Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Паламудени вдъхновения и странджански седенки" през почивните дни в Ахтопол

| обновено на 21.09.19 в 10:44
Снимка: Joyradost / Wikipedia

Четвъртото издание на фестивала "Ах! Паламуда" ще се проведе през почивните дни в Ахтопол. Предвидени са разнообразни събития, посветени на автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства, Есенните празници в морския град се провеждат под мотото "Паламудени вдъхновения и странджански седенки", какво включва програмата тази година ще научим от Катя Съева от сдружение „Лумен“, един от организаторите:

"Празници на автентичната, традиционна храна, която е и култура и история и връзка с нашия корен. Затова и е много важна като присъствие. Празници и на традиционните и съвременни изкуства, множество творчески ателиета и работилници, кулинарни ателиета, презентации, прожекции на документални филми, изложби и концерти. Паламудът е патрон и символ на празниците, защото е символ на благоденствието. Тези празници са наречени за благоденствие, за здраве, за сполука и наслука на хората."

Трите дни на фестивала ще са изпълнени и с много музика, като началото ще бъде поставено с фолклор, специален гост ще е певицата Радостина Йовкова, солист на ансамбъл "Филип Кутев" и странджанския певец Костадин Михайлов. Във фестивалните вечери са предвидени концертите и на съвременни групи.

Хотелиери и собственици на къщи за гости в Ахтопол са споделили, че имат много резервации за трите дни на фестивала сподели Катя Съева. Това е и едно от идеите на организаторите Ахтопол да се утвърди като културно-историческа дестинация и притегателно място за почитателите на специализирания туризъм. 

АХ!ПРОГРАМАТА


21-23 септември

СЪБОТА (21.09.)

12.00 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ 
ОТКРИВАНЕ с водосвет на Агатополския епископ Йеротей, отец Сергий и отец Йордан; раздаване на празничен курбан
„Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден

13.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО; ГРАДСКА ГРАДИНА
„Щом задумка тъпан и засвири гайда...” – фолклорна програма със специалното участие на Радостина Йовкова (солист на ансамбъл „Филип Кутев” и странджанският певец Костадин Михайлов
„Пазители на традициите” – творчески и кулинарни работилници с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол; сдружение „Пазители на българското”; сдружение „Нови публики”
„Пътешествия в ритъм” - музикално пространство с Асен Хайдутов

17.00 ч. ГРАДСКИ ПЛОЩАД (пред галерия „АлтерЕго”)
„Виждате ли го моретоооо?”- рисувателно ателие за деца
“Lov-E-Motion”: фото-лирично споделяне с Лидия Кулекова (изложба 21-23.09)

20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО – Ах!концерт
„Паламуда PROject” представя:
Асен Хайдутов и „The Family”
Blues Traffic
22.30ч. „дЖаз-маз” – джем сешън

НЕДЕЛЯ (22.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески ателиета „Паламуди по бермуди” с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол; сдружение „Пазители на българското”; сдружение „Нови публики”
„Пътешествия в ритъм”- музикално пространство с Асен Хайдутов

12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден

17.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„На кея с малко джаз и вино...” 
Наградите на литературен конкурс „МОРЕТО!”
Изложба живопис на галерия „АлтерЕго – Ахтопол”
*Музикалната картина ще оформят “The Hitch-Hikers”

20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО – Ах!концерт
“The Hitch-Hikers”
Група „Конкурент”

ПОНЕДЕЛНИК (23.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески ателиета „Паламуди по бермуди”
„Арт-експресивни игри” – ателие с Лидия Кулекова
„Пътешествия в ритъм” – музикално пространство с Асен Хайдутов

12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„ Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден
12.30ч.-17.00ч. „Ах!Русалки, еднорози, паламуди... и други лични изумруди!”- хубави срещи с морски хора; дегустация на табиетлийски рибарски мезета, тънки питиета и турнир по табла!
12.30ч."Рибарството по Странджанското Черноморие" - презентация на д-р Атанас Орачев
13.00ч. За проекта "ABORA" ще разкаже кдп Александър Александров
14.00ч. Кино сБирка на кея
„Добро утро, капитане!”- док.филм; режисьор: Джеки Стоев; сценарист: Христо Илиев – Чарли; оператор: Антони Стоев
*Специален гост ще бъде главният герой на филма Евгений Овагемов – Гената!

