Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов, разширен "Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро"Нов, разширен Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро бе създаден днес. Неформалната структура включи по широк кръг от заинтересовани страни за управлението на защитената територия. Акцент са представителите на близко разположените квартали – Ветрен, Банево, Сарафово. Идеята е създаване на общата визия за развитие на района чрез интегриране на опазването на природата и градоустройственото планиране. Това ще бъде началото на един продължителен процес, който екипът на проект „Лагуната на живота“ ще продължи да води и развива.

Общественият съвет за Атанасовско езеро, бе създаден през март, 2013 по проекта „Солта на живота“ и 6 години служеше като платформа за диалог между различните заинтересовани страни.

Радостина Ценова от фондация биоразнообразие припомни, че доста сложни казуси и решения вече бяха предолени в устойчивото управление на тази специална територия – Атанасовско езеро, със съдействието на стория обществен съвет.

„Това е резерват, има солници, защитена територия и зона Натура 2000. Тук се пресичат много амбиции и много интереси и затова един по – разширен обществено-консултативен съвет ще даде по –голямо представителство на заинтересозащитена територия,ваните граждани, на бизнеса и на институциите. Акцентът на първата ни среща е поставен на представителите на кметства и на квартали близки до тази територия“ – каза Радостина Ценова .

През 2020 г. предстои да стартира нов етап на интегрираното планиране за развитие на Бургас и региона. Диана Костовска, експерт от фондация биоразнообразие каза, че новият план за интегрирано градско развитие, за Атанасовско езеро той трябва да бъде поставен в контекста най–вече на зона Натура 2000

„Заплахите се крият най-вече в презастрояването, в замърсяването, във вандализма дори, тъй като това е отворена територия за обществен достъп.“- посочи Дияна Костова

От стария обществен съвет в момента обжалват решението на директора на РИОСВ Бургас да не се издава ОВОС – оценка за въздействието върху околната среда за новия обходен път на север, който да изведе трафика от автомагистрала Тракия. Спас Узунов експерт правозащитни дейности към проекта „Лагуната на живота“разказа за рисковете за защитените територии.

„Инфрастурктурата е необходима, но там са най-големите рискове за защитените територии. Затова трябва да се планира, поректира и изгражда много прецизно и внимателно на такива места, тъй като щетите са необратими. Затова обжалвахме решението на директора на местната екоинспекция. Не искаме да спираме изграждането на пътя, а да бъде направено законно и прецизно. Администативният съд в Бургас препрати делото към АПИ и сега чакаме първото заседание на Административния съд в София, в края на този месец“ - каза Спас Узунов

На това езеро са пресечени отговорностите на много институции и интересите на много хора. Обществено-консултативният съвет ще заседава веднъж годишно, но обменът и инициативите между членовете и гражданите ще са постоянни.

ПОВЕЧЕ ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55

Над 70 % от дружествата и едноличните търговци в Бургас вече обявиха доходите си пред НАП

Над 70 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП две седмици преди настъпването на крайния срок. 30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия,..

публикувано на 17.06.21 в 11:00

Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ.  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал..

публикувано на 16.06.21 в 13:49