Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Созополските рибари отхвърлиха проекта за реконструкция на пристанището

Как да не бъдат загубени 800 000 лева еврофинансиране ще умува администрацията след горещите дебати

| обновено на 19.11.19 в 07:47

След бурни дебати созополските рибари отхвърлиха проекта за реконструкция на порта. Това стана с гласуване на събрание в залата на читалището тази вечер. Над 100 души декларираха желанието си в подписка, която ще продължи в града. Рибарите искат ремонт, но без поставянето на понтони.  "Ще се борим да направим проект, който да е удобен и приемлив за хората и същевременно да не бъдат загубени европейските средства ", заяви кметът Тихомир Янакиев.

Един път вече коригираният проект предвижда поставянето на четири и половина понтонни линии, при седем в първия вариант. Плаващите пристани, ориентирани перпендикулярно на кейовата стена, ще увеличат общата дължина на приставането. Ще бъде почти удвоен капацитетът на порта. Заложена е реконструкция на кея - подмяна на компрометираната бетонова настилка.  Предвидено е благоустрояването и паркинг за 65 автомобила и 18 буса.  Дейностите са на стойност 800 000 лева. Проектът е минал ОВОС още през 2015 година, съгласуван е с "Морска администрация". Не е имало обществено обсъждане, защото не е било заложено като изискване, обясниха експертите от Общината. 

Рибарите взеха думата, за да изразят притесненията си. Градусът на напрежението се покачи след изказванията на представителите на "Морска администрация" и проектантския екип. Местните, които си вадят хляба в морето, са против ремонта, ако не бъде извършено удълбаване и почистване на дъното. Притесняват се, че с поставянето на понтоните, няма да има възможност за безопасно маневриране, пристанището ще се затлачи и в крайна сметка яхти ще заменят рибарските лодки. Дори се чуха опасения, че портът ще бъде даден на концесия. 

До срещата се стигна след като стана ясно, че има напрежение сред  рибарската общност заради неяснотите около реализацията на проекта. Отложено бе подписването на анекса към договора, по който вече има избран и изпълнител. 

Позициите на рибари, граждани, експерти и кмета чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат модерна специализирана детска болница в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха днес споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение. "Партньорството между Община Бургас и..

публикувано на 06.07.20 в 17:13

Проекти за над 10 млн лв се изпълняват по Програмата за морско дело и рибарство в община Бургас

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева с Димитър Янчев, председател на Сдружение „Морски сговор“, която се проведе на рибарско селище „Ченгене скеле“ край..

публикувано на 06.07.20 в 16:14

Продължава пръскането за комари

Въздушни обработки срещу ларви на комари с мотоделтапланер ще се извърват в следващите три дни (07, 08 и 09 юли). Ще бъдат обхванати водните площи по обходния канал на Атанасовско езеро и крайбрежния район на езерото Вая в посока кв. "Лозово", кв. "Долно Езерово" и кв. "Горно Езерово" и Комлушка низина. Пръскането ще бъде извършено от 6.00 до 10.00..

публикувано на 06.07.20 в 15:45

"Булевард Демокрация" на 6-ти юли

Подозирахме го, но вече е решено - до края на месеца сме в извънредна епидемична обстановка. Не е ясно до кога, това зависи само от нас - от броя на болните, от делата на здравите и най-вече - от маските. У докато у нас вече е ясно, че баловете и отворените барове подмладиха заразата, то в Испания си патят от това и взимат мерки. Колкото и да подцениха..

публикувано на 06.07.20 в 14:23

Частично е затворен пътят Дебелт-Средец, заради катастрофа

Движението по пътя Дебелт-Средец се осъществява в една лента поради, съобщават от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура.  Причината е пътен инцидент, който се е случил в участъка на пътя Бургас - Средец.  От там призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на "Пътна полиция". 

публикувано на 06.07.20 в 12:10

Спасителите в Бургас с американски уред, заменящ дишането уста в уста

Спасителите на бургаския плаж използват специален американски уред, който заменя дишането уста в уста. Тази година, заради опасността от коронавирус към водното спасяване и плажуващите има редица изисквания.  Водните спасители разговарят с плажуващите от задължителна дистанция. Досегът се избягва дори във водата, поясни дългогодишния спасител на..

публикувано на 06.07.20 в 11:44

Затварят източното платно на "Демокрация"

Източното платно по бул. "Демокрация" в участъка от ул. "Цар Симеон I" до ул. "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде затворено, съобщават от Община Бургас. Това ще се случи  от 10.00 часа на 07 юли, вторник до 23 август. Платното от страната на Приморския Парк ще бъде затворено заради продължаващите ремонтни дейности там.  Движението на МПС ще се..

публикувано на 06.07.20 в 11:08