Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

30 години "преход" отбелязваме на този 10 ноември30 години се навършват от събитията у нас, от 10 ноември, 1989 година. Те намират британския писател Кристофър Бъкстон, който има и българско гражданство, в родната му Англия. Преди това, обаче, той вече е живял и работил у нас като учител, оженил се е за българка и следи отблизо събитията в Източна Европа. Въпреки това, никога не бях очаквал и в България да падне комунизмът – сподели Бъкстон, който има поредица от исторически романи посветени на българската история. Мария Стефанова разговаря с него.

„На самата дата не бяхме в България, но непрекъснато слушахме какво се случва. Не очаквахме, че събитията, които ставаха в другите източноевропейски държави ще сполетят и  България, тъй като тя винаги е била железният съюзник на Съветския съюз. Още когато пристигнах в България през седемдесетте години това беше първото, което научих, че това е най-комунистическата държава в източния блок. Върнахме се в България след десети ноември и потънахме в най-вълнуващите събития, които съм преживявал през живота си, нещо което нямаше къде да видя и преживея другаде.“ – разказва Кристофър Бъкстон като и сега не крие вълнението си от спомена за онези времена.

Все още ярки са картините от първоначалната еуфория, за наивността на българите и вярата, че наистина идва промяната и демокрацията, после за кризата, за пирамидите, за първите банкови фалити, за празните магазини, за мутрите, за реституцията.

Но за всичко това, той говори с огромна любов, защото неговата „втора Родина е България“. Той  и до днес бърза да се върне тук, в Бургас и не смята, че в родната Англия нещата са по–ясни и по-нормални. Особено в този момент.

За нескончаемия български „преход“ Кристофър Бъкстон просто каза :

„Всички сме в преход … и винаги…“

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен ден на Черно море

В последния ден на октомври, се отбелязва Международният ден на Черно море. България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна потвърдиха ангажимента за възстановяване и опазване на морската  среда с вчерашния онлайн форум под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“. Той се проведе в Бургаския конгресен център.  Отчитайки сериозното влошаване на..

публикувано на 31.10.20 в 15:05

Бургас с награда за социалната си политика по време на пандемията

Община Бургас получи наградата в категория "Социални мерки по време на пандемия" от конкурса "Кмет на годината" 2020. Наградата от името на кмета Димитър Николов прие зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. При получаването на наградата зам.-кметът Йорданка Ананиева подчерта, че призът е..

публикувано на 31.10.20 в 09:11

Кампания по повод 150 години от първото килийно училище ще се проведе в Средец

Паметна плоча по случай 150 години от началото на първото килийно училище в Средец беше поставена върху камбанарията на църквата "Светая Светих".Тя ще напомня за основателя на училищното дело в село Карабунар Софройний Врачански, който става учител и свещеник там  преди век и половина и неговите наследници.Кампания от различни събития започна по..

публикувано на 30.10.20 в 16:32

Затварят за движение кръстовището на "Юрий Венелин" и "Оборище" в понеделник и вторник

Кръстовището на улиците "Юрий Венелин" и "Оборище" в Бургас ще бъде затворено за движение, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Това ще се случи  на 02 и 03 ноември - понеделник и вторник, от 09:00 до 17:00 часа. Затварянето на кръстовището се налага поради извършването на ремонтни дейности по ВиК мрежата в Бургас. Община Бургас се..

публикувано на 30.10.20 в 15:47
снимката е илюстративна

Светофар ще заработи на кръстовището „Богориди“ – „Демокрация“ до Гъбката

Светофар ще регулира преминаването през кръстовището  "Богориди" - "Демокрация", до Гъбката, на входа към Морската градина. Община Бургас съобщава, че той ще заработи през следващата седмица.  Това важи и за автомобили, и за пешеходци. В момента светофарът е в режим мигаща жълта светлина, за да привлече вниманието най-вече на шофьорите, които да..

публикувано на 30.10.20 в 15:26

"Булевард Демокрация" на 30 октомври

Петъкът започна с леко земетресение. Леко засега. И с леки дъждове. Като се замисли човек, на тази прекрасна година, само земетресения и порои и липсват. Наскоро четох, че учени били на крачка да създадат ембрион на тиранозавър. Да, гигантски месоядни динозаври също липсват на пъстротата на 2020 година. Други пък подхождат оптимистично. Казват,..

публикувано на 30.10.20 в 14:59

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас. За това сигнализираха слушатели на БНР-Бургас, живеещи по високите етажи в града. Трусът е с магнитут от 6,9 по Рихтер, регистриран в района на Додеканезките острови.  Това показват данните на Европейския сеизмологичен център.

публикувано на 30.10.20 в 14:39