Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Промени в закона за улова на бяла мида искат от "БГ Фиш"

Все още няма решение на проблема с регламентирането на улова на бялата мида. Преди повече от година рибарите поискаха промени в Закона за рибарстъвото и аквакултурите.

Един от проблемите в настоящия действащ закон, е че не са описани видовете бели миди и тяхната размерна група, обясни изпълнителният директор на асоциацията "БГ Фиш" Йордан Господинов:

"В Черно море има четири вида бели миди. Те не са описани по видове, а в регламента пише "миа аренария" и му е даден някакъв размер, който е малък. Ние пък ловим друг вид, който въобще не е описан, като размер. Ние имаме три предприятия, в които мидите се пречистват и това всичко е под контрол и заминава за Испания, за Италия, Гърция, където имаме изисквания за определена размерна група. но на пазара излизат и малки миди. Т.е. лови се и генетичния материал, който трябва следващата година да порасне и да даде поколение. А ние се притесняваме, че като се появи един официален бизнес покрай него се появява и сив сектор. ние в момента искаме това нещо да се облече в закон".

Господинов уточни още, че от асоциацията ще предложат да се увеличи срокът за забрана на бялата мида.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов туристически маршрут ще представя Бургас като интересна дестинация

Туристически комплекс „Акве Калиде“, Ченгене скеле, остров „Света Анастасия“ , храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат включени в нов туристически маршрут, който ще представя Бургас като интересна дестинация за посещения. Обектите предстоят да бъдат доразвити по проект „Силата на водата“, който ще се реализира по оперативна програма „Региони в..

публикувано на 16.01.20 в 12:13

Борса за шафран откриват край Бургас

Две борси за шафран ще бъдат разкрити тази година в България. Първата ще бъде отворена в края на януари в Пловдив. В района на Бургас това се очаква да се случи в началото на туристическия сезон.  Председателят на българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров обясни, че страната ни..

публикувано на 14.01.20 в 09:40

Съветници предлагат да се запазят цените на такситата

Общинският съвет да запази максимална цена за таксиметров превоз на пътници за дневна и нощна тарифа на един километър пробег в размер на 1,20 лв., валидна за територията на Община Бургас. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев и Евелина Михалева. Вносителите предлагат запазване и на минимална цена за..

публикувано на 13.01.20 в 15:58

Автобусната стачка ще засегне и Царево

Автобусите и в Царево спират курсове от понеделник (13.01), информират от общината. Фирмата, която обслужва региона, „Царевобус експрес“, също се присъединява към обявената национална ефективна стачка. Припомняме, че недоволството на превозвачите е продиктувано от обхвата на тол-системата и недофинансирането на линиите до селата.

публикувано на 09.01.20 в 11:11

Още почти 1,8 млн лв ще бъдат инвестирани в санирането на жилища в Карнобат

Три жилищни сгради в Карнобат ще бъдат обновени и ремонтирани в рамките на проекта „Повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в Карнобат-2“ . От въвеждането на енергоспестяващите мерки, от подобряването на условията и качеството на живот и от удължаването на жизнения цикъл на многофамилните сгради ще се възползват общо..

публикувано на 08.01.20 в 15:43
Местността „Червенка“ край Черноморец

Търсят концесионер на плажовете „Черноморец-юг“ и „Равда-централен”

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морски плаж „Черноморец-юг“ в община Созопол и морски плаж „Равда-централен” в община Несебър. Целта е обезопасяване на двата плажа и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.  Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 20 години. Той..

публикувано на 08.01.20 в 12:42

Обсъждат увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа

За отпадане на забраната за полагане на извънреден труд настояват работодателите у нас.  Те искат промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, като се увеличи лимитът за извънреден труд от 150 на 300 часа.  В момента работна група между Правителството, Синдикатите и работодателите обсъжда и сканията за законодателни..

публикувано на 08.01.20 в 10:18