Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Режисьорът Симеон Димитров с номинация за почетен гражданин на Бургас и с нова книга„Очаквах тази номинация, защото толкова обичам Бургас, че такава любов не може да не получи ответност.“ Думи на номинирания за почетен гражданин тази година Симеон Димитров. Философ, филолог, писател, драматург, театрален режисьор. На девети октомври представя в Дома на писателите деветата си поетична книга "Състояния на съзнанието".

"Още преди десетки години, когато завърших българска филология, поисках да бъда учител в Бургас, но не ме разпределиха там...След това записах режисура и в последния курс на академията от бургаския театър дойдоха и ме взеха от студентската скамейка. Преди това, обаче имах история като знак, участвах с младежка театрална трупа в бургаски фестивал, когато трябваше да отпътуваме с влака, едно момиче липсваше. Хукнах да го търся по хотели, по улици , накрая хукнах обратно към гарата, защото влакът потегляше. Бягах след потеглящия влак по перона и накрая се спрях и си помислих .....аз просто ще остана завинаги в този град"- разказа режисьорът, който вярва в силата на всичко, което пожелаем и поискаме. На всичко, което изкажем с думи и направим с делата си.

В момента режисьорът завършва най-новата си книга, свързана с дългия му опит като режисьор и психологическите му наблюдения върху работата на актьорите. Тя ще бъде насочена към актьори и преподаватели по актьорско майсторство и ще излезе догодина.

25 студенти на Симеон Димитров от последните  му години в Бургас вече са професионални актьори. Новото предизвикателство на режисьора е да направи младежка театрална формация за психологически театър, която да изследва пътя към себе си и към другите.“Не можем да достигнем до нещо и до някого, ако първо не сме достигнали себе си“ – убеден е Симеон Димитров.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският музей призовава да чуем историите на нашите баби и дядовци

Регионалният исторически музей в Бургас предизвиква всички да п олюбопитстват какво знаят за близкото минало хората наоколо,  бабите и дядовците, възрастните роднини. Те призовават техните истински истории да бъдат записани и да бъдат изпратени в музея, за да бъдат спомените запазени. "Поговорете с близките си хора! Дайте възможност на..

публикувано на 31.03.20 в 10:34

Хората на словото могат да изпращат свои творби за Алманах Бургас

Хората на словото са поканени да изпращат свои творби за публикуване в Алманах Бургас до 15 април. Търси се и проза, и поезия. Редакторският екип на списание "Море" ще извърши подбора за съставяне на новия годишен сборник. Изпращайте творбите си на следните адреси: Алманах Бургас -  almanahburgas@abv.bg Списание "Море" -  spisaniemore@abv.bg

публикувано на 30.03.20 в 11:49

Михаела Маринова: Преодолейте страховете си!

"Стъпка напред" е заглавието на дебютния албум на Михаела Маринова, който събира 13 парчета от последните пет години, в които изпълнителката превзе родната сцена. Звездата й изгря в шоуто "Х фактор", а мноколикият си талант Михаела затвърди в музикалния проект "Като две капки вода"  Най-новата песен в албума е "Страх от самота". Текстът и музиката..

обновено на 28.03.20 в 10:02

РИМ - Бургас подготвя интересни публикации за онлайн посетителите си

Специалистите от бургаските музеи подготвят лекции, които ще бъдат представени в текстови или аудио вариант във фейсбук страницата на културната институция. Темите ще бъдат най – разнообразни и ще са придружени с богат снимков материал, това съобщи Татяна Байкушева: „Етнографите ще подготвят поредица от публикации свързани с..

публикувано на 27.03.20 в 13:45

Златко Ангелов: „Хотелът на спомените“ е сложна плетеница от характери и събития

Романът на Златко Ангелов „Хотелът на спомените“ на бургаското издателство "Знаци" вече е по книжарниците, а може да бъде закупен и онлайн. Преводачът и журналист, който от дълги години живее в Испания, трябваше да се срещне с българските си читатели през март, но извънредните мерки, заради пандемията от коронавирус отложиха турнето...

публикувано на 27.03.20 в 12:35
Устие на река Велека, което е част от Природен парк „Странджа”

Посетете виртуално Природен парк "Странджа"

Природен парк Странджа кани своите посетители чрез интернет страницата си.  Инициативата е озаглавена „Виртуално пътуване в пределите на парка“  и чрез снимков материал представя природните забележителности. Идеята е на говорителя на дирекцията Йоана Гюрова.  "Идеята ни дойде след социалната изолация и невъзможността ни да..

публикувано на 27.03.20 в 11:55

Играят "Златната гъска" на живо в Youtube

Бургаският куклен театър ще представи в най –голямата платформа за видеосподеляне спектакъла „Златната гъска“. Той е номиниран за наградата "ИКАР" на Съюза на артистите в България. Представлението ще се играе по повод 27 март - Международният ден на театъра. Ще можете да го гледате от 11:00 ч. в живо излъчване в Youtube, като кликнете на..

обновено на 27.03.20 в 09:28