Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме благотворителна инициатива

Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на октомври

Да помогнем на най - нуждаещите се!

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме и през тази година кампания  „Дари и помогни“. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, завивки, обувки за бездомните в града ни.

„Каритас“ помага на ден на близо 40 души без дом, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и стационарна грижа към социалната организация на католическата църква. Някои от тях са от Бургас, а други са приходящи. Всеки има своята история и в много случаи трагедия в живота си, за да стигне до това положение.

Александър е на 60 години от Димитровград, остава без дом и средства и идва в големия град, за да търси препитание. Той е благодарен на „Каритас“ за оказваната помощ:

„Винаги помагат, тук мога да пия кафе, да хапна закуска! Дават ни дрехи, обувки, помогнаха ми за документите и сега се надявам, че ще чога да си намеря работа и да си стъпя на краката. Тук наистина помагат!“ 

За да помогнем на хора като Александър, макар и с малко и с каквото можем събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки за есенно - зимния период, одеяла и завивки. За предпочитане са спортни дрехи – анцузи, якета, поуловери, дънки.

Кампанията е по инициатива на сдружение „Каритас – Бургас“, което помага на най-нуждаещите се.

„От самото начало организацията ни помага на най – бедните, хората които имат нужда от елементарни неща, от облекло, от храна, лекарства и др.“ , разказа отец Михал, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

„Каритас“ развива благотворителна дейност в България от 25 години, в Бургас сдружението има клон от 2006 година. В дневния му център бездомните могат  да се изкъпят, изперат , да получат топла  храна или чай. Помага се при необходимост с лекарства от първа необходимост и хигиенни консумативи, съдейства за издаване на документи, насочване и посредничество пред различни институции и др.

Ако и вие искате да помогнете може да се включите в кампанията ни „Дари и помогни“ – събираме употребявани но запазени мъжки дрехи, обувки, завивки.Даренията си може да донесете в БНР - Бургас ул. Филип Кутев 2 или в офиса на сдружение „Каритас - клон Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“ бл 57, вх. 8, партер.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестното шествие премина по централната улица „Богориди“

Над 50 протестиращи потеглиха от сборния пункт - площада пред Общината в Бургас, съпровождани от полиция, с възгласите – Мафия и Оставка. " Всеки ден ще е така до оставката на правителството ", заканиха се недоволните. Идеята, според протестиращите бе да са сред хората, за да ги събудят. Колоната премина по главната улица „Богориди“ до..

публикувано на 04.08.20 в 19:44

Режим на водата в Садово

Нова заповед за режим на водата в село Садово. Кметът на община Сунгурларе д-р Георги Кенов забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства и др. на територията на населеното място. Водоподаването ще бъде спирано през един ден за срок от 33 часа - от 08:00 до 17:00 часа на..

публикувано на 04.08.20 в 17:40

Махат оградите в „Росенец“, общината заплаши, че ще забрани ползването на „сараите“

Обрат с достъпа до плажа в Росенец, намиращ се до т. нар. „летни сараи на Доган“. Активисти на „Демократична България“ днес направиха изненадваща проверка за затворения с огради достъп до ивицата, които се оказаха преместени. Междувременно от Община Бургас разпоредиха тяхното премахване. Оградите с надпис „строителен обект“, днес бяха..

публикувано на 04.08.20 в 15:28

Федерацията на каракачаните дари продукти на сливенски социални заведения

Федерацията на културно – просветните дружества на каракачаните в България  дари продукти от първа необходимост на социални заведения в града. Безвъзмездната помощ включва санитарни материали и консумативи, детски храни, памперси, козметични и хигиенни продукти. Те са разпределени между центровете за настаняване от семеен тип и доставчици на други..

публикувано на 04.08.20 в 15:16

В Стралджа забраната за струпване на хора продължава да е в сила

В град Стралджа продължава да е в сила забраната за струпване на хора. Причината е поредният регистриран случай на коронавирус. В дните, в които се изплащат социалните помощи, има голяма струпване на хора, както пред банките, така и пред търговските обекти. Кметът Атанас Киров призова съгражданите си да спазват лична хигиена, както и да използват маски..

публикувано на 04.08.20 в 15:10

"Булевард Демокрация" на 4-ти август

Мъртво вълнение се появи днес на бургаския плаж и спасителите апелират към заострено внимание във водата на малки и големи. Съвсем спокойна обаче беше водата на плажа в Росенец, до така наречените летни сараи на Ахмед Доган. Мястото днес отново стана модерно за плаж, след като Христо Иванов и компания провериха има ли вече достъп до плажа, който бе..

публикувано на 04.08.20 в 14:29

Почистиха реката в село Бероново

Реката в сунгурларското село Бероново е почистена. Събрани са от водата различни боклуци, които задръстват нормалното ѝ движение, информират от Община Сунгурларе. Комисия вече обхожда малките населени места, за да уточнява проблемите по водоподаването на водата.

публикувано на 04.08.20 в 10:39