Манастирът"Свети Георги" в Поморие се нуждае от средства за ремонта на сградата

Манастир “Свети Георги”в Поморие и община Поморие започнаха дарителска акция за набиране на средства за цялостен ремонт на сградата, построена 1856 та година. Манастирската управа започна ремонт на покрива с евросредства. Но с разпокриването на сградата се установява, че гредите са напълно прогнили, а стените пропукани и пропаднали. Налага се спешно да се направи укрепване на конструкцията на сградата, подмяна на подовото покритие, на иконостаса и нова ел-инсталация. В момента църквата не е достъпна за посетители, иконите се съхраняват в приземния параклис на манастира.

"Свети Георги е покровител, но и обединител на Поморие. Вярвам, че в навечерието на най-светлите християнски празници, заедно ще успеем да съградим нашия духовен дом отново".  Това каза кметът на Поморие Иван Алексиев след лична среща с епископа на манастира Иеротей.

Манастир „Свети Георги” е една от най-старинните обители в България. Той е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България, който ежегодно приема хиляди поклонници, не само заради богатото си историческо минало, но и заради чудотворната икона на Свети Георги, намерена и съхранявана в манастира.

„Надеждата ми е, ако има хора, които могат да поставят материалните си нужди на заден план и да отделят от залъка за духовното, да ни помогнат с лепта – кой колкото може, че да приключим с това непосилно за собствените си възможности дело до Великден, който е в края на април.”, казва игуменът на манастира епископ Иеротей.

Кметът Иван Алексиев заяви, че още на първото редовно заседание на Общинския съвет, ще внесе предложение за подпомагане на поморийския манастир със сумата от 20 хил. лева.

Банковата сметка на Манастир „Св.Георги”-Поморие е:

BG51 BPBI 79371068842801

Юробанк България АДВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол плащат местните данъци и такси електронно

Местните данъци и такси към община Ямбол вече могат да се заплащат много лесно и бързо на каса и през интернет системи . Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН на физическите лица или БУЛСТАТ на фирмите. Интернет плащането става след регистрация в сайта следване на всички указателни стъпки в него.  По новия начин гражданите..

публикувано на 13.12.19 в 17:37

Булевард Демокрация на 13 декември

В темата ни днес -реално ли е предложението на общинските   съветници от Н ационалния фронт  за спасение на България да бъде осигурено безплатно пътуване по всички линии на градския транспорт за хората над 75 години в Бургас. Мотивите са, че цената на билета и месечните карти за градски транспорт в Бургас са едни от най-скъпите в сравнение с..

публикувано на 13.12.19 в 14:19

Ученици от Гимназията за романски езици организират благотворителен концерт и базар

Ученическият съвет към Профилирана гимназия за романски езици “Г. С. Раковски” в Бургас, организира на 17 декември от 12.00часа, благотворителен коледен концерт и базар. Събитието ще е под надслов “Деца помагат на деца”. В своеобразно коледно градче в двора на училището ще има изградена сцена, шатри с базари за храна, организирани игри и..

обновено на 13.12.19 в 14:16

Забраниха черпенето с торта в детските градини

Община Бургас уведоми детскитe градини за влязла в сила промяна на Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, приета от Народното събрание и наскоро обнародвана в Държавен вестник. С нея изрично се забранява консумирането на торти и други сладкарски изделия, съдържащи свободни захари, които не се приготвят в детската градина, а се..

публикувано на 13.12.19 в 13:58

Първи случай на африканска чума в ямболско

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Ямболска област. Заболяването е констатирано при диво животно. Препоръчва се домашните прасета в района на Камен връх да бъдат унищожени. Засилват се мерките за биосигурност в зоните около промишлените обекти. Дивото прасе е отстреляно по време на лов в землището на боляровското..

публикувано на 13.12.19 в 12:57
Снимка: Архив

Реконструкцията на една срутена сграда

През 2019 г. се отбелязват 100 години от основаването на архитектурната школа Баухаус. По ирония на съдбата в тази година беше съборена една от сградите, характерни за това направление, а именно тази на Немското училище в Бургас. Проектът, който е одобрен, се нарича „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно -..

публикувано на 13.12.19 в 12:07

Осем медала за несебърски ученици в турнира "Математика без граници"

64 ученици между II и VII клас от  СУ ”Любен Каравелов” – Несебър  участваха в есенния дистанционен кръг на международното математическо състезание „Математика без граници”.  От тях осем са медалистите. Петокласничката Мая Янева Минкова спечели златен медал. Сребърни медалисти са третокласничката Мария Алексеевна Писарева, четвъртокласникът..

публикувано на 13.12.19 в 11:58