Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме благотворителна инициатива

Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на октомври

Да помогнем на най - нуждаещите се!

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме и през тази година кампания  „Дари и помогни“. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, завивки, обувки за бездомните в града ни.

„Каритас“ помага на ден на близо 40 души без дом, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и стационарна грижа към социалната организация на католическата църква. Някои от тях са от Бургас, а други са приходящи. Всеки има своята история и в много случаи трагедия в живота си, за да стигне до това положение.

Александър е на 60 години от Димитровград, остава без дом и средства и идва в големия град, за да търси препитание. Той е благодарен на „Каритас“ за оказваната помощ:

„Винаги помагат, тук мога да пия кафе, да хапна закуска! Дават ни дрехи, обувки, помогнаха ми за документите и сега се надявам, че ще чога да си намеря работа и да си стъпя на краката. Тук наистина помагат!“ 

За да помогнем на хора като Александър, макар и с малко и с каквото можем събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки за есенно - зимния период, одеяла и завивки. За предпочитане са спортни дрехи – анцузи, якета, поуловери, дънки.

Кампанията е по инициатива на сдружение „Каритас – Бургас“, което помага на най-нуждаещите се.

„От самото начало организацията ни помага на най – бедните, хората които имат нужда от елементарни неща, от облекло, от храна, лекарства и др.“ , разказа отец Михал, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

„Каритас“ развива благотворителна дейност в България от 25 години, в Бургас сдружението има клон от 2006 година. В дневния му център бездомните могат  да се изкъпят, изперат , да получат топла  храна или чай. Помага се при необходимост с лекарства от първа необходимост и хигиенни консумативи, съдейства за издаване на документи, насочване и посредничество пред различни институции и др.

Ако и вие искате да помогнете може да се включите в кампанията ни „Дари и помогни“ – събираме употребявани но запазени мъжки дрехи, обувки, завивки.Даренията си може да донесете в БНР - Бургас ул. Филип Кутев 2 или в офиса на сдружение „Каритас - клон Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“ бл 57, вх. 8, партер.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" край Бургас

Най-древният поминък по морето - рибарството и историята на уникалното рибарско селище „Ченгене скеле“ край Бургас ще оживеят в голям етнографски комплекс. Неговото строителство в землището на бургаския квартал „Крайморие“ започна в края на миналата седмица.  Проектът за етнографски комплекс е вдъхновен от уникалното, цветно, самобитно..

публикувано на 21.09.20 в 17:06

Търсят фирма за охрана на общински обекти и мероприятия

Обществена поръчка за осигуряване на физическа охрана на общински обекти и мероприятия пусна администрацията в Бургас. Прогнозната стойност на поръчката е 885 456 лв.  Обществената поръчка се осъществява чрез открита процедура. Участниците в нея следва да оферират крайна цена, не по-висока от прогнозната. Срокът на изпълнението по договор е..

публикувано на 21.09.20 в 15:20

15 населени места в община Тунджа са с нарушено водоподаване

15 населени места в община Тунджа днес са с нарушено водоподаване. В някои от селата чешмите са сухи вече седмица. Причините за нарушеното захранване са различни , уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев. В село Победа проблемите са заради основният ремонт на пътя Ямбол- Бургас. "Там се подменят всичките водопроводни връзки, вътре..

публикувано на 21.09.20 в 14:38

"Булевард Демокрация" на 21-ви септември

Осем години след атентата на бургаското летище, най-сетне имаме присъди. Лошото е че са малко в стил - да замажем положението. Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна при специален режим. Не е ясно тези лица къде са и живи ли са въобще, за да дойдат и да си излежат присъдите в родните затвори...

публикувано на 21.09.20 в 14:36
Паметната плоча е поставена на сградата на детска градина

Ветеран от боевете на Драва: По-лошо от войната няма!

130-сет години от създаването на 24-ти пехотен черноморски полк бяха отбелязани днес в Бургас с тържествена церемония по откриването на паметна плоча на мястото, където е бил щабът на военното формирование. Тя е поставена на сградата на детска градина "Златка Рибка" с решение на бургаския общински съвет, обяви бригаден генерал Васил..

публикувано на 21.09.20 в 14:02

Община Болярово раздава еднократни помощи на хора в нужда

Тринадесет души – пенсионери и безработни, предимно с тежки заболявания, ще получат еднократни помощи от община Болярово още този месец. Подадените молби от юни до септември в общината са общо 20, но част от тях не са уважени, тъй като подателите им вече са били подпомагани по същите причини от Общинския съвет. Децата, чиито родители пък, са с..

публикувано на 21.09.20 в 12:52
24-ти пехотен черноморски полк

Откриват паметна плоча на сградата, където е бил щабът на 24-ти пехотен черноморски полк

Паметна плоча ще бъде открита днес при сградата, където се е помещавал щабът на 24-ти пехотен черноморски полк. Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк – Военен клуб..

публикувано на 21.09.20 в 08:20