Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Огромен спад на туристите от Италия, Франция, Швеция и Германия през Лято 2019

Снимка: БТА

Над 1,3 млн чуждестранни туристи са посетили Бургаска област от началото на май до края на октомври. Данните бяха представени от Иван Иванов, председател на Бургаска регионална туристическа камара.

Туристите са пристигнали с чартърни самолети и автобуси. За сравнение, през миналата година, те са били малко над 1,5 млн или това прави спад с 11%, отчитат от камарата. 

Ръст от 23% се наблюдава обаче на туристите от Ирландия, както и на украинските туристи, които са били 20% повече. Увеличение се наблюдава и на тези, които ни посещават от Англия, Украйна, Словакия и Белгия. 

От Бургаска регионална туристическа камара допълват, че спад от 461% се наблюдава на гости от Италия, а 100% по-малко са шведските туристи.  84,80% спад има и на групите от Франция и 58,50% на тези от Германия. 

Само през месец октомври 2019г. 10 788 чуждестранни граждани са пристигнали на летище Бургас. Което спрямо същия месец на миналата година бележи спад от 78,75%.

Ръст се отбелязва за туристите от Израел (42%), както и за тези от Норвегия (7,50%).

За октомври най-голям е спадът на полските туристи - 379%. Продължава и тенденцията от целия сезон за по-малко немски туристи. През миналия месец те са били 356%. Спад има също на Словашките и Английски туристи. 

Според камарата, основните причини за тези резки спадове са свързани с пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда. Освен това, там се предлагат по–разнообразни пакети, услуги, качествен и богат ол инклузив. А, според организацията, продължава да липсва квалифициран обслужващ персонал.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Икономист: Раздутите плащания на Правителството са заради изборите, а не заради коронакризата

Бюджетът ще е с дефицит от 5 милиарда лева. Догодина също не се очаква промяна. Това заяви за БНР-Бургас Петър Ганев, икономист от Института по пазарна икономика.  Дефицитът е възможно да бъде преодолян до няколко години, коментира Ганев:  "Дефицитът трудно бива свиван веднага - 3, 4, 5 години, по малко ще топим. През 2022 да имаме 2,7 млн..

публикувано на 22.10.20 в 16:22

„Бургасбус“ иска да обедини два кредита чрез договор за овърдрафт

„Бургасбус“ иска да обедини два свои кредита, сключвайки договор за овърдрафт в размер до 1 млн. лв. Докладната записка е внесена в Общинския съвет. Предложението породи дебат в Комисията по икономика и инвестиционни политики.  Повече от 10 години използваме кредит за оборотни средства, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Той поясни,..

публикувано на 20.10.20 в 12:07

Последен ден от базар "Флора Есен"

Днес е последния ден от базара "Флора Есен"в Бургас. Цветното изложение се провежда за шеста поредна година в експоцентър „Флора“ и ще предложи многообразие на цветя, керамика и аксесоари за градината. Над 20 фирми участват в четиридневния цветен базар, съобщи управителят на центъра Мирослава Аргирова:  „В това издание на базара..

публикувано на 18.10.20 в 08:45
Снимката е илюстративна

Опашка от коли на граничен пункт Малко Търново

Опашка от автомобили се е образувала на граничен пункт Малко Търново. Чака се около два часа, за да се премине към Турция.   На пазар в Турция – това избират много наши сънародници през последните уикенди. Причината е спада в курса на турската лира. Преминаването на границата днес обаче изисква около два часа престой. Кметът на Малко Търново..

публикувано на 17.10.20 в 11:21
Снимката е илюстративна

Бургас посреща украински туристи

Туроператорите в Бургас стартират есенно-зимния сезон с украински туристи. Морският град ще  посреща по две групи от Украйна всеки месец. Този уикенд е предназначен за комбиниран тур Бургас-Истанбул, а следващият ще е с програма изцяло в България, пояснява Иван Кирязов. „Стартираме от октомври до следващия летен сезон програми два дни в..

публикувано на 17.10.20 в 09:10

Зам.-министър Русинова: 16 000 работни места са спасени в Бургаско

16 хиляди са спасените работни места в областта, благодарение на усилията ни, заяви в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Около 4000 души от туристическия и транспортния сектор са подпомогнати по мярката 80 на 20. Засега програмата ще продължи и зимните месеци „До вчера бе възможността фирмите по стария..

публикувано на 16.10.20 в 11:17

Облагодетелстват ли се богати фирми с две от новите държавни мерки?

Облагодетелства ли една от новите мерки в помощ на бизнеса заради коронакризата само богатите хора? Бургаски финансист алармира за подобна нередност Министерството на икономиката. Мерките са насочени към т. нар. богати малки – Адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на COVID-19 и Подкрепа за малки предприятия с..

публикувано на 16.10.20 в 11:04