Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малкият принц" на Насимо и Естео„Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.“ Казал го е Малкият принц и тези думи са мъдри, защото е пътувал и преживял много. Много са пропътували по света и двамата художници на графити Станислав Трифонов - NASIMO и бургазлията Иван Янков - Естео. Двамата са едни от първите и вече от най-добрите български графити майстори. На една от стените в подлеза на бургаската опера, по поръчка на община Бургас, те нарисуваха героя на Антоан дьо Сент Екзюпери - „Малкият принц“. Проектът е на Насимо, но Естео винаги допринася от себе си при работата- разказва Насимо:

"С него се познаваме от много години, от времето когато ни преследваха и ни гонеха от стените, където рисувахме. Няма графити художник, който не е бил преследван в онези първи години, когато се намерихме с Естео. Имаме много общи проекти, пътуваме в много държави и рисуваме вече много по-спокойни за това, че хората вече различават артистичната графити творба, от грубия вандализъм"- разказа Насимо.

Насимо и Естео са поканени от Община Бургас да рисуват по предварително избраната тема "Малкият принц", като изявата е включена в програмата на Европейската седмица на мобилността. Днес графити стената бе напълно завършена и кара много минувачи да се спират в захлас пред философското произведение на двамата майстори на графити.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският музей плете венец от 77 билки и половина за Еньовден

Поредицата от интересни събития предстоят в бургаския Етнографски музей по случай Еньовден.  Началото на етно уикенда, ще бъде дадено още на 21 юни (петък), от 17:30 часа, с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.  Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“, ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“...

публикувано на 17.06.24 в 15:08

Бургаска ученичка ще започне курс по моден дизайн в Милано

Велизара Карайотова, която е възпитаник на Център за млади таланти в Бургас спечели първо място на състезанието “Ревю в кутия" - социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Наградата осигурява участие на бургаската ученичка в курс по моден дизайн в университет NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, Италия. Велизара от пет..

публикувано на 17.06.24 в 12:17

Снежи Кежева: Да изработвам картички е моето всичко в живота

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 16.06.24 в 17:30

В събота Esteo открива обновения с графити блок във "Възраждане"

С импровизиран коктейл ще бъдат открити графити рисунките, които  преобразиха части от фасадата на блок 16 в бургаския комплекс „Възраждане“. Те са дело на твореца Иван Янков - Esteo. Събитието ще се проведе в събота (15 юни) от 19:00 ч., пред жилищния блок. Всеки желаещ да се присъедини ще има възможност да се срещне с авторите на инициативата от..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Първокласник от София събра 18 печата в книжката „Опознай Бургас“

Седемгодишният Георги Георгиев от София, ученик в 1. клас, се включи в общинската инициатива „Опознай Бургас“. За кратко време, докато гостува на своята баба от Бургас, Георги събра всичките 18 печата в книжката с най-разпознаваемите местни обекти с туристически потенциал и нареди пъзела „Аз обичам Бургас“. След като удостовери това в основната сграда..

публикувано на 13.06.24 в 12:45

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица"

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица" в "Славейков". Срещата е днес пред големия паметник в 18.30 часа. Водач ще бъде д-р Станимира Делева, която ще покаже как да открием видовете, които живеят в парка и да използваме различни полеви инструменти и техники. Идеята на събитието е да се покаже как една приятна разходка в..

обновено на 13.06.24 в 12:21

Кремена Димитрова: На Балканите бабата е основополагаща фигура

Текстове на 16 популярни личности събира сборникът „Баба“, който ще бъде представен в Бургас. Съставител и вдъхновител е Кремена Димитрова от Националния филмов център. Идеята се ражда край морето, разказа тя пред БНР-Бургас: "На нашите географски ширини-Балканите, бабата е основополагаща фигура. На нейните крехки рамене се крепи възпитанието и..

обновено на 13.06.24 в 12:19