Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Паламудени вдъхновения и странджански седенки" през почивните дни в Ахтопол

| обновено на 21.09.19 в 10:44
Снимка: Joyradost / Wikipedia

Четвъртото издание на фестивала "Ах! Паламуда" ще се проведе през почивните дни в Ахтопол. Предвидени са разнообразни събития, посветени на автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства, Есенните празници в морския град се провеждат под мотото "Паламудени вдъхновения и странджански седенки", какво включва програмата тази година ще научим от Катя Съева от сдружение „Лумен“, един от организаторите:

"Празници на автентичната, традиционна храна, която е и култура и история и връзка с нашия корен. Затова и е много важна като присъствие. Празници и на традиционните и съвременни изкуства, множество творчески ателиета и работилници, кулинарни ателиета, презентации, прожекции на документални филми, изложби и концерти. Паламудът е патрон и символ на празниците, защото е символ на благоденствието. Тези празници са наречени за благоденствие, за здраве, за сполука и наслука на хората."

Трите дни на фестивала ще са изпълнени и с много музика, като началото ще бъде поставено с фолклор, специален гост ще е певицата Радостина Йовкова, солист на ансамбъл "Филип Кутев" и странджанския певец Костадин Михайлов. Във фестивалните вечери са предвидени концертите и на съвременни групи.

Хотелиери и собственици на къщи за гости в Ахтопол са споделили, че имат много резервации за трите дни на фестивала сподели Катя Съева. Това е и едно от идеите на организаторите Ахтопол да се утвърди като културно-историческа дестинация и притегателно място за почитателите на специализирания туризъм. 

АХ!ПРОГРАМАТА


21-23 септември

СЪБОТА (21.09.)

12.00 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ 
ОТКРИВАНЕ с водосвет на Агатополския епископ Йеротей, отец Сергий и отец Йордан; раздаване на празничен курбан
„Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден

13.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО; ГРАДСКА ГРАДИНА
„Щом задумка тъпан и засвири гайда...” – фолклорна програма със специалното участие на Радостина Йовкова (солист на ансамбъл „Филип Кутев” и странджанският певец Костадин Михайлов
„Пазители на традициите” – творчески и кулинарни работилници с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол; сдружение „Пазители на българското”; сдружение „Нови публики”
„Пътешествия в ритъм” - музикално пространство с Асен Хайдутов

17.00 ч. ГРАДСКИ ПЛОЩАД (пред галерия „АлтерЕго”)
„Виждате ли го моретоооо?”- рисувателно ателие за деца
“Lov-E-Motion”: фото-лирично споделяне с Лидия Кулекова (изложба 21-23.09)

20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО – Ах!концерт
„Паламуда PROject” представя:
Асен Хайдутов и „The Family”
Blues Traffic
22.30ч. „дЖаз-маз” – джем сешън

НЕДЕЛЯ (22.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески ателиета „Паламуди по бермуди” с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол; сдружение „Пазители на българското”; сдружение „Нови публики”
„Пътешествия в ритъм”- музикално пространство с Асен Хайдутов

12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден

17.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„На кея с малко джаз и вино...” 
Наградите на литературен конкурс „МОРЕТО!”
Изложба живопис на галерия „АлтерЕго – Ахтопол”
*Музикалната картина ще оформят “The Hitch-Hikers”

20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО – Ах!концерт
“The Hitch-Hikers”
Група „Конкурент”

ПОНЕДЕЛНИК (23.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески ателиета „Паламуди по бермуди”
„Арт-експресивни игри” – ателие с Лидия Кулекова
„Пътешествия в ритъм” – музикално пространство с Асен Хайдутов

12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„ Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден
12.30ч.-17.00ч. „Ах!Русалки, еднорози, паламуди... и други лични изумруди!”- хубави срещи с морски хора; дегустация на табиетлийски рибарски мезета, тънки питиета и турнир по табла!
12.30ч."Рибарството по Странджанското Черноморие" - презентация на д-р Атанас Орачев
13.00ч. За проекта "ABORA" ще разкаже кдп Александър Александров
14.00ч. Кино сБирка на кея
„Добро утро, капитане!”- док.филм; режисьор: Джеки Стоев; сценарист: Христо Илиев – Чарли; оператор: Антони Стоев
*Специален гост ще бъде главният герой на филма Евгений Овагемов – Гената!

18.00ч. МАЛКА СЦЕНА – галерия „АлтерЕго”
Благодатна вечер с изпълненията на Petruccio – соло пиано и...
Литературен конкурс „МОРЕТО!”- представяне на наградените произведения и среща с авторите
19.00ч. „Написаното с перо от ангел остава завинаги” – док. филм, посветен на поета Николай Кънчев; сценарист и режисьор: Христо Илиев – Чарли; оператор: Пламен Гелинов
21.00ч. Паламудени вдъхновения, откровения и съкровения с приятели и питие....
С отворен край.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 26.07.24 в 11:31