Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малкият принц" на Насимо и Естео„Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.“ Казал го е Малкият принц и тези думи са мъдри, защото е пътувал и преживял много. Много са пропътували по света и двамата художници на графити Станислав Трифонов - NASIMO и бургазлията Иван Янков - Естео. Двамата са едни от първите и вече от най-добрите български графити майстори. На една от стените в подлеза на бургаската опера, по поръчка на община Бургас, те нарисуваха героя на Антоан дьо Сент Екзюпери - „Малкият принц“. Проектът е на Насимо, но Естео винаги допринася от себе си при работата- разказва Насимо:

"С него се познаваме от много години, от времето когато ни преследваха и ни гонеха от стените, където рисувахме. Няма графити художник, който не е бил преследван в онези първи години, когато се намерихме с Естео. Имаме много общи проекти, пътуваме в много държави и рисуваме вече много по-спокойни за това, че хората вече различават артистичната графити творба, от грубия вандализъм"- разказа Насимо.

Насимо и Естео са поканени от Община Бургас да рисуват по предварително избраната тема "Малкият принц", като изявата е включена в програмата на Европейската седмица на мобилността. Днес графити стената бе напълно завършена и кара много минувачи да се спират в захлас пред философското произведение на двамата майстори на графити.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Мария Бакалова на фестивала в Кан с рокля, рисувана от българка

Актрисата Мария Бакалова предизвика възхищение при появата си на тазгодишния Международен филмов фестивал в Кан. Българката присъства лично на премиерата на най-новия филм с нейно участие "Стажантът", определен от западните медии като едно от най-очакваните събития на фестивала и включен в състезателната програма на форума. Бакалова..

публикувано на 22.05.24 в 10:57

Кино фестивал в Бургас дава шанс на младежите да бъдат жури

За девета поредна година Международен филмов фестивал Бургас /   Burgas  Internationa l Film Festival  ще даде уникалната възможност на младежите, изкушени от седмото изкуство, не само да се насладят на селектираната програма, а реално да участват в оценяването на филмовите продукции, като част от Младежко жури...

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В Созопол идва комисия от МК след находките на терена за новата автогара

Приключва първият етап от разкопките на мястото, където ще бъде построена новата автогара в Созопол. Археолозите слязоха на повече от 6 метра дълбочина и ровът трябва да се укрепи, преди да продължат надолу. Директорът на археологическия музей в Созопол и един от ръководителите на разкопките Димитър Недев обобщи откритото до момента. Разкрит е..

публикувано на 20.05.24 в 15:38

Центърът по подводна археология продължава с проучванията на пристанището на Созопол

Център за подводна археология започна новият археологически сезон в акваторията на о. Св. Св. Кирик и Юлита, Созопол. Проучванията там се провеждат за трета година, защото  пристанището там е многослоен археологически обект с материали от историческите периоди и залети от морето праисторически селища от ранна бронзова и късно халколитна епохи. Мястото..

публикувано на 20.05.24 в 13:19

Неда Загорска изработва фолклорни носии, четнически униформи и текстилни изделия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 19.05.24 в 17:30
Веселин и автобусът, който ще се превърне в сърф кемп

Веселин Деспотов превръща стар автобус в сърф кемпер и ще обикаля по Черноморието

Веселин Деспотов е от София. Той е собственик на специализиран парк в Царево, насочен към екстремните спортове, отдиха и почивката. Веселин е сърфист, затова и е решил да трансформира автобус в сърф кемп , с който да обикаля както по Черноморието, така и из Европа, но специфичното е, че ще организира и secret parties /“тайни партита“/. Той..

обновено на 19.05.24 в 15:48

Бижута с куркума, спирулина и кафе? Защо не!

Бижута с подправки? Защо не! Десислава Петрова забърква куркума, черен пипер, спирулина и морска сол във вълшебни обици, които освен, че са елегантни и еко, носят и свой аромат. За предаването „Ева в неделя“ тя сподели, че от малка е запленена от изкуството   и въпреки, че работи като графичен дизайнер все я тегли да създава красота с ръцете си:..

публикувано на 19.05.24 в 14:00