят е овладян . По предравителна информация няма пострадали...

публикувано на 22.10.20 в 09:25
Язовир

Подписката срещу проучванията за злато в Болярово стигна до областния управител

Протестна подписка срещу проучванията за злато на територията на община Болярово беше внесена при областния управител на Ямбол. Местните жители настояват разрешението на фирмата да бъде спряно и да не се допускат сондажи на територията на Странджа. 2371 жители на община Болярово и собственици на имоти са се подписали срещу проучванията, посочи..

публикувано на 21.10.20 в 16:49