Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вижте кой пише историите с БНР Бургас в училище "Васил Априлов"

4
Снимка: Люба Станчева, от младите разказвачи

Създателите на съвременни истории, най- младите ни разказвачи. Срещата ни с тях в училище „Васил Априлов“ е вълнуваща на старта на учебната година.

Как копривата стана бодлива разказва Михаела Димитрова, към силата и смисъла на мечтите ни повежда Магдалена Христова, Анна Халачева  разказва за една вече сбъдната мечта, а срещата с Принца и вълшебния кон е на Юлияна Рускова.

Четвъртокласничката Люба Станчева се вдъхновява за писането от своя баща Петър Станчев, инженер и автор на една книга. Затова и нейната основна тема е семейството. Баба й, лекарка по професия, е първата, която с гласа си е пресъздавала вълшебни светове.

Като ми четеше, въздействаше. Ние се подкрепяме, много се обичаме и сме заедно във всеки един момент. А чувствата си изразявам като ги пиша, вместо да ги казвам на глас.

Училището е като мой дом, добавя Люба.

Мила Московска пее във вокалната група на училището, тя е в седми клас.

Включих се в приказните истории на БНР Бургас заради моята добра учителка по български, госпожа Кунева, която се пенсионира, тя ме насърчи като цяло да се изявявам повече. Историята ми е за едно момиче, което не е харесвано, дори е тормозено, но намира надеждата в една падаща звезда.

Мила знае, че има дарбата да твори. Чете фантастика, не се е явявала на кой знае колко много състезания или конкурси, но ще се включи в четвъртото ни издание.

Клуб Сладкодумци с ръководител Руска Йолдова също допринесе за успеха на предизвикателството.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучения по проект "Граждани за природата"

Продължава регистрацията за участие в уебинари и  обучение в природозащитен център Пода, което ще позволи на участниците на местно ниво да могат да събират и използват научни данни, да изготвят становища, да задействат процедури от екологичното законодателство. БДЗП се ангажира да предложи на гражданите да научат нещо ново, да се..

публикувано на 17.02.20 в 12:31

Нови специалности в училищата в област Бургас

Няколко нови специалности ще предложат училищата на територията на област Бургас за учебната 2020/2021 година. Увеличава се и броят на паралелките. ПГ по морско корабоплаване и риболов „Св.Никола“- Бургас   ще приема ученици в задочна формма по специалност Корабостроителен техник. В Обединено училище „Христо Ботев“, в созополското село Росен,..

публикувано на 15.02.20 в 14:02

Тайните на потънал кораб разкрива днес Мирослав Класнаков

Тайните на потънал в древността край Маслен нос кораб ще разкрие днес археологът Мирослав Класнаков. Именно това ще е темата на традиционната лекция в Регионалния исторически музей в Бургас. Какво разкриват за древните траки останките от корабокрушение, открити на морското дъно? Какво е съдържал част от товара на кораба, потънал някога..

публикувано на 15.02.20 в 08:50

„Базар на професиите“ за бургаските ученици

Информационният форум „Базар на професиите“ се провежда за трета поредна година в Бургас. Целта на събитието е учениците от шести и седми клас да направят правилен избор за продължаване на образованието си. В информационния форум тази година участват 21 бургаски учебни заведения. Той се организира от Община Бургас и Центъра за..

публикувано на 15.02.20 в 08:29

Второто издание на "ROBO CHALLENGE BURGAS" ще се проведе през март

Второто издание на атрактивното и футуристично състезание по роботика - "ROBO CHALLENGE BURGAS", тази година ще се проведе в два поредни дни - 12 и 13 март от 14.00 часа в Младежкия културен център. В състезанието могат да  участват ученици от 5 до 12 клас, разпределени в 2 подгрупи: 5-7 и 8-12 клас. Футуристичната надпревара ще протече отново в..

обновено на 14.02.20 в 12:18

Морското училище ще покаже модел на катер на Базара на професиите

По атрактивен и интересен начин ще се представи Морското училище на информационния форум "Базар на професиите" в Бургас. Утре от 10.30 ч. в Младежкия дом неговите ученици ще покажат действащ модел на катер, който се управлява с джойстик. Умаленият плавателен съд е изработен в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола"...

публикувано на 14.02.20 в 11:30

Гимназията по туризъм отбелязва патронния си празник

Директорката на гимназията по туризъм Силвия Пехливанова отбелязва, че възпитаниците им се реализират като ценени кадри. Част от тях избират и своя път  в чужбина- животът е една шарена книга и всеки чете страницата, която му е интересна.  Хубав ден за цялата училищна общност, по традиция  се провеждат различни мероприятия. Текат вече..

публикувано на 14.02.20 в 11:16