Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 години "преход" отбелязваме на този 10 ноември30 години се навършват от събитията у нас, от 10 ноември, 1989 година. Те намират британския писател Кристофър Бъкстон, който има и българско гражданство, в родната му Англия. Преди това, обаче, той вече е живял и работил у нас като учител, оженил се е за българка и следи отблизо събитията в Източна Европа. Въпреки това, никога не бях очаквал и в България да падне комунизмът – сподели Бъкстон, който има поредица от исторически романи посветени на българската история. Мария Стефанова разговаря с него.

„На самата дата не бяхме в България, но непрекъснато слушахме какво се случва. Не очаквахме, че събитията, които ставаха в другите източноевропейски държави ще сполетят и  България, тъй като тя винаги е била железният съюзник на Съветския съюз. Още когато пристигнах в България през седемдесетте години това беше първото, което научих, че това е най-комунистическата държава в източния блок. Върнахме се в България след десети ноември и потънахме в най-вълнуващите събития, които съм преживявал през живота си, нещо което нямаше къде да видя и преживея другаде.“ – разказва Кристофър Бъкстон като и сега не крие вълнението си от спомена за онези времена.

Все още ярки са картините от първоначалната еуфория, за наивността на българите и вярата, че наистина идва промяната и демокрацията, после за кризата, за пирамидите, за първите банкови фалити, за празните магазини, за мутрите, за реституцията.

Но за всичко това, той говори с огромна любов, защото неговата „втора Родина е България“. Той  и до днес бърза да се върне тук, в Бургас и не смята, че в родната Англия нещата са по–ясни и по-нормални. Особено в този момент.

За нескончаемия български „преход“ Кристофър Бъкстон просто каза :

„Всички сме в преход … и винаги…“

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЗБГ с подписка против строежа на подземен паркинг в центъра на Бургас

"Организация за закрила на българските граждани" събира подписи против изграждането на подземен паркинг в центъра на Бургас, под Часовника. Според тях  осъществяването на проекта няма да е в полза на гражданите, а ще бъде за обслужване на частни интереси, няма да намали проблема с паркирането  в центъра на града и ще застраши конструкцията на намиращата..

публикувано на 16.01.21 в 09:10

Три проверки започнаха на созополските плажове

Три проверки започнаха на созополските плажове, които пострадаха след наводненията. От Министерството на туризма, Община Созопол и Басейновата дирекция инспектират ивиците след сигнала на концесионера за сериозни щети.  До 1 юни Министерството на туризма очаква двата плажа Созопол централен и Харманите да бъдат възстановени...

публикувано на 15.01.21 в 16:12

"Булевард Демокрация" - на 15 януари

Имам подозрения, че на която и дата да бяха насрочени изборите, все щеше да е проблематично. Президентът даде цяла седмица да се подготвим да ходим до урните безопасно (или да ни подготвят). Не разбрах седем календарни дни, два от които почивни с какво точно ще ни помогнат… От ГЕРБ контрираха, че тогава било Великден за арменците и католиците...

публикувано на 15.01.21 в 14:44

Три екипа оглеждат щетите след валежите в община Бургас

Три екипа  на общината в момента правят огледи на щетите, след интензивните дъждове през изминалите дни, съобщи кметът Димитър Николов: „Екипите са във вилно селище „Черниците“ - Маринка, Ченгене скеле, вторият е в село Извор, а третият в Димчево. Очакваме описание на щетите. Повечето , които се наблюдават са по тротоари, асфалт, бордюри. Има и..

публикувано на 15.01.21 в 14:10

До 5 февруари приемат проектни идеи в плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021-2027 г

Община Бургас стартира набиране на проектни идеи за бъдещото развитие в зоните на въздействие в плана за интегрирано развитие на общината в периода 2021-2027 година. Целта е да се структурират и определят приоритетни за изпълнение проекти и възможности за партньорства чрез активното участие на всички заинтересовани страни. Заместник кметът Весна..

публикувано на 15.01.21 в 14:06

Споделен хляб за Фазаново

Двама български творци от години осигуряват безплатно хляб на съселяните си от Фазаново. Това са Мария и Красимир Слабакови. Красимир отбелязва: Зимно време сме се затворили самотни хора, от врата на врата, от ръка на ръка  като давам хляба, то си е повод за общуване.   Всеки жест в тази посока ми харесва.  То няма никакъв поминък на това красиво..

публикувано на 15.01.21 в 13:30

Недялко Йорданов: Подземен паркинг до х. „България“ – само през трупа ми

Редица въпроси от бургазлии възникнаха на общественото обсъждане за подземен паркинг до хотел „България“. Оказа се, че инвеститорът е предвиждал подобно съоръжение още при проектирането на ремонта на сградата преди няколко години. В района има сериозно количество подземни води, затова паркингът ще е само на едно ниво. Остро, с редица критики..

публикувано на 15.01.21 в 12:42