Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показаха в Бургас част от бойното снаряжение на Българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)

С демонстрация на задържане на кораб нарушител от флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ започна информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ в Бургас. Събитията целят популяризиране на военната професия сред младите хора. 

Въпреки лошото време, стотици ученици от горните класове на гимназиите видяха част от бойното снаряжение на Българския флот. Те можеха да разгледат военни катери, ракетни установки, както и оръжия.

Пред журналисти адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни и спомагателни кораби припомни, че в Бургас има представители на трите вида въоръжени сили – военновъздушни, сухопътни и военноморски.

"Основната цел, която сме си поставили е да покажем на обществото  и на младите хора, всичко онова, което притежаваме като въоръжение и техника, т. нар. "статически показ". Младите хора могат да се докоснат, да се зададат своите въпроси на военнослужещите и да събудим у тях онова любопитство и желание да постъпят в армията - във военноморските сили, военновъздушните и сухопътните войски."

Според него кампанията има резултат. След първото проведено събитие, за обявените 100 свободни места във флотилия бойни и спомагателни кораби, е имало над 120 кандидати. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Нужни са повече служители, които да следят камерите на "Бургасбус"

Видеоклип с подпийнали пътници и арогантно държание в автобус Б11 на "Бургасбус" предизвика негативни и възмутителни реакции у бургазлии в мрежата. Оказва се, че не е само един случай в последните няколко дни, въпреки това обаче от превозвача отчитат спад на подобни прояви.  Всички превозни средства са с камери, шофьорите имат паник бутони, а..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Изложба припомня европейските етнически карти за Македония

Изложба, която ще гостува на 15 юли, понеделник в Бургас, показва Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Експозицията включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на..

публикувано на 15.07.24 в 10:30
архив

Катастрофа временно ограничава движението по пътя Ямбол-Елхово

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път първокласния път Ямбол–Елхово, в района на околовръстния път на Елхово. Причината е катастрофа, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът се пренасочва по обходен маршрут през град Елхово. Движението е регулирано с пътни знаци.

публикувано на 15.07.24 в 10:20

Започват Горещниците

Според народните вярвания започват Горещниците. Те са три дни - до 17 юли.  В някои райони на страната се спазват ограниченията за работа, с цел предпазване от пожар и огън. Седмицата до Илинден (20 юли), когато се отбелязва свети пророк Илия се нарича още Запалена неделя. Не се ходи на нивата, не се работи и не се извършват домакински дейности. Счита..

публикувано на 15.07.24 в 09:03