Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия

Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия ще се проведе в МЦ „Оксиком“ този месец. Инициативата е част от кампания на Българското дружество по офталмология, която ежегодно се провежда във водещи клиники в цялата страна по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.

Скринингът в МЦ „Оксиком“ ще се проведе на 14 ноември. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Захарният диабет е нарастващ медицински проблем в целия свят. Той причинява поредица от дългосрочни системни усложнения, които имат значително влияние върху отделния пациент и обществото като цяло, тъй като заболяването обикновено засяга хората в най-активните им години. Диабетиците често развиват очни усложнения като роговични промени, глаукома, неоваскуларизация на ириса, катаракта и невропатии. Най-често срещаният и с най-голям риск по отношение на зрението проблем обаче си остава диабетната ретинопатия, която е всъщност и една от определящите причини за слепота във възрастта между 25 – 74 години.

Офталмолозите на МЦ „Оксиком“ препоръчват на диабетиците поне два пъти годишно да извършват профилактични очни прегледи.

„Диабетиците трябва да минават преглед поне два пъти годишно, ако не е препоръчана по-честа консултация от лекуващия ги офталмолог. Тъй като понякога заболяването обхваща първо периферията на очното дъно, а не централната зона, зрението остава по-дълго време добро, въпреки тежките и опасни промени, които се случват в окото“, предупреждава д-р Мерсинков. Възникването на диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива се най-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години. Понякога обаче първо се откриват промените в очното дъно и след това се установява диабет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Световноизвестен нефролог от Израел гостува днес в Бургас

Световноизвестният  нефролог от Израел  проф. д-р Талия Вайнщайн гостува в Бургас. Тя ще даде безплатни консултации за пациенти на хемодиализа и в преддиализен стадий от Бургас. Проф. д-р Талия Вайнщайн е специалист от световна величина. За повече от 35 години практика тя е натрупала уникален клиничен опит в диагностиката и лечението на..

обновено на 14.12.19 в 08:24

Сътрудничество в областта на нефрологията обсъдиха на среща в Бургас

Световноизвестният нефролог проф. д-р Талия Вайнщайн се срещна с кмета Димитър Николов, който я запозна със здравните  заведения в града и новия Медицински факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров",  приел първите си студенти по медицина. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в областта на нефрологията и обмен на добри практики чрез..

публикувано на 13.12.19 в 17:52

Проект на УМБАЛ Бургас е класиран в дарителската кампания "Избери, за да помогнеш"

Проект на Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас участва в тазгодишната дарителска кампания "Избери, за да помогнеш". Проектът "За топли ръце и ходила и през зимата, и през лятото" има за цел покупка на специализирана апаратура - иновативна дигитална капиляроскопска камера, за диагностика на "Феноменът на Рейно", познат още като "Болестта на..

публикувано на 13.12.19 в 11:52

Единствените български лекари с научни доклади в Световния конгрес по ортопедия са от УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас е единствената българска болница с участие в научната програма на 40-я Световен конгрес по ортопедия. Конгресът се организира от Международната асоциация по ортопедия и травматология и се проведе  в гр. Мускат в Обединените арабски емирства. Отделението по ортопедия и травматология представи на научното жури два доклада, като и двата..

публикувано на 12.12.19 в 16:40

Стоян Грозев: Анализ на въздуха трябва да има, защото хората трябва да знаят какво дишаме в Бургас и откъде идват миризмите

Исканата процедура  по изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух в Бургас предизвика бурни дебати на заседанието на комисията по опазване на околна среда, земеделие и храни. Така входирана докладната записка беше пратена за становище на администрацията, която трябва да определи и финансовата рамка за анализа и за техниката,..

публикувано на 11.12.19 в 16:58

Белодробната болница с кампания за риска от туберкулоза

Специализираната болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания в Бургас ще проведе „Седмица на отворени врати” за скрининг на риска за туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 09.12.2019г. до 13.12.2019г.  Тя включва с крининг за риска от туберкулоза чрез анкета от 10.00 до 16.00 часа. Ще се проведат и к онсултации от 11.00ч. до..

публикувано на 06.12.19 в 16:16

С иновативна безкръвна операция спасиха бъбрека на млада жена

Иновативна безкръвна операция, извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас, спаси бъбрека на млада пациентка, запушен заради огромен камък. Ловката техника, приложена от д-р Николай Миринчев и д-р Злата Чолакова, се използва в най-добрите урологични клиники в Европа и света. Нарича се „флексибилна перкутанна нефролитотомия с лазерна литотрипсия“...

публикувано на 06.12.19 в 15:55