Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди и след 10-ти- версия на Димил Стоилов

| обновено на 10.11.19 в 19:42


 Вече 30 години на всеки 10-ти ноември си припомняме миналото, преглъщаме настоящето и спорим за бъдещето. Тази година в предаването "Ден до пладне" избрахме да ви срещнем по повод годишнината с писателя и журналист Димил Стоилов. Житейският му и творчески път започна в Пловдив, а днес облича в думи своите герои в Брюксел. Работил за различни вестници, издания и издателства, автор на няколко книги,и  той, като всеки от нас, преминал границата между Преди и Сега, има своите лични спомени за 10-ти ноември:

Не помня къде точно съм бил на 10 -ти, но не трябва да се фокусираме в една дата. Мисля, че точният час и дата не са най-важното.Примерно, реакцията на нашия бивш първи  ръководител при научаване на вестта и падналото чене в изненада. Уж изненада,всички неща,които се случиха след това и които би трябвало да ни изненадват, са били един театър,който е бил отдавна и много хубаво подготвен.

Ако говорим за промяната, промяната я има, каза още Димил Стоилов. Но, всички,които имаха илюзията,че могат да диктуват събитията със своята наивност и искреност, и стоене по митинги, в крайна сметка разбраха, че може да е някакво начало, но е и процес, който ще продължи много дълго и ще е мъчителен.

Датата е свързана пряко с работата на Димил Стоилов като журналист. До  и след  10 -ти ноемвири той е редактор в един от пловдивските вестници, след това започва  и в т.н пловдивска " Демокрация",това е бил вестник"Свобода".Стоилов има проблеми, тъй като трябва да съвместява издания,напълно различни. Демократично и друго, подчинено на партията. Затова и главният му редактор е бил привикван, за да бъде разпитван, как може се случи нещо подобно.Решението е  компромисно. Да остане заради новите демократични събития, които трябва да се отразяват.

30 години по-късно, Димил Стоилов е убеден, че нещата в страната могат да се подобрят, само, ако се създаде истинска политическа класа.Такава,каквато в момента нямаме.Това ще стане, когато децата на  нашите деца се върнат от носталгия, можещи и знаещи да оправят родината си. Писателят казва още:

Хубавото на 10-ти ноември е, че България се отвори към света.А светът е едно голямо село и всеки си търси късмета.

В момента има един лъжлив плач по миналото, твръди още Стоилов. 

Много хора забравят за страха, в който са живели, за Белене, за Ловеч, за лъжливия  морал.Забравят колко хора са били изтребени,ей, така за нищо! Забравят, че други хора са били принуждавани да говорят за свои близки. Трябва да си пропомняме точно какво е било, да си казваме нещата.

Имало е и хубаво, нормално.Но не трябва всичко да се забравя.Самият факт, че е станала промяната и никой не се връща към измисленото прекрасно социалистическо общество, е показателен. Ако е толкова хубаво, някои ще се опитат да се върнат или потокът от емигранти ще тръгне към Русия, примерно, или към Китай.

10-ти ноември, това беше, ако не свобода, то пътят към свободата! Преди беше тунел без светлина, сега поне светлината я има!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за черупковите..

публикувано на 12.07.24 в 08:58

Оранжев код за много горещо време е обявен за цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще е слънчево. На юг ще има заоблачавания и на места може да превали. Температурите на въздуха ще са до 30-35°. Морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  Над планините ще е слънчево, след обяд на места..

публикувано на 12.07.24 в 07:29

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода днес поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния вход на Регионална библиотека "Георги Раковски" град Ямбол от 11:00 до 14:00 часа. Общината призовава гражданите да се..

публикувано на 12.07.24 в 07:26

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрации по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2024“. Той ще се качи на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето ще следи изпълнението на задачи свързани с отбранителните способности в морски операции при кризи.  Междувременно от..

публикувано на 12.07.24 в 07:05

Президентът посети изграждащата се в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете и..

обновено на 11.07.24 в 22:00

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните..

обновено на 11.07.24 в 15:55

Екип от община Болярово посети Италия по проект за европейските културно-исторически ценности

През периода 01.07.2024 г. - 05.07.2024 г. екип от община Болярово посети община Кампанори, регион Тоскана в Италия в рамките на проект: "Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони" -winEU.rur.  По време на посещението бяха представени идеите, генерирани по време на местно събитие в Болярово,..

публикувано на 11.07.24 в 12:58