БНР - Бургас и РИМ - Бургас с призив:

Да спасим седем ценни икони на Бургаския музей!

Чрез дарителска кампания събираме средства за реставрацията им

| обновено на 01.11.19 в 16:05

БНР – Бургас и Регионалния исторически музей стартираме дарителска кампания „Спаси икона“. Символично я започваме в Деня на будителите, защото искаме да провокираме вас нашите слушатели, да помогнете за едно родолюбиво дело.

Седем големи "царски" икони, които се съхраняват в музея имат нужда от реставрация. Те са спасени при акции на полицията срещу крадци преди повече от 25 години. От 4 години уредниците в музея организират дарителски кампании преди Рождество Христово, за да съберат средства за реставрацията им.

"До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на реставрация, а за други две има събрана сума и предстои да бъдат възстановени. Остават седемте най – големи икони, за които са нужни и най – много средства. Ние имаме дълг да съхраним това богатство за бъдещите поколения. Тези прекрасни творби на християнството трябва да бъдат реставрирани и изложени в иконната ни зала. Надяваме се обществото да откликне на този наш призив и кампанията да има успех!," каза директорът на музея Милен Николов.   

Всеки, който желае може да се включи в кампанията „Спаси икона“, средствата които искате да дарите може да пуснете в специална кутия в Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31. 

Фирмите, които участват ползват данъчни облекчения в края на календарната година. При дарение за култура сумата от годишните данъчни основи може да се намали с до 15 на сто.


За повече информация:

Исторически музей (Бургас, ул. „Лермонтов” 31), тел. 056 841 815,  ел.поща: main@burgasmuseums.bg 

БНР - Бургас, ул. "Филип Кутев" 2, ел.поща: burgas@bnr.bg, www.bnr.bg/burgas, както и във Фейсбук страницата ни.


Подробности може да чуете в интервюто с директора на РИМ - Бургас Милен Николов в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцова школа Estrella представя днес своя коледен спектакъл

Коледен спектакъл ще представи танцова школа ЕSTRELLA. В него ще участват всички над 100 ученици на школата. Публиката ще има възможност да види уникално танцово-акробатично шоу с много светлинни ефекти. За първи път ще бъде представена нова продукция, в която заедно на сцената ще се качат три групи на школата.  В хореографията едновременно ще участват..

обновено на 14.12.19 в 09:47

"Тримата снежковци" представят днес и утре в Кукления театър на Бургас

Три коледни спектакъла са предвидени в празничната програма на Кукления театър в Бургас. Тя започва от този уикенд, съобщи директорът на културната институция Христина Арсенова ""Писмо до Дядо Коледа", "Тримата снежковци" и "Коледа с приятели" - мисля, че максимално ще можем за тази кратка Коледна кампания, която тази година е до 20-ти, да..

публикувано на 14.12.19 в 08:40

Откриват изложба, посветена на 80-годишнината на Райна Рачева

Изложба, посветена на 80-годишнината на Райна Рачева, ще бъде открита в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията отваря врати на 16 декември от 18:00 часа. Райна Рачева е родена на 16.12.1939 г. в с. Баня, Благоевградско. През 1958 г. завършва средно образование в художествената гимназия в София. През 1964 г. завършва..

обновено на 13.12.19 в 14:03

Георги Христов и Дичо ще пеят на големия Коледен концерт в Бургас

Коледният дух ще "завладее" Бургас още от утре във фоайето на Операта с интересни творчески работилници, коледен базар, много музика и кино. Всички малки и пораснали деца ще могат да се срещнат и снимат с Дядо Коледа. Събитието "Коледният дух на Бургас" ще се проведе от 10.30 до 19.00 часа на 13, 14 и 15 декември. В понеделник, 16 декември, от 18.00..

публикувано на 13.12.19 в 10:57

Представят балетния спектакъл "Чудесата на Коледа" в Сливен

Коледен балетен спектакъл „Чудесата на Коледа“ ще се проведе днес в Сливен. В него участват над 140 деца и подрастващи, възпитаници на балетна школа „Адажио“ при Народно читалище „Зора - 1860“-Сливен с ръководител Наталия Хаджикостова и балетна школа „Па де Кре“-Стара Загора с ръководител Кремена Костова. Спектакълът следва нишката за истинските неща в..

публикувано на 13.12.19 в 07:35

„Коледни отблясъци“ представя Сливенският симфоничен оркестър на 18 декември

Поредният концерт на Сливенския симфоничен оркестър ще се състои на 18 декември. Той е озаглавен „Коледни отблясъци“ и ще представи произведения от Пучини, Джузепе Верди, Лехар, Щраус и други. В концертната вечер в зала „Сливен“ ще участват Станислава Момекова – сопран и тенорът Георги Султанов. Диригент – маестро Димитър Караминков...

публикувано на 12.12.19 в 11:19

Концерт с шедьоври на популярната песен в Несебър

В залата на читалище „Яна Лъскова 1905“ – Несебър концерт под надслов „Шедьоврите на популярната песен“ изнесоха Димка Димова – сопран и цигулка и Стефка Петкова - солист. Концертът бе част от Коледните и Новогодишни събития, които Община Несебър и НЧ“Яна Лъскова“ организираха за гостите и жителите на града. В продължение на час и..

публикувано на 12.12.19 в 11:11