Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БНР - Бургас и РИМ - Бургас с кампания "Спаси икона" (ВИДЕО)

Седем ценни икони имат нужда от реставрация, търсят се дарители

9
Икона на св. Мина, за която събираме средства за реставрация
Снимка: БНР - Бургас
БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания „Спаси икона“. Целта ни е да съберем средства за седем големи "царски" икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация. Търсим благодетели, които да помогнат  за възстановяването на тези ценни съкровища на нашата вяра.

Иконите са спасени при акции на полицията срещу крадци преди повече от 25 години. Вече за пета поредна година уредниците в музея организират дарителски кампании преди Рождество Христово, за да съберат средства за реставрацията им.

"Иконите са предадени в музея през 1995 г., друга част през 1998 г. Откраднати са от различни църкви, като първоначално се предполага, че са от Карнобатския край, но теренните ни проучвания не потвърдиха това. Сега предположения ни са насочени по скоро към Зимница, Сливен, Ямбол. Наричаме ги "спасени" икони и искаме да ги реставрираме, за да възвърнат някогашния си блясък", разказа главният уредник в отдел „История“ в Бургаския музей Иванка Делева. 

"За реставрацията на всяка една от тях ще са нужни средно около 1 - 2 хиляди лева, в зависимост от състоянието им- Те са пострадали от времето, от свещите в църквите, все пак са повече от 100 годишни. Състоянието им се влошава дори и в музея, защото се нуждаят от консервация и реставрация. Когато се съберат нужните средства, ние с реставратора избираме тази, която най - спешно се нуждае от възстановяване."

До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на обработка, а за други две вече има събрана сума. Останали са 7 икони, сред които преобладава големите т.нар "царски" икони. Две от иконите са на св. Илия, две на Исус Христос, по една на св. Троица, на св. Мина и на св. Архангел Михаил. 

Ако искате да се включите в дарителската ни кампания „Спаси икона“, повече информация за кампанията може да намерите на сайта и фейсбук страницата ни БНР - Бургас. Там може да видите две от иконите на св. Архангел Михаил и на свети Мина, останалите ще ви представяме през следващите седмици.  

повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен ден на Черно море

В последния ден на октомври, се отбелязва Международният ден на Черно море. България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна потвърдиха ангажимента за възстановяване и опазване на морската  среда с вчерашния онлайн форум под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“. Той се проведе в Бургаския конгресен център.  Отчитайки сериозното влошаване на..

публикувано на 31.10.20 в 15:05

Бургас с награда за социалната си политика по време на пандемията

Община Бургас получи наградата в категория "Социални мерки по време на пандемия" от конкурса "Кмет на годината" 2020. Наградата от името на кмета Димитър Николов прие зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. При получаването на наградата зам.-кметът Йорданка Ананиева подчерта, че призът е..

публикувано на 31.10.20 в 09:11

Кампания по повод 150 години от първото килийно училище ще се проведе в Средец

Паметна плоча по случай 150 години от началото на първото килийно училище в Средец беше поставена върху камбанарията на църквата "Светая Светих".Тя ще напомня за основателя на училищното дело в село Карабунар Софройний Врачански, който става учител и свещеник там  преди век и половина и неговите наследници.Кампания от различни събития започна по..

публикувано на 30.10.20 в 16:32

Затварят за движение кръстовището на "Юрий Венелин" и "Оборище" в понеделник и вторник

Кръстовището на улиците "Юрий Венелин" и "Оборище" в Бургас ще бъде затворено за движение, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Това ще се случи  на 02 и 03 ноември - понеделник и вторник, от 09:00 до 17:00 часа. Затварянето на кръстовището се налага поради извършването на ремонтни дейности по ВиК мрежата в Бургас. Община Бургас се..

публикувано на 30.10.20 в 15:47
снимката е илюстративна

Светофар ще заработи на кръстовището „Богориди“ – „Демокрация“ до Гъбката

Светофар ще регулира преминаването през кръстовището  "Богориди" - "Демокрация", до Гъбката, на входа към Морската градина. Община Бургас съобщава, че той ще заработи през следващата седмица.  Това важи и за автомобили, и за пешеходци. В момента светофарът е в режим мигаща жълта светлина, за да привлече вниманието най-вече на шофьорите, които да..

публикувано на 30.10.20 в 15:26

"Булевард Демокрация" на 30 октомври

Петъкът започна с леко земетресение. Леко засега. И с леки дъждове. Като се замисли човек, на тази прекрасна година, само земетресения и порои и липсват. Наскоро четох, че учени били на крачка да създадат ембрион на тиранозавър. Да, гигантски месоядни динозаври също липсват на пъстротата на 2020 година. Други пък подхождат оптимистично. Казват,..

публикувано на 30.10.20 в 14:59

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас. За това сигнализираха слушатели на БНР-Бургас, живеещи по високите етажи в града. Трусът е с магнитут от 6,9 по Рихтер, регистриран в района на Додеканезките острови.  Това показват данните на Европейския сеизмологичен център.

публикувано на 30.10.20 в 14:39