Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят книгата „Христо Колев-Завинаги в туризма”


На 3 ноември ще бъде представена книгата „Христо Колев-Завинаги в туризма”, съставена от Румяна Емануилиду и написана с участието на много представители от туристическия бранш. В книгата има и специална глава за най-големия черноморски комплекс „Слънчев бряг”, като е разгледано неговото развитие от създаването му и трудните и сложни, белязани със стачки, чести кадрови смени и източвания на държавни средства, насилствени правила и дори смъртни случаи от годините на прехода. Дългогодишният туристически деятел Христо Колев почина през 2010 година.

Той е бил началник в отделите „Мероприятия” и „Маркетинг” в Слънчев бряг, представител на Комитета по туризъм в Германия шест години, заместник-генерален директор на Слънчев бряг. През 1994 г. създава частната туроператорска фирма „Елиттур” ООД, заедно със Светла Панайотова и Боян Бъчваров. Фирмата е генерален агент за България на туроператорите Некерман и Томас Кук.

Христо Колев е считан за един от най-големите професионалисти в сферата на туризма. Той до последно казваше важни неща и даваше ценни съвети, от които управниците само можеха да се учат, ако искаха да го правят:

„Българският туризъм определено направи огромна крачка напред. Ако има грешки, те са при раздържавяването и безразборното строителство, което се отрази най-много на инфраструктурата. Не останаха зелени площи, градини, дървета, тротоари и улици. Алеите са прекалено тесни, липсват паркинги. Плажовете също са презастроени, концесионерите вдигат цените, а хората идват все още основно, заради морето и пясъка. Инфраструктурата не отговаря на темповете, с които се строи хотелската база...

Над всичко стои нуждата от национална стратегия за развитие на туризма като приоритетен отрасъл, за която държавата да създаде необходимата организация – условие, без което не може, е силната национална реклама...

Факт е, че държавата все още догонва частната инициатива и не е в състояние да отговори на нуждите й...”

Освен като голям професионалист, Христо Колев ще остане в сърцата на тези, които го познават, като голям човек, направил много благотворителни жестове.

Въпреки дългото и тежко боледуване, до последната седмица от кончината си той е активно на работното си място и провежда среща след среща.

Думите му винаги са излъчвали мъдрост и професионализъм. Ако имаше кой да се вслушва в хората като Христо Колев, ако на грешките се гледаше като на общи проблеми за преодоляване, туризмът ни щеше да бъде издигнат на много по-високо ниво, смятат колегите му в бранша.

Той констатираше още: „На западните пазари трябва да се явим обединени и с общи решения. Така, както Испания, Португалия и остров Мадейра имат целогодишен туризъм, ние също имаме уникални възможности и трябва да ги предложим в тяхната пълнота. Ако всичко се прави с добро намерение заедно, туристическите деятели и индустрията само ще спечелят."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България.  Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Конгресния център. Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския..

публикувано на 27.03.24 в 14:34

ЮИДП ще раздаде 3500 фиданки за залесяване в Бургас и Айтос

 „Югоизточно държавно предприятие“ ДП град Сливен стартира кампания за раздаване на безплатни фиданки  в петте областни градове в обхвата на предприятието – Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора и Хасково. Акции са организирани и в общините Бургас и Айтос, където ще бъдат раздадени безвъзмездно 3500 фиданки. Поводът е Седмицата на гората.  Горски..

публикувано на 27.03.24 в 14:12