Бургас в национален проект срещу фалшивите новини

| обновено на 18.11.19 в 10:41
3
представители на Математическата гимназия
Снимка: Радостина Великова

Проект,  финансиран  по програмата Еразъм плюс,  ще  предостави механизми за защита на младите хора от фалшивите новини. Дейностите, предназначени за ученици от цялата страна, ще са базирани в Бургас чрез партньорството на Математическата гимназия.Партньори са Регионалното управление  на образованието и Фондация Европартньори 2007.

Министерството на образованието няма стратегии за такава защита. Първата стъпка е бургаската платформа.

Първата част "Фактите, моля", е взаимствана от проект, който финландски журналисти направиха преди години като  призоваваха учители родители, да проверяват съпоставят мислят критически, отбелязва професор Татяна Дрозина.

Профилът Софтуерни науки на Математическата гимназия ще помага,  а младите програмисти ще работят по специален сайт. Доброто разпознаване  дали информацията е изкривявана е важно, смятат учениците.

Дейностите ще са до месец март. Покана за заключителна дискусия е отправена и до Мария Габриел.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация „Евгений Мосинов“ връчи първите си годишни награди

Областният управител Вълчо Чолаков като патрон на събитието връчи наградите за  студенти с успехи в различни направления. Той заяви убедеността си, че обществото ни се намира в такъв етап от развитието си, в който  има потребност да бъдат осветявани личностите с постижения . Младите хора да мечтаят дръзко и надалеч, да се трудят все..

публикувано на 12.12.19 в 22:00

Системата за прием в детските градини в Сливен ще бъде затворена на 20 декември

Системата за прием в детските градини в община Сливен ще бъде затворена на 20 декември и отново отворена на 6 януари 2020 година. Това гласи графика за план приема в общинските детски заведения.  Резултатите от първото класиране ще бъдат публикувани на сайта на 17 януари, съобщи Ина Николова главен експерт в общината. "Ако по някаква..

публикувано на 12.12.19 в 16:44

Учениците от Търговската гимназия вече с е-библиотека

Нова уникална електронна библиотека отвори врати в Търговската гимназия Бургас. В навечерието на 115-та годишнина от основаване на гимназията и през Националната седмица на четенето учители и ученици се събраха да я тестват за първи път. Тя идва в отговор на това, че младите хора все по-често предпочитат да посягат към електронните книги,..

публикувано на 12.12.19 в 14:18

БЧК Бургас осигурява всеки ден топъл обяд на 78 ученици

През учебната за учебна 2019/2020 година БЧК-Бургас реализира  програмата "Топъл обяд" в Училище "Антон Страшимиров“ град Дебелт, Община Средец и Основно училище „Пейо Яворов“ в с. Крушевец, Община Созопол. Всеки учебен ден  78/седемдесет и осем/ ученици ще получават топла храна за обяд на място в училищния стол. Цена на 1 обяд на дете е два лева...

публикувано на 12.12.19 в 12:12

Историческият музей в Сливен издаде безплатно помагало за ученици

Учебно помагало по история за ученици от 3 и 5 клас издаде Регионален  исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен. В него е включена информация за културата и бита на траките, според учебната програма с допълнение за регионалното тракийско наследство. Разработката е по проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство“,..

публикувано на 11.12.19 в 08:13

900 семейства отказват да пращат децата си на училище

933 семейства в Бургаска област са заявили отказ децата им да посещават училище. Те не желаят то да получи образование и това е декларирано пред посетилите ги социални работници, образователни медиатори и педагогически специалисти. 57 екипа в цялата област отговарят за трудната задача в клас да бъдат върнати отпадналите от образователната система...

публикувано на 10.12.19 в 16:31

В Бургас бе подписан новият Колективен трудов договор в сферата на образованието

Кметът Димитър Николов и представителите на учителските синдикати в Бурагс подписаха днес новия Колективен трудов договор. В него са фиксирани условията на труд и заплащане в учебните заведения на педагогическия и непедагогическия екип. Споразумението включва през 2020 година да бъдат увеличени лекторските ставки и тези за часа на класния ръководител на..

публикувано на 10.12.19 в 15:24