Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

90 на сто от домашните стопанства в Сливен са получили еднократната помощ от държавата

| обновено на 24.09.19 в 17:20
Снимка: БТА

На близо 90% от стопаните в Сливенска област са изплатените еднократни помощи от 300 лева за унищожените дворни прасета, като част от мерките за борба с Африканската чума по свинете. Това съобщи заместник-областният управител Камен Костов, след редовното заседание на Областната епизоотична комисия. Проверките за укрити живи прасета продължават. 

Към момента в област Сливен няма открити случаи на заболели диви прасета от Африканска чума, съобщи заместник-областният управител Камен Костов.

"Правят се претърсвания от горските стопанства за умрели прасета. Всичко, което е намерено или отстреляно се изследва. За сега нямаме положителна проба."

Костов каза още, че поставените капани за диви прасета вече са 48, като 28 от тях са били изградени от ловните сдружения, а останалите – от горски служители в дивечовъдните  участъци.

"Капани се изграждат и продължават да се изграждат, но все още голямото количество прасета са долу в полето, тъй като все още има хранителни запаси за тях там. Предстои те да се върнат в гората и тогава капаните да заработят по-сериозно."

От началото на кампанията до сега са отстреляни 25 диви прасета на територията на областта. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелина Рускова и Тошко Вачев

„Бургас сбъдва мечта“ в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна вечеря в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми предстои през тази седмица в Бургас. Инициативата гостува в морския град за втори път и се осъществява с подкрепата на иконописеца Тошко Вачев. Вечерята се организира от фондация “Мечта за Дете”. Тя е създадена от Ивелина Рускова с единствената цел да помага на..

обновено на 26.09.20 в 13:44

Нощ на прилепите ще се проведе в Бургас

Нощ на прилепите организират Българска Фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани днес. Събитието започва  от 16:00 ч. и ще продължи до 20 ч.  в Морската градина (до Охлюва). Предвидено е  представяне на интересни факти за прилепите, методи за проучването им, изложба фотографии, арт занимания, относно прилепите, а по-късно и подслушване на прилепи с..

публикувано на 26.09.20 в 09:00

6,8% е безработицата в Ямболско

Безработицата в Ямболска област е намаляла с по–малко от процент пункта през август и достигнала 6,8 %. Най-много хора без препитание има в най-малката община в Ямболска област – община Болярово, където са регистрирани - 15 %, в съседната община Елхово процентът е 14. В община Стралджа, където безработицата преди три години достигна почти 30..

публикувано на 26.09.20 в 08:46

Карнобат отбелязва днес своя патронен празник

Президентът Румен Радев се очаква да присъства на днешния празник на Карнобат. Официалната част е в  11 часа, на пл.“Трети март“. Патронният празник ще започне с празнична литургия в храм „Св.Йоан Богослов“, каза кметът Георги Димитров: "26 септември е избран от моите предшественици, защото е патронен празник на града. Нашата църква носи името..

обновено на 26.09.20 в 08:33

Бургаският квартал Лозово ще отбележи своя 100-годишен юбилей

Бургаският квартал Лозово ще отбележи своя 100-годишен юбилей и 90 години от създаването на читалище "Тракия - 1930". Тържествата ще започнат в събота 26 септември още в 16.00 часа със забавни игри и изненади за децата в парка на квартала, а половин час по-късно ще бъде открита битова изложба в читалището. В 17.00 часа ще бъде отслужена заупокойна..

публикувано на 26.09.20 в 08:00

Продължават ремонтните дейности по сградата на НХК

Ремонтните дейности в Дома на нефтохимика продължават, информират от Община Бургас.  Фасадата на сградата е изцяло обновена с ефектно остъкление, което ще придава напълно различен облик на културния дом. Промени са извършени и във вътрешната част. Зрителната зала е обзаведена с нови седалки, положена е нова настилка на пода. Сцената също е ремонтирана,..

публикувано на 25.09.20 в 15:38

Носилка бе дарена на Спешно отделение на УМБАЛ Бургас

Нова носилка бе дарена на Спешно отделение на УМБАЛ Бургас от благотворителната кампания за 100-годишнината на вестник "Черноморски фар". Най-спешните нужди бяха нова носилка-легло за транспортиране на пациенти и манипулационна маса. Събраната сума от 2205 лв. бе достатъчна и за двете, включително и за още 19 нови инструмента - ножици, хирургични..

публикувано на 25.09.20 в 15:23