Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ОД на МВР и ДАНС изясняват авторите на фалшивите слухове в Сливен

Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.
Снимка: Stoyan Radev

Обстановката в училищата е спокойна, ОД на МВР и  ДАНС изясняват авторите на фалшивите слухове

Обстановката във всички населени места в Сливен и областта е спокойна. На 8 октомври в училищата и детските градини се провежда нормален образователен процес.  В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи,  във вторник  отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година. В основните училища „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в Сливен, където вчера децата бяха масово масово отведени от родителите си, в в 8 часа в клас се явиха около 30 на сто от записаните деца и ученици.  В ОУ „Братя Миладинови“ втората смяна започва в 13 часа и се очаква, че ще дойдат още деца.  В детската градина в кв.“Надежда“ отсъстват около 30 деца от записаните. Това според ръководството не е прецедент за периода от откриването на заведението досега и няма връзка с изкуствено създадените притеснения сред семействата. Това съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски след проведени разговори с ръководителите на държавните и общинските институции в областта по повод създалата се паника сред родителите в някои квартали, породена на 7 октомври от фалшиви слухове за застрашени деца.

В понеделник, при появата на кризата, в кв.“Надежда“ в Сливен се проведе среща директора на Дирекция „Социално подпомагане“-Сливен Ваньо Матев, началника на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева, началника на РУ на МВР-Сливен гл.инспектор Димитър Кикьов, служители в управлението и кварталния участък, пасторите на евангелските църкви, както и лидерите на общностите в квартала. На срещата е обяснено на местното население, че случаи на „вземане на деца“ не е имало и няма в Сливен и областта. Направени са подробни разяснения, че Национална стратегия за детето няма, защото такъв документ не е приеман.  Задачата на социалните служби, вменена им от Закона за закрила на детето, е да извършат посещения на адрес при получен сигнал, свързан с малтретиране на дете, извършено сексуално посегателство върху него или липса на условия за отглеждане. Грижата за детето може да бъде предоставена само на единия родител, на приемно семейство или в краен случай на социална институция единствено и само с решение на съда. Това често се случва, когато биологичната майка изостави новороденото си дете в лечебно заведение и отказва да се грижи за него, а биологичният баща не признава бащинството.

По инициатива на областния управител, екипите за обхвата и задържането на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация.

ОД на МВР и ТД на ДАНС установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на лицата, които ги разпространяват, в рамките на образуваното досъдебно производство.  Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им. Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.

„Като областен управител призовавам всички граждани към спокойствие и разум. Основният приоритет в Сливенска област е грижата за децата, оказването на помощ и задържането им в образованието. Няма да допусна разпространението на престъпни внушения и престъпно посегателство спрямо чувствата на всеки един родител, каквато е любовта към децата му. Призовавам политическите, обществените и религиозните общности да проявят отговорност в този момент. В отношенията между жителите на Сливен и областта водещи са били разбирателството и консенсуса. Институциите полагат всички усилия за възвръщането на спокойствието в обществото, както и за разкриването на източниците на зловредните слухове“, подчерта областният управител Чавдар Божурски.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама крадци отиват в затвора за 5 и 2.8 години

Бургаският окръжен съд  призна двама подсъдими за виновни, в това, че  чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство са отнели движими вещи от владението на различни лица без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като двамата обвиняеми са се сговорили..

публикувано на 28.05.20 в 16:43

За втори път подпалиха кантората на ЧСИ в Бургас

В Бургас за втори път палят кантората на частния съдебен изпълнител Трифон Димитров. Входната врата на кантората е засегната при пожара днес, а по време на инцидента Трифон Димитров е  бил в помещението и лично се е обадил на тел.112. При пожара няма пострадали. По първоначална информация пожарът е умишлен, входната врата на кантората е била..

публикувано на 28.05.20 в 13:58

29 -годишен мъж е в ареста след серия кражби от търговски обекти

Криминално проявен и осъждан бургазлия е задържан след серия от кражби. Те са станали през април и май тази година в магазин за плодове и зеленчуци, аптеки и заведения за бързо хранене. Всички търговски обекти са на територията на к-с "Славейков". Мъжът е вземал малки суми от по 50- 80 лева. Кражбите осъществял след счупване на прозорци или от..

публикувано на 28.05.20 в 09:07

Умишлено повреждат напоителната система в центъра на Ямбол

Установени са умишлени повреди на напоителната система в центъра на Ямбол. От един месец ОП "Паркове и зони за отдих и спорт" извършва поливането на тревните площи по продължението на улица "Г.С. Раковски", след като договорът на фирмата изпълнител беше прекратен, поради неизгодни финансови условия. На две места по същата улица са открити умишлени..

публикувано на 27.05.20 в 15:02

15 години затвор за жестоко убийство в Ямбол

15 години затвори получи мъж за убийство по особено жесток начин на 35-годишна жена, съобщиха от Окръжна прокуратура- Ямбол. Престъплението е било извършено през ноември в къща в Ямбол.   Разследването е установило, че пострадалата, която била без дом и работа, живеела при обвиняемия. Двамата имали чести спорове, тъй като жената се..

публикувано на 27.05.20 в 14:51
Либийският танкер „БАДР

За 6-ти път изясняват кой е собственикът на либийския танкер "БАДР"

Една година и 6 месеца след началото на разследването, Окръжната прокуратура в Бургас удължи за 6-ти път срокът за приключване на досъдебното производство по случая с либийския танкер „БАДР“, който след като смени 3 пъти собствеността си вече се казва „Мариам“. Две години плавателният съд е задържан в бургаското пристанище, а заради казуса либийската..

публикувано на 27.05.20 в 13:36

Съдът пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция, ще разпитват Димитър Желязков

Бургаският районен съд разреши на подсъдимия общински съветник Бенчо Бенчев да напусне еднократно страната за преглед и лечение в болница в Истанбул. Бенчев е обвинен в укривателство на издирвания несебърски бос Димитър Желязков-Очите и незаконно притежание на огнестрени оръжия и боеприпаси. Делото бе отложено за 8-и юли.  На днешното съдебно заседание..

публикувано на 27.05.20 в 12:29