18.00ч. МАЛКА СЦЕНА – галерия „АлтерЕго”
Благодатна вечер с изпълненията на Petruccio – соло пиано и...
Литературен конкурс „МОРЕТО!”- представяне на наградените произведения и среща с авторите
19.00ч. „Написаното с перо от ангел остава завинаги” – док. филм, посветен на поета Николай Кънчев; сценарист и режисьор: Христо Илиев – Чарли; оператор: Пламен Гелинов
21.00ч. Паламудени вдъхновения, откровения и съкровения с приятели и питие....
С отворен край.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър в онлайн битка за награда "Икар"

След като през миналата 2019-а спечели награда "Икар" за постановката "Филифьонката, която вярваше в бедствия", тази година Държавен куклен театър - Бургас отново е номиниран за първото място в категорията Най-добър куклен спектакъл. Новото му хитово заглавие е "Златната гъска". потребителите могат да подкрепят артистите в организираното интернет..

публикувано на 23.10.20 в 15:38

Изложба в подкрепа на децата на Армения

За подкрепа на децата на Армения апелира художничката Надя Станчева и дарява приходите от 12 свои картини за невинните потърпевши от тази война. До 25 октомври в бургаската галерия "Ателие R" 12 картини на Надя Станчева ще бъдат предложени на специални, по-ниски цени. Сумата от всяка продадена картина, ще бъде внесена в банкова сметка на Общоарменски..

обновено на 23.10.20 в 11:14

„Случаят АБ " с първа среща с бургаската театрална публика

Документалният филм "Случаят АБ“ ще бъде представен тази вечер от 18.30 часа в Морското Казино в Бургас. Той е посветен на трите сезона между 1957 и 1960 година в драматичния театър „Адриана Будевска“, определени по-късно като "явлението бургаски театър". Проектът е осъществен с финансовата помощ на Община Бургас и със съдействието на ДА..

обновено на 23.10.20 в 11:05

Отменят изложба и семинар на ЮНЕСКО в Несебър

Поради епидемиологичната обстановка изложбата „Пътешествие из живите традиции“ в Несебър ще бъде отложена. Това съобщават организаторите.  Откриването на изложбата трябваше да се случи от 17:30 ч. Тя б е инициатива на Регионален Център София - ЮНЕСКО.   Целта на изложбата бе да покаже нематериалното културно наследство на страните от региона на..

публикувано на 23.10.20 в 10:36

CineLibri стартира днес с филм на Роман Полански (ОБНОВЕНА)

За втора поредна година международният кино-литературен фестивал CineLibri се провежда в Бургас.  11 филма по класически и нови книжни бестселъри представя програмата. Мотото тази година е „Възпитание на чувствата“, поясни организатора Кремена Димитрова: "Ще може да се насладите на филми от различни страни и жанрове. Общото между тях е..

обновено на 22.10.20 в 16:32

"Фънкалеро" ще представи новия си албум с концерт в Бургас

Концерт на група „Фънкалеро” предстои в Бургас. След близо 2 години музикантите се завръщат на бургаска сцена, за да представят новия си албум „Сайфънк“. „Сайфънк" е „научен“ фънк , „теория на фънка“, както аз го преведох, с много мелодични композиции и сола на всеки един музикант в групата. Включват се саксофонистът Димитър..

публикувано на 22.10.20 в 12:22
Яна Иванова, РИМ - Бургас

Яна Иванова: Книгата за Бургаския укрепен пункт разказва историята на града ни по време на Балканската война

Изложба и книга за Бургаския укрепен пункт по време на Първата балканска война ще представи днес Регионалният исторически музей. Автор на научното издание е уредникът Яна Иванова. В продължение на няколко години тя проучва ценния архив на майор Христо Г. Попов – помощник-комендант на пункта. Представените данни осветляват в..

публикувано на 22.10.20 в 11:46