Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два дни в Бургас:

Над 800 участници от цялата страна в "Сребро в косите - песен в душите"

Фестивалът дава възможност за изява на хора от третата възраст

Повече от 110 състава участват в 9-тото издание на Националния фестивал "Сребро в косите - песен в душите, край морето на Бургас".  Събитието се провежда днес и утре / 26 и 27 септември/ в залата на ДНА. 

„Над 800 души са участниците, които ще се изявят на сцената. Гостуващите състави са от Ямбол, Сливен, Айтос, Казанлък, Тополовград, Варна, Тервел, Добрич, Шумен, Ивайловград, Кърджали, Малко Търново, Русе, с.Тракия и др. Те ще се представят с фолклор, популярни естрадни, патриотични и стари градски песни. За първи път имаме и три танцови състави“, съобщи Вяра Андонова от Сдружение "Съюз на пенсионерите - 2004", което е организатор на фестивала, заедно с Община Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:


За поредна година в "Сребро в косите - песен в душите“ с огромен ентусиазъм се включва хор „Родна песен“ от Айтос. В него участват 8 жени, които обичат да пеят фолклорни песни, техен ръководител е Надка Колева.

„Идваме с голямо удоволствие! Този фестивал много ни радва, ние с него живеем! Ние участваме в много подобни прояви и печелим награди“, с гордост разказа Колева.

повече може да чуете в звуковия файл:


Гала концертът на най-атрактивните участници, който се посвещава на 1 октомври - Международен ден на възрастните хора ще е във втория ден на фестивала от 17.30 ч. . 

Тази година участниците ще получат от Община Бургас изрисувани специално за случая сувенири за спомен, ръчно изработени от Общинското социално предприятие "Морски знаци". 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират "Башмайстора на море" тази вечер пред библиотеката

Изложба, книга и филм, под мотото - Една легенда се завръща „Баш майстора завинаги” представят днес в пространството пред библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. Те са посветени на петте филма от поредицата за „Баш майстора“, станали любими на хиляди българи. Образите на Рангел Лелин, Другарю Кире, Жорката излизат от филмите, за да ни отведат..

публикувано на 27.05.20 в 11:58

Драматичният театър се завръща на лятна сцена

Драматичен театър „Адриана Будевска“ отваря врати отново от юни. Съвместно с община Бургас културната институция ще подари на почитателите на Мелпомена един летен театрален сезон. В селекцията на афиша са включени няколко от хитовите заглавия на театъра. Спектаклите ще се играят през юли и август на сцената на Летния театър и на остров „Св...

публикувано на 26.05.20 в 15:56

Градската галерия в Поморие отвори врати отново

Градска художествена галерия “Дечко Стоев” в Поморие възобновява пълноценната си дейност след повече от два месеца извънредно положение. Ценителите на изкуството ще имат възможност да се насладят на изложба от графични творби на един от най-значимите художници на нашето съвремие – Стоян Цанев. В експозицията са представени 49 графични произведения..

публикувано на 26.05.20 в 15:40

Бургас в унисон с природата

Творбите от фотоконкурса "Бургас в унисон с природата" ще бъдат подредени на 5 юни в парка в "Изгрев". Инициативата е по повод 2020 - Европейска година на „по-зелените” градове и в рамките на третото изд ание на "Изгрев парк фест".  Конкурсът насочва фокуса на обектива към зелените пространства на дома, квартала и града, в които живеем и..

публикувано на 26.05.20 в 14:33

Три театрални постановки гостуват през юни на Летния театър

Летният театрален салон от гостуващи постановки в Бургас ще бъде открит през юни. На 23-ти следващият месец зрителите ще видят моноспектакъла на Мариус Куркински " Мариус на 50"  от 20ч. на сцената на Летния театър. Притежателите на билети за отложеното представление от 2-ри април могат да ги презаверят за новата дата или да ги върнат в срок до 31 май..

публикувано на 26.05.20 в 12:48

Иво Бистрички обръща пространството в изложбата си "Над сушата"

Изложба живопис подреди художникът Иво Бистрички в галерия „Пролет“. Тя е озаглавена „Над сушата“, а платната представляват определени ситуации пречупени през призмата на автора. В тях има конкретни детайли, постройки и фигури, разказва художникът. "В тях има това усещане за обръщане на пространството, за обръщане на хоризонта, за обръщане на..

публикувано на 26.05.20 в 12:14

Отличие „Златен век“ за бургаски реставратор

  С почетното отличие „Златен век“, „Печат на Цар Симеон Велики“ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, е удостоен от Министерство на културата Светлан Иванов - помощник-реставратор в Регионален исторически музей – Бургас.  Наградата се присъжда по повод 24 май – Деня на българската..

публикувано на 26.05.20 в 11:48