Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради законови ограничения, институциите не могат да помогнат изцяло на зависими пациенти

Не при всеки случай институциите могат да помогнат на зависими пациенти, поради законови ограничения. Това каза за БНР Бургас Росица Димова, председател на Общински съвет по наркотични вещества - Бургас. Тя коментира исканията на родители на наркозависими за промяна на реда за приемането им в лечебни заведения.

"Всяка една институция се старае в своята си част да успеят да направят нещо, но всяка една от тях е притисната и от много други обстоятелства. Но когато говорим законово да се подходи към конкретен случай, всеки трябва да се съобрази със закона, под който работи. Всеки закон е направен, за да спаси, да попречи, да увреди свободната воля на човека. Трябва да се намери вратичка и да се обоснове, че този човек е под въздействието на наркотични вещества и това е част от неговото добро лечение, а не че искаме да му навредим."

Росица Димова, коментира, че проблем има и с лечението на непълнолетни пациенти зависими към наркотиците, защото няма специализирана държавна институция, която да поема възстановяването им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Д-р Надя Желязкова, ЦПЗ - Бургас: Не можем да принудим зависими да се лекуват

Родители на зависими към наркотиците сигнализираха за проблем при настаняването в единственото държавно здравно заведение в Югоизточна България, което е предназначено за лекуване на зависими – Центъра за психично здраве в Бургас.  Те..

обновено на 07.10.19 в 10:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

300 души са потърсили помощ заради горещините в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Около 300 души са потърсили помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, каза управителят му д-р Нигохос Топузян. Причината са високите температури през последните две седмици. По-голямата част от пациентите са възрастни хора с..

обновено на 12.07.24 в 12:52

На плаж до 12.00 ч., след това е опасно горещо

Възрастните хора и децата да не излизат между 12.00 ч. и 15.00 ч. по обед, когато слънцето е най-силно, защото те са най-застрашената група. Това съветва Даниел Страхов, специалист по бедствия и водно спасяване към БЧК в Бургас. Летовниците на..

публикувано на 11.07.24 в 11:55

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради,..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на..

публикувано на 04.07.24 в 14:27