Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"За" и "против" ограничението в броя на животните в "задния двор"

| обновено на 07.11.19 в 16:48
Снимка: БГНЕС

 До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести.

Собственици на животни в айтоското село Съдиево не одобряват ограничението, което ще се регламентира с новата наредба.  Според тях, така се отнема традиционен поминък на българина.През това лято хората там си  изклаха прасетата заради издадена заповед. Все още, обаче, очакват обезщетенията си:

Как ще е удачно това за селяните, те искат да оставят селата без хора. За мен това не е правилно. Всеки трябва да отглежда според възможностите си и желанието.Защо трябва да го ограничават, нали сме свободна държава! Това свобода ли е?!Това не е свобода.Тези изисквания за хигиената ще останат само на хартия.Който има големи ферми, няма как да не ги спазва.Ще ми стои вкъщи той да ме проверява ли?

Тази година ги изклах, през август половината ги хвърлих, повече няма да гледам.

Тези европейски норми и закони са неприложими за нашия начин на живот. Отидете в големите вериги, месото е от Испания, Франция, няма българско.Къде бяха болестите преди? Изведнъж много болести станаха.Кое ни е европейското на нас?Заплатите ли ни са европейски, начинът ни на живот ли е европейски? Аз не виждам как да се сравняваме със Западна Европа!

На село всеки иска да си гледа животно,да го заколиш, месото е прясничко.За дрехите -като излезеш трябва да се преоблечеш, не може, то мирише.Не става с тези дрехи, които ходиш. Тази година ни излъгаха, изклахме ги, обещаха по 300 лева и  няма такова нещо.

Преди защо нямаше болести,как така  дойдоха изведнъж! Имах животни, в момента нямам нищо!Направиха ни граждани, всички селяни станахме граждани, някои и кокошки нямат!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Потърсихме за коментар  и Румен Караманов. Той от години се  занимава със свиневъдство и един от най-големите в бранша.Според него, промените в документа няма да бъдат ефективни:

Тук има политически елемент, който гледа да направи така, че хората да не бъдат засегнати по някакъв начин, за да могат да полбучат съответните гласове. това е цялата истина. Биосигурност никога не може да бъде създадена в т.н заден двор. Каквото и да правим, това означава, че трябва да гледаме животните в една кочина или в помещение, което да бъде заградено, това не означава, че можем да направим необходимата биосигурност. Това означава, че не трябва да има изобщо заден двор.Така както е във всички останали държави, говоря за западноевропейските. Говоря за Франция, за Дания, за Белгия, такъв елемент заден двор и самозадоволяване няма. В т.н заден двор бяха намерени по 100, по 200, по 300, дори и по 400 животни на един стопанин, без да имат право на това.Майки, нерези, извършват развъдна дейност,без да имат право на това.Има още нерешени проблеми по нерегламентираните стопанства

Каквато и хигиена да правят, при положение, че няма необходимите мерки за биосигурност, тази хигиена се обезсмисля. Тя не може да разреши проблеми и да ограничи разпространението на АЧС. В разпространението й е човешкия фактор, няма друго.Контролът по границите трябва да бъде много по-строг. Ние говорим,че правим и проверяваме, но минете през границата и ще видите, че може да вкарате каквото си искате.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Социален, но тъжен е Бюджет 2020

Социален, но тъжен е държавният бюджет за следващата година. Това смята Иван Костадинов, председателят на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа” в Бургас. „По своята същност бюджетът би трябвало да бъде социален. Дали тази година е социален, не бих казал. Защото Правителството и социалния министър се опитват да удовлетворят до голяма..

публикувано на 31.10.20 в 12:41
Конгресен център Бургас

Икономисти, еколози и държавници обсъждат онлайн опазването на Черно море

Бургас е домакин на конференция, посветена на Международния ден на Черно море. Форумът се провежда днес в хибриден вариант в Конгресния център в зоната за обществен достъп на пристанището, като голяма част от участниците се присъединяват онлайн. Събитието се организира от Министерството на околната среда и водите и в него участват представители на..

публикувано на 30.10.20 в 13:03

Проект за близо 6 млн. лева ще реализира община Средец

 Проект за близо 6 млн. лева ще реализира община Средец. Той е за реставрация, консервация и изграждане на  допълнителна инфраструктура на национален археологически резерват“ Деултум“. Предстои и изграждане на посетителски центрове в селата Факия и Голямо Буково.  Мащабният проект  цели както съхранение на археолигическите обекти в резервата,..

публикувано на 29.10.20 в 17:01

Не затваряне на граници, а по-добър контрол ще ограничи заразата

Затварянето на граници не е решение да се ограничи разпространението на заразата. Един по-добър контрол на мерките би помогнал повече. Така туроператорски фирми в Бургас коментират забраната на екскурзии, която влиза от днес. Това ще се отрази пагубно на бизнеса, казва Петър Радулов. Фирмата му предлага в момента екскурзии до..

публикувано на 29.10.20 в 16:33

Помощ за работещите в дискотеки иска браншът

Държавата трябва да помогне на хората, които остават без работа, след затварянето на дискотеките и баровете. Това коментира пред БНР - Бургас Манол Тодоров, мениджър на нощно заведение в областния град. Очакванията са, че това затваряне няма да е само за две седмици, каза той и добави, че подкрепя предложението на асоциацията държавата..

публикувано на 29.10.20 в 09:08

Обновяването на бул. "Демокрация" продължава

Обновяването на бул. "Демокрация" продължава, като от днес вече се работи и на следващ участък - от "Сан Стефано" до "Ген. Гурко", в източното платно, откъм блок Краставицата. За целта автомобилното движение е ограничено, но засега не е спряно. В споменатия участък, работата започна периферно, както и при предишните етапи на ремонта. Най-напред се..

публикувано на 28.10.20 в 10:52

Пречиствателната станция за отпадни води на Елхово е готова

Пречиствателната станция за отпадни води на град Елхово е изцяло изградена и в момента се обучава персоналът, който ще работи за нейното обслужване. С влизането на съоръжението в експлоатация рискът от наводнения в района ще е значително намален. Станцията вече е с приет акт 15, уточни кметът на община Елхово Петър Киров.  В момента се правят..

публикувано на 28.10.20 в 09:46