Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас бе домакин на форум за правото да бъдем информирани и за свободата на словото

Всеки има право да бъде информиран и да получава информацията, която го интересува от различните институции. Още повече, когато става дума и за медии, които работят  с достоверна информация. Свободата на словото и  правото за достъп до информация са сред основните ни граждански права.

Това бе темата на форум в Бургас, в който се включиха юристи, депутати и журналисти.

Бургас бе домакин на форум посветен на правото да бъдем информирани и за свободата на словото у нас, по повод  Международния  ден на „Правото да знам“. Отбелязваме го за 17-ти пореден път.
Изпълнителният директор на Програмата за достъп до информация посочи, че нямаме комисар или комисия, която да осъществява лидерството в прилагането на закона:

"2019 година за първи път излезе одитен доклад на Сметната палата по прилагането на Закона за достъп до информация. Този доклад е изключително интересен. Той предполага и последващ доклад  за препоръките, които дава Сметната палата към органите на власт.  През май месец 2020 година ще видим втори доклад. "...

Благодарение на търсещите информация, на самите казуси,  които се създаваха и на съдилищата през всичките тези години се оформяше това понятие – достъп до информация, каза адвокат Александър Кашъмов

"Съществена роля в това отношение имат разследващите журналисти, защото те поставят въпроси, които са извън стандартите и поставяха темата дали дадена информация е обществена. От самото начало на приемането на закона  беше ясно, че всички актове на държавни органи са обществена информация. Не беше ясно дали договорите са такава информация..."

Отностно последните събития в държавата и по-конкретно в обществената медия, депутатът Диана Саватева коментира така:

"Когато става дума за обществена медия трябва да има пълна прозрачност. Дори да се вземе решение, което да е свързано с промяна на програма или промяна на конкретен екип, това да става при спазване на прозрачността. Не да го научаваме от социалните мрежи. Обществото трябва да бъде осветявано от това какво става в една медия, още повече когато е обществена..."

За свободата на словото, застрашено ли е то или не – коментираха журналистите Силвия Шатърова и Десислава Георгиева:

"Силно се надявам да не е в криза и в тотална опасност. Бяхме на конференция,  в която казваме - имаме закони и тя е решена, нужно е да имаме достъп до информация, а в същото това време ни се струва че има някакво ограничаване. Дали някой ни ограничава или ние си налагаме някакви ограничения, това е пагубно и в двата варианта."

"Този проблем е съществувал и ще продължава да съществува. И докато се оправдаваме с институциите, които ни забраняват достъп до информация нещата няма се променят. От друга страна има една автоцензура, която журналистите си налагат От едната страна са институциите, а от другата журналистите. Трябва да се намери пресечната точка, да се преодолеят тези проблеми за да нямаме пречка да се изразяваме свободно и да защитаваме интересите на обществото, на което служим.", посочи Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ ще помогне на хората, останали без дом във Воден и Крайново

КНСБ ще помогне на хората останали без дом в боляровските села Воден и Крайново. „Конфедерацията на независимите синдикати в България, заедно с благотворителния си фонд „Проф. д-р Желязко Христов“, не могат да останат безучастни към трагедията, сполетяла гражданите на община Болярово в селата Воден и Крайново“, каза Рени Джагалова, секретар на..

публикувано на 31.08.24 в 10:25

Въжен парк ще бъде изграден в Бургас

Голям въжен атракцион ще бъде изграден в парк „Езеро“. Ще се проведе публичен търг за отдаване под наем за 10 години на терен от 770 км.м, върху който да бъде реализирано съоръжението. Това реши днес Общинския съвет в Бургас. Предложението на кмета Димитър Николов бе гласувано и прието с 36 гласа „За“. Докладната записка е входирана..

публикувано на 30.08.24 в 15:20

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа, каза кметът на Средец Иван Кичев. По тяхна вина са предизвикани и част от пожарите на територията на общината, посочи градоначалникът. „Има и доказателства, че тези пожари са предизвикани от мигрантски групи, които отново засилиха този натиск, макар още да няма официални резултати от..

публикувано на 30.08.24 в 13:14

Продължават да пристигат привърженици на Ахмед Доган в парк Росенец

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е извършена..

публикувано на 30.08.24 в 09:13
архив

В 9 часа започва заседанието на Общинския съвет в Бургас

Една от най-важните докладни, които ще гласуват днес общинските съветници в Бургас е за преразпределението на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през 2024-та. Причината е, че някои обекти не могат да бъдат завършени до края на годината, а за да не се връщат отпуснатите средства отново в държавния бюджет те ще бъдат прехвърлени към..

публикувано на 30.08.24 в 08:40

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%. През юли у нас са регистрирани 3906 нови автомобила,..

публикувано на 29.08.24 в 16:10

Нови подписки срещу изграждането на паркинг на пазара „Краснодар“ в Бургас

Две нови подписки срещу предложението за изграждане на многоетажен паркинг в района на пазара „Краснодар“ са внесени в Общинския съвет в Бургас. Хората са притеснени, че ще се разруши един от символите на града. В една от подписките те посочват, че ще бъдат изсипани „етажи от бетон върху огромно място с подземни води“. Според общински..

публикувано на 29.08.24 в 15:54