Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За предизборните мантри или можем ли да боядисаме това, което обещаваме

Снимка: архив

„Това, което аз мога да ви обещая, вие дори и не можете да боядисате“. Или: „Ще водим позитивна кампания, ама само първо да оплюя всички досегашни, щото са маскари“. Така, най-общо, могат да се обединят посланията, които кандидатите за местната власт в Община Бургас дават към момента.

Съвсем очаквано, въпреки големия наплив от кандидати, кампанията в Бургас не ни изненадва особено. Посланията, които отправят към момента кандидат-управляващите, бих разделил на няколко вида:

-  Първите са тези, които не са били във властта, ама искат. Те обещават, че ще водят позитивна кампания (имах си хас). Заети са основно с виртуално плюене в социалните мрежи как нищо до момента не е свършено, градът и съставните селища тънат в разруха, Бургас обезлюдява, хората ровят по кофите за смет, но там не намират нищо, защото беднотията е толкова голяма, че дори и кокалите са изядени. Една част от тях нямат концепция, нямат програма, защото не било нужно. Ако ги изберете – тогава ще мислят какво да правят. Ама първо ги изберете. Вторите повтарят мантри. Как трябва да се обединим, да работим за една обща кауза. И да се обединим. А, да, общата кауза също…

-  Вторите са тези, които са били във властта, ама не съвсем. Искат пак и искат повече. Те обещават, че ще водят позитивна кампания (имах си хас). Заети са основно с плюене как е можело да се свърши повече, те са искали, ама на – властта им била малко. Е, сетили са се затова главно като са наближили изборите, ама то българинът не е от най-паметливите и не обръща внимание на подобни дреболии. Обещават светло бъдеще, което изглежда толкова просто, изпълнимо и достижимо, че се чудим как сме живели в мрак досега. И ви обещават толкова неща, че няма да смогнат да ги боядисат после.

-  Третите са тези, които са били властта и искат пак. Те размахват като бюлетина светлото бъдеще, в което живеем. В него няма бедни и болни, няма гладни и без покрив над главите си. Те имат концепция, която продължава всичко, което е започнато и ако не са те, всичко ще падне, защото се крепи на скеле, а тук ветровете, както знаете, са силни. И – най-важното. Те държат призрака на предишните управляващи и заплашват, че ще го пуснат. А, ако излезе той, по улиците ще тръгнат „Икарус“-и на въглища, ще зейнат ями като Преизподнята, глутници бездомни кучета ще изпълзят от убежищата си, глад и болести ще шестват из тъмните комплекси… А „Меден рудник“ ще обяви автономност.

-  На четвърто място са тези, които още не са разбрали, че изборите са на 27 октомври. За тях кампанията още не е започнала съвсем, още мислят какво да направят, с кого да се видят и какви послания да излъчат. Тя, естествено е и ще бъде позитивна (имах си хас), само да я почнат. Сигурен съм, че ще наберат скорост, само първо някой трябва да ги бутне, че бавно палят. И да ги събудят на 27-ми сутринта, че да не вземат да изпуснат изборите.

Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно умишлена. А съветът ми към кандидат-управляващите е да бъдат по-умерени. Защото след 4 години пак ще се чудят как да обяснят защо едно или друго не се е случило. Защото 4 дни след изборите пак ще се виждаме, пак ще сме колеги и приятели. Или просто съседи.

Успех на всички: Ваша вярна електорална единица!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още няма становище за казуса с несебърския кмет

За 11 ноември е насрочено първото заседание на новия Общински съвет в Несебър. На него трябва да положат клетва новоизбраните 21- общински съветници и кмета Николай Димитров. От областната администрация в Бургас са изпратили писмо до ЦИК , в което настояват за становище по създалия се сложен казус в общината, в която новоизбраният кмет Николай Димитров..

публикувано на 04.11.19 в 14:13

Росен Деспов: Спечелихме с надпартиен вот

Със 72 гласа Росен Деспов от БСП спечели изборите за кмет на Черноморец. Той победи на балотажа дългогодишния градоначалник Добри Добрев. Вотът беше надпартиен, посочи за БНР-Бургас новият кмет: „Предполагам никой не може да каже, че вотът за мен, специално, беше партиен. Гражданското общество и сега го използвахме, в смисъл такъв, че..

публикувано на 04.11.19 в 10:58

Пламен Градев остава начело на Звездец, Люляково с нов кмет

Досегашният кмет на малкотърновското село Звездец Пламен Градев от ГЕРБ запазва поста си. За него са гласували 133 души или 50.57 %. Кандидатът на Възраждане Стоян Петков спечели 129 гласа или 49.05 %. Хазим Хюсеин от ДПС е новият кмет на руенското село Люляково. За него са гласували 544  души или 56.96%. За Добрин Стоянов, издигнат от..

публикувано на 04.11.19 в 09:54

Иван Жабов: Чакаме да положим клетва и предстои много работа

В Средец преизбраха Иван Жабов от ГЕРБ с 49.57%.  Чакаме да положим клетва и предстои много работа, беше първият му коментар тази сутрин за БНР Бургас след балотажа: „Изключително съм огорчен от лошата кампания, която водеха нашите опоненти. Използваха срещу над най-честата атака с фалшиви новини в социалната мрежа. Хората имат ясна визия..

публикувано на 04.11.19 в 09:48
На балотаж за кмет на Ямбол бяха кандидатът на „Пряка демокрация“ (вляво) Валентин Ревански и Катя Георгиева – БСП.

Валентин Ревански печели в Ямбол с близо 62% (ОБНОВЕНА)

След три поредни мандата управление на ГЕРБ в Ямбол, кметският пост поема бизнесменът Валентин Ревански, издигнат от партия Пряка демокрация. Той спечели срещу кандидата на БСП Катя Георгиева. В община Тунджа за пети мандат ще управлява Георги Георгиев от БСП.  Валентин Ревански спечели доверието на близо 62 процента от ямболските избиратели...

обновено на 04.11.19 в 09:18

Оспорван балотаж в Порой и Гълъбец

Оспорван балотаж се проведе в поморийското село Порой. Фатме Смаил от ДПС спечели кметския пост с 2 гласа. За досегашния кмет са гласували 255 души или 49.90%. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Исмаил Али е спечелил гласовете на 253 души или 49.51%. На първия тур той е водел пред Смаил с 6 гласа. Тодорка Липчева от БСП остава кмет на село Гълъбец...

публикувано на 04.11.19 в 09:16

Дебелт и Драчево с нови кметове

Ангел Ников от БСП успя да спечели битката срещу досегашния кмет на Дебелт Иванка Ангелова от НФСБ. За него са гласували 491 души или 55.17%. Ангелова е успяла да спечели гласовете на 387 души или 43.48%. 12 души са избрали да отбележат, че не подкрепят нито един от двамата кандидати. Новият кмет на средецкото село Драчево е Яни Петров от..

публикувано на 04.11.19 в 08:57