Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за борба с трафика на хора ще се проведе в Сливен

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), стартират ежегодната информационна кампания по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, в партньорство с Община Сливен, Бюро по труда – гр. Сливен, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев”.

Основен акцент в кампанията, която е насочена към млади хора тази година, ще бъде организирането на Поход за Свободата на 19 октомври /събота/ от 11.00 часа. Той ще стартира от бул. „Цар Освободител” № 1, пред централния вход на Община Сливен и ще премине по пешеходната зона на булеварда. Поход за Свободата е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света.

В рамките на информационната кампания, във връзка с работата по целенасочена превенция, с фокус актуалните форми на трафика на хора, МКБТХ – Сливен планира да проведе превантивни дейности с уязвими групи, с цел популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.

Активна роля в кампанията ще вземат и доброволческите екипи към МКБТХ – Сливен, преминали Антитрафик академия за доброволци 2019 г., които ще проведат обучителни сесии по метода „връстници обучават връстници”. Те ще участват в отворена дискусия „Възможностите и предизвикателствата пред младите хора в Европа”.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъпление е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и..

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38