Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Областният управител пренасочи казуса "Несебър" към ОИКСлед като ЦИК отказа да се произнесе по сложния казус в Несебър, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите си към Общинската избирателна комисия в морския град. По думите на Вълчо Чолаков неговите компетенции се изчерпват  с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общиски съветници и полагането на клетва от тях. 

По казуса Несебър ставаме свидетели на прехвърляне на отговорности .Сега Общинската избирателна комисия в Несебър трябва за каже до кой момент упражнява правомощията си на временно изпълняващ длъжността кмет на Несебър Виктор Борисов. Новият общински съвет може ли да назначи нов временно изпълняващ тази длъжност  и при неполагане на клетва от легитимно избрания кмет Николай Димитров кога следва да се считат пълномощията му за прекратени.
Областният управител Вълчо Чолаков продължава да твърди, че за тълкуването на тези въпроси компетентен орган е ЦИК.

В Общинската избирателна комисия още не са получили писмото на областния управител Вълчо Чолаков, в което той настоява за изясняване на казуса Несебър. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ оттегля номинацията на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Партия ГЕРБ ще оттегли номинацията на Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна ко мисия. Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов след като свика тази сутрин Изпълнителната комисия на партията в централата на ГЕРБ. Борисов нарече капан липсата на други кандидати за председател от страна на новите политически..

публикувано на 06.05.21 в 10:31

Трябваше ли БСП да върне мандата?

Сериозен дебат имаше на Националния съвет дали БСП трябва да върне мандата. Това коментира пред БНР-Бургас неговия член Йордан Георгиев. Решението беше взето с мнозинство, но имаше мнения и в двете посоки, посочи той: „ Много от колегите настояваха, че, въпреки всичко, трябва да се предложи на тези партии (т. нар. протестърски – б.а.) да се..

публикувано на 05.05.21 в 17:28

Елка Стоянова предложена за ЦИК

Елка Стоянова, дългогодишен председател на Районната избирателна комисия в Бургас, е номинирана за член на Централната избирателна комисия.  В момента текат консултациите при президента за състава на институцията.  Стоянова е от квотата на партията „Има такъв народ“, поканена е там в качеството си на експерт в изборното законодателство, не като член на..

публикувано на 05.05.21 в 15:27
Снимка: Фейсбук/ Живко Табаков

Живко Табаков: Ще искаме проверка на строежа на Алепу

Тази седмица ще поискаме комисия да провери случая със строежа на Алепу. Това каза в отговор в социалните мрежи Живко Табаков от „Изправи се! Мутри вън!“ по повод обвиненията на представители на партия ГЕРБ по-рано през деня. „Хотелът на Бойко Борисов или хотелът на Екатерина Захариева? Мъжът на Екатерина Захариева, който го проектира...

публикувано на 04.05.21 в 17:27
Снимка: Фейсбук/ ГЕРБ - Бургас

ГЕРБ с протестна акция на "Алепу"

Със скандирания „Мая вън“ и „Къде е Христо Иванов“ сподвижници и представители от структурите на ГЕРБ в Приморско и Бургас  се събраха на спорния строеж на подпорна стена на "Алепу". "Светът не е виждал подпорен хотел. За да се укрепи свлачището строят хотел. Това е безумие. Затова ли новото сформирано мнозинство набързо се опита да придобие с..

публикувано на 04.05.21 в 12:55

СЕК с декларация относно парламентарната комисия по казуса "Росенец"

Партия „Средна европейска класа“ излезе с декларация относно парламентарната комисия по казуса "Росенец". Според документът безобразията и погазването на законите в казуса в Росенец и нарушенията в изборните секции в Турция, където гласуват българските изселници, еднакво обслужват интересите на ДПС. Според Георги Манев, председател основният въпрос..

публикувано на 04.05.21 в 12:27

Автошествие на БСП по повод Деня на труда

С автошествие БСП – Бургас ще отбележи 1 май – Деня на труда. То ще започне в 10 ч. от паркинга на хипермаркета на входа на Бургас. Автомобилите ще минат по маршрут бул. "Стефан Стамболов" - "Струга" - "Одрин" - "Христо Ботев" - ул. "Булаир". Крайната дестинация ще бъде ул. "Димитър Димов"

публикувано на 01.05.21 в 08:24