Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаският Апелативен съд потвърди задържането под стража на мъж издирван с ЕЗА


Бургаският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от с.Сотиря, община Сливен, задържан на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд гр. Хамбург, Германия.

 Мъжът се издирва с цел провеждане на наказателно производство за две престъпления по немското законодателство –

1.Тежка форма на принудителна проституция, придружена с експлоатиращо сводничество, дирижиращо сводничество и опасна телесна повреда;

2. Опит за изнудване, придружено с обида. Тези деяния са престъпления и по българското законодателство - трафик на хора и изнудване.

Целта на мярката за неотклонение в това производство е обезпечаване присъствието на лицето по време на разглеждане на ЕЗА, предотвратяване на бягството му и евентуално укриване, с което би могъл да попречи за предаването му на германските власти, ако бъде уважено искането им, посочено в Европейската заповед за арест.

Според съдебния състав на Бургаски апелативен съд има реална опасност исканото лице да се укрие, за да избегне наказателното преследване.

Мъжът е обвинен в множество умишлени престъпления срещу личността на пострадалата жена. Има данни за многократно осъществен психически и физически тормоз над нея, която била системно принуждавана да работи като проститутка. Мъжът има и обременено съдебно минало. За едно от престъпленията посочени в ЕЗА предвиденото наказание според немското законодателство е от шест месеца до десет години лишаване от свобода.

Тези обстоятелства съдът приема за достатъчно сериозни, за да провокират исканото лице да се укрие, ако не бъде задържано под стража. Апелативните съдии се позовават и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съгласно която тежестта на обвинението може да мотивира въззивния съд да приеме, че в случая е налице реален, а не хипотетичен риск от укриване.

 Въззивният състав е намерил взетата от първоинстанционния съд в гр.Сливен мярка за неотклонение за адекватна и е потвърдил определението, като правилно и законосъобразно.

Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста мъж, откраднал 719 лева от супермаркет

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Бургас спрямо обвинен в извършване на грабеж.  Мъжът е влязъл в търговския обект и  противозаконно отнел сумата от 719 лева от касиерката. След това употребил сила спрямо охранителя в супермаркета, който бил дърпан, бутан и блъскан. Обвиняемият вече е търпял ефективни..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Задържан е мъж след обир на магазин с пистолет

24-годишен мъж е задържан след като е ограбил 700 лв. от оборота на магазин в бургаския комплекс „Зорница“, съобщиха от полицията. След като влязъл в търговския обект, той се насочил към една от касите и в момента на отварянето й, се пресегнал и взел парите. Охранителят на магазина опитал да задържи мъжа, но той го блъснал и побягнал навън...

публикувано на 14.04.21 в 08:45

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Варна - Бургас

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Варна - Бургас, съобщиха от полицията. 49 –годишна варненка е блъснала автомобила си в крайпътно дърво след като е загубила контрол при спускане и излизане от остър ляв завой. Тя се е движела с превишена скорост. Освен нея, при катастрофата е пострадало и 15-годишно момче, което е пътувало на задната..

публикувано на 14.04.21 в 08:30

РИОСВ: Няма разрушени дюни на плаж "Смокиня"

Дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти са установили от РИОСВ Бургас на  плажната ивица на морски плаж „Смокини - север“. Експерти на екоинспекцията извършиха проверка на терен, за да установят п о законосъобразността на извършваните дейности по разстилане на пясъка на плажната ивица. След заснемане с GPS, проверката е..

публикувано на 13.04.21 в 16:10

Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона

Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона. Това сочи докладът за дейността на Апелативен съд – Бургас, окръжните и районни съдилища. От данните в доклада става ясно, че през 2020 година в Бургаския апелативен съд са постъпили общо за разглеждане 1089 дела, или с 20 дела по-малко от предходната година...

публикувано на 13.04.21 в 14:42

И Окръжната прокуратура разпореди незабавна проверка на плаж „Смокиня“

Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и разпореди незабавна проверка заради информацията за разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“, общ. Созопол. Проверката ще бъде осъществена от служители на ОД на МВР – Бургас.  От там информират, че   ако се констатира административно нарушение,  може да са стигне до отнемане в полза на..

публикувано на 13.04.21 в 14:22
Снимка: Архив

2 години и 10 месеца затвор за Ахмед Али за държане на кокаин

2 години и 10 месеца затвор е наказанието за Ахмед Али за държане на над 2 килограма кокаин. Наркотикът беше откраднат  от склада, свързан със случая с т.нар. „бананова пратка“. По време на заседанието днес Али се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от Бургаския окръжен съд. 75 кг кокаин за над 5..

публикувано на 13.04.21 в 12:47