Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов, разширен "Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро"



Нов, разширен Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро бе създаден днес. Неформалната структура включи по широк кръг от заинтересовани страни за управлението на защитената територия. Акцент са представителите на близко разположените квартали – Ветрен, Банево, Сарафово. Идеята е създаване на общата визия за развитие на района чрез интегриране на опазването на природата и градоустройственото планиране. Това ще бъде началото на един продължителен процес, който екипът на проект „Лагуната на живота“ ще продължи да води и развива.

Общественият съвет за Атанасовско езеро, бе създаден през март, 2013 по проекта „Солта на живота“ и 6 години служеше като платформа за диалог между различните заинтересовани страни.

Радостина Ценова от фондация биоразнообразие припомни, че доста сложни казуси и решения вече бяха предолени в устойчивото управление на тази специална територия – Атанасовско езеро, със съдействието на стория обществен съвет.

„Това е резерват, има солници, защитена територия и зона Натура 2000. Тук се пресичат много амбиции и много интереси и затова един по – разширен обществено-консултативен съвет ще даде по –голямо представителство на заинтересозащитена територия,ваните граждани, на бизнеса и на институциите. Акцентът на първата ни среща е поставен на представителите на кметства и на квартали близки до тази територия“ – каза Радостина Ценова .

През 2020 г. предстои да стартира нов етап на интегрираното планиране за развитие на Бургас и региона. Диана Костовска, експерт от фондация биоразнообразие каза, че новият план за интегрирано градско развитие, за Атанасовско езеро той трябва да бъде поставен в контекста най–вече на зона Натура 2000

„Заплахите се крият най-вече в презастрояването, в замърсяването, във вандализма дори, тъй като това е отворена територия за обществен достъп.“- посочи Дияна Костова

От стария обществен съвет в момента обжалват решението на директора на РИОСВ Бургас да не се издава ОВОС – оценка за въздействието върху околната среда за новия обходен път на север, който да изведе трафика от автомагистрала Тракия. Спас Узунов експерт правозащитни дейности към проекта „Лагуната на живота“разказа за рисковете за защитените територии.

„Инфрастурктурата е необходима, но там са най-големите рискове за защитените територии. Затова трябва да се планира, поректира и изгражда много прецизно и внимателно на такива места, тъй като щетите са необратими. Затова обжалвахме решението на директора на местната екоинспекция. Не искаме да спираме изграждането на пътя, а да бъде направено законно и прецизно. Администативният съд в Бургас препрати делото към АПИ и сега чакаме първото заседание на Административния съд в София, в края на този месец“ - каза Спас Узунов

На това езеро са пресечени отговорностите на много институции и интересите на много хора. Обществено-консултативният съвет ще заседава веднъж годишно, но обменът и инициативите между членовете и гражданите ще са постоянни.

ПОВЕЧЕ ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов общински дълг от 12 милиона лева одобриха съветниците

 12 000 000 лева ще бъдат поети от общината, за да бъдат реализирани няколко проекта. Това решиха днес съветниците.  9  300 000 ще са за  проект „Реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства по общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица“. Средствата са за неговия втори етап. За разширяване и..

публикувано на 28.06.22 в 16:04

Увеличават се цените на таксиметровите услуги

Таксиметровите услуги в Бургас са завишават. 11 години минималните и максимални цени не са били променяни от общинския съвет. Новите са договорени между бранша и общинските съветници. Тарифите   предизвикаха дебат за стойността и качеството на услугата. Минималната дневна цена за един километър пробег става 1,09лв, а максималната 1.79 лв.,..

публикувано на 28.06.22 в 14:40

Автобусна линия ще бъде пусната в края на септември за работещите около "Крайезерна" в Бургас

 6 фирми искат да бъде осигурена автобусна линия по улица "Крайезерна" в Бургас, за да могат служителите им да стигат лесно на работа. Те са изпратили писмо до общинската администрация и съвет и настояват автобусите да бъдат в сутрешните и вечерни часове, когато хората отиват и се връщат на работа, става въпрос за над 100 души.  Има решение, но..

публикувано на 27.06.22 в 13:18
Гл. архитект на община Бургас Емил Бурулянов

Цените на жилищата в Бургас са скочили между 37 и 55% за последните 5 г.

Интересът към вилни сгради и еднофамилни къщи е основно в селищата Твърдица, Маринка, Димчево, Извор, както и кварталите Ветрен, Банево и Крайморие. Средните цени на кв. м.  там са от 1000 до 1200 евро, каза арх. Бурулянов. "Зоните, в които се развиват инвестиции по отношение на малките многофамилни сгради по традиция са Сарафово и..

публикувано на 24.06.22 в 15:10

Прогнозират спад на цените на ваканционните имоти през есента

Търсенете на ваканционни жилища по Южното Черноморие е повече от предлагането. Цените им в момента са от 10 до 40% по-скъпи в сравнение с преди година. Прогнозата на експертите е за спад след края на лятото. Развитието на сегмента бе дискутирано в Бургас на среща „За по-добра среда на живот“, организирана от сайта имоти.нет...

публикувано на 24.06.22 в 09:49

На остров "Света Анастасия" предстои тридневен "Биле фест"

Биле фест на остров "Света Анастасия" предстои от днес до неделя. В духа на Еньовден ще бъдат пресъздадени ритуали за здраве и плодородие, ще има музикални изпълнения и билков базар, съобщи управителят на Острова Павлин Димитров: " Очакваме хубаво време и много посетители и през трите дни на фестивала, който вече стана традиционен..

публикувано на 24.06.22 в 07:35

Форумът „Синьото бъдеще - наша отговорност“ е посветен и на Международния ден на моряка (СНИМКИ)

За втора поредна година Бургас е домакин на Международния морски форум, който фокусира екологичните теми за синята и зелена енергия. По време на събитието днес бе подписан и меморандум за сътрудничество между пристанищата Бургас и Синеш в Португалия. Форумът е посветен на Международния ден на моряка, който се отбелязва ежегодно на 25 юни от..

публикувано на 23.06.22 в 17:04