Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заради законови ограничения, институциите не могат да помогнат изцяло на зависими пациенти

Не при всеки случай институциите могат да помогнат на зависими пациенти, поради законови ограничения. Това каза за БНР Бургас Росица Димова, председател на Общински съвет по наркотични вещества - Бургас. Тя коментира исканията на родители на наркозависими за промяна на реда за приемането им в лечебни заведения.

"Всяка една институция се старае в своята си част да успеят да направят нещо, но всяка една от тях е притисната и от много други обстоятелства. Но когато говорим законово да се подходи към конкретен случай, всеки трябва да се съобрази със закона, под който работи. Всеки закон е направен, за да спаси, да попречи, да увреди свободната воля на човека. Трябва да се намери вратичка и да се обоснове, че този човек е под въздействието на наркотични вещества и това е част от неговото добро лечение, а не че искаме да му навредим."

Росица Димова, коментира, че проблем има и с лечението на непълнолетни пациенти зависими към наркотиците, защото няма специализирана държавна институция, която да поема възстановяването им.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Д-р Надя Желязкова, ЦПЗ - Бургас: Не можем да принудим зависими да се лекуват

Родители на зависими към наркотиците сигнализираха за проблем при настаняването в единственото държавно здравно заведение в Югоизточна България, което е предназначено за лекуване на зависими – Центъра за психично здраве в Бургас.  Те..

обновено на 07.10.19 в 10:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отрицателни са пробите за коронавирус на двамата пациенти в бургаската болница

Взетите проби от приетите пациенти в инфекциозното отделение на бургаската болница са отрицателни за новия коронавирус COVID-19. Това информират от здравното министерство, след потвърждаване на резултатите от Националната референтна лаборатория...

публикувано на 27.02.20 в 08:24

Отрицателен е тестът за коронавирус на мъжа, хоситализиран в УМБАЛ Бургас

Отрицателен е тестът за коронавирус на мъжа, който бе настанен в УМБАЛ Бургас,научи БНР Бургас. Той е от Несебър и се е завърнал от Северна Италия. Мъжът е хоспитализиран след като е имал грипоподобни симптоми.  В инфекциозното отделение е настанена и..

публикувано на 26.02.20 в 18:25
Елена Кортезова

Безплатни прегледи от логопеди от следващата седмица в Бургас

Логопеди ще предлагат безплатни консултации и прегледи в рамките на традиционна инициатива през следващата седмица. Кампанията „Логопеди с добро сърце“ се организира за трета поредна година от специализирания за това сайт и ще се проведе през..

публикувано на 26.02.20 в 16:52

Два дни грипна ваканция е обявена за две училища в областта

Два дни грипна ваканция е обявена за две училища в областта. Това са бургаското“Св. Климент Охридски“ и "Св. Св. Кирил и Методий"  в  Созопол,  каза началникът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева: "В момента няма заявени данни от..

публикувано на 26.02.20 в 16:46

Кораб с китайски моряци акостира в Бургас, взети са превантивни противоепидемични мерки

Кораб с 25 китайски моряци на борда акостира в бургаското пристанище. От Регионалната здравна инспекция са извършили проверка на екипажа и са взели всички предпазни мерки за безопасност. Корабът пристига от Южна Корея и ще остане до утре на..

публикувано на 26.02.20 в 16:39

Шестима души от Сливенска област са под наблюдение за признаци на коронавирус

Шестима души от Сливенска област са под наблюдение за признаци на коронавирус, но те не са приети инфекциозните отделения. Това обяви д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните заболявания“  към РЗИ Сливен, веднага след като бе..

публикувано на 26.02.20 в 14:46

Училище "Кирил и Методий" в Созопол излиза в грипна ваканция за два дни

Със Заповед на Кмета на Община Созопол, в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Созопол дните 27 и 28 февруари са обявени за неучебни, съобщават на официалната си фейсбук страница. Днес заболеваемостта сред учениците достигна 36% информират от Общината.  Молбата..

публикувано на 26.02.20 в 14:25