Кръгла маса за толерантността предизвика бурни дебати сред младежи от Бургас

В дискусията се включиха над 130 ученици

Многообразието е реалност, а толерантността към различията – свобода на духа и висша човешка добродетел. Така над 130 младежи от различни бургаски училища обобщиха изводите от дискусия на тема „Толерантността като обединител срещу омразата”. С кръглата маса, организирана от Областна управа – Бургас и Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, в Бургас бе отбелязан Международния ден на толерантността – 16 ноември. Дискусията се проведе в зрителната зала на областната управа, където младежи от 9 бургаски училища се превърнаха в посланици на толерантността и представиха вижданията си пред своите приятели, съученици, гости на събитието. Сред тях бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и зам.- кметът на община Бургас Йорданка Ананиева.

„За нашето съвремие толерантността е от особено значение. Днес технологиите позволяват да имате приятели от другия край на света. Затова е важно да не ви разединяват различията, а да намерите общото, което ви обединява”. С тези думи областният управител Вълчо Чолаков се обърна към младежите и постави начало на дебатите.

В кръглата маса участваха ученици от: Професионална търговска гимназия, ПГСАГ "Кольо Фичето", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", ПГПАЕ "Гео Милев", Профилирана гимназия за романски езици ”Г. С. Раковски” и ПГЧЕ "Васил Левски" .

Модератор беше Веселка Бъклева, преподавател по история в , ППМГ "Акад. Никола Обрешков", която от години работи по темата за човешките добродетели. През 2019 г. тя стана и носител на почетното звание „Пазител на паметта”, учредено от „Алеф” и връчвано на хора, допринесли за съхраняване и популяризиране на непреходните примери на хуманизъм, доблест и толерантност.

В рамките на 1 час младежите, сред които имаше представители на различни народности – от България, Армения, Казахстан и др., формулираха понятието „толерантност”, дебатираха как могат да бъдат променени възгледите, нагласите и предразсъдъците, за да се даде отпор на омразата и антихуманизма, на надигащия се антисиметизъм и вихрещия се тероризъм. Те не се уплашиха да коментират начините, по които може да се съхрани религиозния мир и да се постигне най-трудната политическа добродетел – политическата толерантност.Въпросът трябва ли да има граници толерантността и къде точно са те предизвика бурно обсъждане сред учениците.

„Всеки има право да бъде различен, но трябва да бъде толерантен към другите и да не натрапва своето различие и своите убеждения”, намеси се в дискусията на младежите Вълчо Чолаков и изрази своето възхищение и благодарност за това, че сега те не са пред компютрите, екраните или на друго младежко забавление, а са тук,за да споделят мислите си, да научат нещо ново, да поспорят за важното понятие - толерантност. Времето от 1 час, определено за дебатите, не стигна на младежите да изразят мнението си по всички повдигнати въпроси. Те се обединиха около идеята за организиране на втора кръгла маса по темата.


В рамките на събитието бе представен и току що излезлият от печат сборник разкази „Да обичаш, въпреки”, издание на Център „Алеф”.Сборникът съдържа 20 наградени художествени разказа от Шестия национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Творбите разказват за любов, приятелство и дружба между българи и евреи в годините на Холокоста.

„Разказите в този сборник са написани от младежи за младежи. Те доказват, че любовта и приятелството са по-силни от забрани и репресии. Самите те са толерантност. Благодаря на всички млади хора за участието им и в тази дискусия, и в литературните конкурси на „Алеф”, които дават възможност да се чуе техният глас. „Алеф” насочва усилията си именно към младежите, които са във възрастта на моралното пробуждане. Това, което чухме тази вечер ни обнадеждава – светът може да бъде променен към по-добро”, каза Алберта Алкалай.

Най-прекият път към опознаването на „другия” е изкуството - танцът и музиката. Емоционален, но и естествен завършек на дебатите постави концерт на етносите „Единни в многообразието” с участието на : Арменски танцов състав "Нур", танцов състав „Петлите”, женски хор „АНГИРА” при читалище „Фар”, Школа за български и гръцки танци „Бургос”, вокална група от ПГЧЕ “Васил Левски”, Карине Асланян от ПГТ, Никол Мерджанова от клуб „Сезони”при читалище „Пробуда”, Александра Иванова от хорова школа „Милка Стоева” и Виктория Тасмаджиева от Айтос.

Бургас е космополитен и многообразен. Тук и преди, и сега съжителстват хора от различни етноси. Техните най-млади представители доказаха, че път към приятелството има, и че те са тръгнали по него.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация „Евгений Мосинов“ връчи първите си годишни награди

Областният управител Вълчо Чолаков като патрон на събитието връчи наградите за  студенти с успехи в различни направления. Той заяви убедеността си, че обществото ни се намира в такъв етап от развитието си, в който  има потребност да бъдат осветявани личностите с постижения . Младите хора да мечтаят дръзко и надалеч, да се трудят все..

публикувано на 12.12.19 в 22:00

Системата за прием в детските градини в Сливен ще бъде затворена на 20 декември

Системата за прием в детските градини в община Сливен ще бъде затворена на 20 декември и отново отворена на 6 януари 2020 година. Това гласи графика за план приема в общинските детски заведения.  Резултатите от първото класиране ще бъдат публикувани на сайта на 17 януари, съобщи Ина Николова главен експерт в общината. "Ако по някаква..

публикувано на 12.12.19 в 16:44

Учениците от Търговската гимназия вече с е-библиотека

Нова уникална електронна библиотека отвори врати в Търговската гимназия Бургас. В навечерието на 115-та годишнина от основаване на гимназията и през Националната седмица на четенето учители и ученици се събраха да я тестват за първи път. Тя идва в отговор на това, че младите хора все по-често предпочитат да посягат към електронните книги,..

публикувано на 12.12.19 в 14:18

БЧК Бургас осигурява всеки ден топъл обяд на 78 ученици

През учебната за учебна 2019/2020 година БЧК-Бургас реализира  програмата "Топъл обяд" в Училище "Антон Страшимиров“ град Дебелт, Община Средец и Основно училище „Пейо Яворов“ в с. Крушевец, Община Созопол. Всеки учебен ден  78/седемдесет и осем/ ученици ще получават топла храна за обяд на място в училищния стол. Цена на 1 обяд на дете е два лева...

публикувано на 12.12.19 в 12:12

Историческият музей в Сливен издаде безплатно помагало за ученици

Учебно помагало по история за ученици от 3 и 5 клас издаде Регионален  исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен. В него е включена информация за културата и бита на траките, според учебната програма с допълнение за регионалното тракийско наследство. Разработката е по проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство“,..

публикувано на 11.12.19 в 08:13

900 семейства отказват да пращат децата си на училище

933 семейства в Бургаска област са заявили отказ децата им да посещават училище. Те не желаят то да получи образование и това е декларирано пред посетилите ги социални работници, образователни медиатори и педагогически специалисти. 57 екипа в цялата област отговарят за трудната задача в клас да бъдат върнати отпадналите от образователната система...

публикувано на 10.12.19 в 16:31

В Бургас бе подписан новият Колективен трудов договор в сферата на образованието

Кметът Димитър Николов и представителите на учителските синдикати в Бурагс подписаха днес новия Колективен трудов договор. В него са фиксирани условията на труд и заплащане в учебните заведения на педагогическия и непедагогическия екип. Споразумението включва през 2020 година да бъдат увеличени лекторските ставки и тези за часа на класния ръководител на..

публикувано на 10.12.19 в 15:24