Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БНР - Бургас и РИМ - Бургас с призив:

Да спасим седем ценни икони на Бургаския музей!

Чрез дарителска кампания събираме средства за реставрацията им

| обновено на 01.11.19 в 16:05

БНР – Бургас и Регионалния исторически музей стартираме дарителска кампания „Спаси икона“. Символично я започваме в Деня на будителите, защото искаме да провокираме вас нашите слушатели, да помогнете за едно родолюбиво дело.

Седем големи "царски" икони, които се съхраняват в музея имат нужда от реставрация. Те са спасени при акции на полицията срещу крадци преди повече от 25 години. От 4 години уредниците в музея организират дарителски кампании преди Рождество Христово, за да съберат средства за реставрацията им.

"До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на реставрация, а за други две има събрана сума и предстои да бъдат възстановени. Остават седемте най – големи икони, за които са нужни и най – много средства. Ние имаме дълг да съхраним това богатство за бъдещите поколения. Тези прекрасни творби на християнството трябва да бъдат реставрирани и изложени в иконната ни зала. Надяваме се обществото да откликне на този наш призив и кампанията да има успех!," каза директорът на музея Милен Николов.   

Всеки, който желае може да се включи в кампанията „Спаси икона“, средствата които искате да дарите може да пуснете в специална кутия в Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31. 

Фирмите, които участват ползват данъчни облекчения в края на календарната година. При дарение за култура сумата от годишните данъчни основи може да се намали с до 15 на сто.


За повече информация:

Исторически музей (Бургас, ул. „Лермонтов” 31), тел. 056 841 815,  ел.поща: main@burgasmuseums.bg 

БНР - Бургас, ул. "Филип Кутев" 2, ел.поща: burgas@bnr.bg, www.bnr.bg/burgas, както и във Фейсбук страницата ни.


Подробности може да чуете в интервюто с директора на РИМ - Бургас Милен Николов в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„ИзгревЧет@“ празнуват рожден ден с песни на маестро Стефан Диомов

Детска вокална група "ИзгревЧет@" към НЧ "Изгрев 1909" ще отпразнува третия си рожден ден с концерт на 28 февруари. Празничната програма ще започне от 18.30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино". В репертоара на младите изпълнители са включени песни на маестро Стефан Диомов, който ще е гост на събитието. Музикалният празник на вокалната група..

публикувано на 25.02.20 в 14:13

Духът на стария Бургас, вплетен в новата книга на Милка Стоянова "Отвъд вятъра"

Мигновени картини от пейзажа на едно вече позабравено време, сглобени в поема. Новата книга на поетесата Милка Стоянова „Отвъд вятъра“ носи духа на стария Бургас. „Това е времето, което ни направи романтични хлапета“, споделя авторката. "Това е духът на едно далечно време, а може би не толкова далечно като разстояние, но далечно в..

публикувано на 25.02.20 в 10:45

"Българската Баба Марта" тази година е в Автогара Юг

Традиционното авторско изложение "Българската Баба Марта"започна от днес в Бургас. Този път то се провежда под формата на фестивал на мартеницата и вместо в Дома на Нефтохимика щандовете са разположени в Автогара Юг. В него участват автори с ръчно изработени мартеници от естествени материали. Изложението ще продължи до 1 март, включително и..

публикувано на 24.02.20 в 10:42

Комедията "Кризисен център" тази вечер в Бургас

Комедията „Кризисен център“ на Михаил Казаков на шуменския театър „Васил Друмев“ ще бъде представена тази вечер в Бургас.  Режисьор е Съби Събев, сценичният дизайн е на  Димитър Димитров, автор на музиката е Тодор Василев. „Кризисен център“ е пиеса в жанра на трагикомедията, разказа авторът й: "Ще видим едни мъже, които са подложени на насилие от..

публикувано на 24.02.20 в 09:37

Радка Стоева със самостоятелна изложба в сливенската галерия "Май" (обновена)

Самостоятелна изложба на сливенската художничка Радка Стоева може да бъде разгледа на този месец в галерия „Май.“ Изложбата носи заглавието „Насам - Натам“, а аранжирането на творбитепредставя по един различен начин творческите виждания на авторката. Стоева е завършила Националната художествена академия със специалност „Стенопис“.  Авторът Радка..

обновено на 24.02.20 в 08:53

Талантливата Божана Иванова с нова песен - баладата "Вчера"

Младата певица Божана Иванова има нова песен, баладата е озаглавена „Вчера“. 26 - годишната несебърлийка е дъщеря на Живка и Иван Ненков, автори на текстове на хитове на някои от най-популярните български изпълнители. Тя е съавтор на текста и музиката на новата си песен. „Изпях нещо преживяно и много лично. Всеки човек в своя живот се..

публикувано на 23.02.20 в 16:40

Представят "Магаренцето и звездата" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Магаренцето и звездата" ще бъде представен днес на сцената на Държавния куклен театър в Бургас. Той се случва по уникален начин и е своеобразен спектакъл на сенките. Тежък е животът на малкото магаренце. Стопанинът му не го храни, бие го и го кара да работи от зори до мрак. Никой на земята не го обича и затова то мечтае да се..

публикувано на 23.02.20 в 07:46