Смарт Бургас – хубаво е, но не е готово

7
Управителят на общинската фирма "Иновационни системи" представя платформата пред журналисти

Анонсираната през миналата седмица (включително и от мен*) интегрирана градска платформа „Смарт Бургас“ е нещо като ремонтите в София – Хубаво е, но не е готово. След като отделих време да се поразровя в информацията, която предоставя, по-детайлно, се оказва, че тя е още далеч от понятията „смарт“ и „интегрирано“

Една от най-важните ѝ функции за хората е тази за свободните паркоместа в „синя зона“. Да, ама не. Всъщност, тя дава обща информация, в процентно отношение, за цялата зона в града. Например – 78% заета, 22 – свободна. Тъй като вече се бях подвел по числата, които се изобразяват на картата в този модул, се обърнах към фирмата. Оттам конкретизираха:

„Към момента не може да се визуализират свободните места в синята зона, тъй като няма поставени датчици отчитащи заетост. Числата, които виждате на картата показват броя обекти (автомати за таксуване, стоянки на таксита, станции за зареждане на електромобили и други), които се намират в района“

Тоест, трябва да се монтират датчици в цялата „синя зона“, за да имаме наистина информация къде и колко места има. Хубаво е, но не е готово!

Другата важна информация би следвало да е за наличието на велосипеди по общинските стоянки. Наша проверка на само една от тях показва отново неактуална информация. На стоянката на Автогара Юг изписва, че има един електро и пет конвенционални велосипеда (снимка 1). Реалността е между 1 и 0 (снимка 2). Отделно, в платформата е написано, че информацията е актуална към 16 октомври. Хубаво е, но не е готово!

Реших да проверя трета функционалност, която най ме впечатли. Как платформата може да те навигира към контейнер, а при подземните – да се разбере и дали са пълни и така да няма празен ход с торбите за боклук. Защото подземните, които са за разделно събиране, имат датчици, които показват колко са пълни. Реших да направя това за контейнерите на ул. „Филип Кутев“, срещу сградата на БНР – Бургас. (снимка 3). Оказва се, че те дори не фигурират на т. нар. интерактивна карта на платформата. (снимка 4) Която, междудругото, ти иска включване на GPS и не отчита, че той е включен (снимка 5). Така и не можах да тествам тази придобивка. Хубаво е, но не е готово!

Друго нещо, което би било полезно за хората, е секцията с ремонти по улиците. Първото, което се набива на очи е реконструкция на „Стефан Стамболов“, от кръговото – до кръстовището със „Струга“. Което не е лошо, само че този ремонт приключи. А самата информация виси неактуално там със срокове 20.09 – 13.10. (снимка 6). На същия булевард, но пред строящата се зала има стеснения на платното, заради ремонтни дейности, но то не е отбелязвано на интерактивната карта и информацията я няма в платформата. Хубаво е, но не е готово!

Да, съгласен съм, че има още работа по нея, тя ще се развива и надгражда. Въпросът е защо трябваше да се пуска набързо (дори продължава да стои надписът за Бета версия). Защото така създава впечатление за нещо неработещо още от самото му начало. А в момента в нея няма нищо кой знае колко иновативно, интегрирано и, още по-малко, смарт. Кога ще стане и колко ще се надгради и развие – предстои да видим. Важното е, че в Пловдив ни завиждат за нещо, което … още нямаме.

*Поднасям извиненията си към слушателите на БНР-Бургас и читателите на сайта, ако с предходния материал по темата съм въвел някого в заблуждение относно функционалностите на системата.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдържанието на фини прахови частици във въздуха на Сливен е в нормите

Община Сливен информира, че по данни от автоматичната измервателна станция към Националната система за мониторинг на околната среда, от началото на отоплителния сезон - месец октомври 2019 г. до днес,  съдържанието на фини прахови частици в атмосферния въздух е в нормите. През последните четири отчетни години няма превишение..

публикувано на 11.12.19 в 12:44

До няколко месеца откриват научния център "ПланетУМ"

Започна оборудването на модерния научен център "ПланетУМ", който е разположен на 1-ви и 2-ри етаж в сградата на Морска гара Бургас в Зоната за обществен достъп до пристанището. Първите 20 образователни инсталации, чиято цел е да разкрие на посетителя необятния и интересен свят на точните науки, вече се монтират и настройват за работа. Всички..

публикувано на 11.12.19 в 11:44

"Нов живот за старите фасади" на още четири бургаски сгради

"Нов живот за старите фасади" е програма, чиято цел е главните пешеходни зони на Бургас да станат още по-атрактивни, безопасни за преминаване и с добавена туристическа стойност. За целта Общината, с одобрението и подкрепата на местния парламент, изготвя със собствени сили архитектурните проекти за възстановяване на фасадите и координира..

публикувано на 11.12.19 в 11:36

"Движение на българските майки" - Бургас с пореден благотворителен базар

За 12 - та поредна година „Движението на Българските майки“ в Бургас организира Коледен благотворителен базар, който предстои в края на седмицата в МОЛ –а в Славейков. На него ще се предлагат ръчно изработени изделия, а със събраните средства ще се подпомогнат деца в неравностойно положение. Прекрасни коледни сувенири и украса са..

публикувано на 11.12.19 в 11:23

Представители на Община Болярово участваха в конференция в Белгия

„Устойчиво развитие на селските райони“ е темата, която събра за четвърти път партньорите по проект “ #ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“, този път в град Ипер, Белгия Двата дни на конференцията бяха посветени на теми, свързани с инструменти и средства за подкрепа на развитието на местните общности. В третия..

публикувано на 11.12.19 в 09:54

Младежи с увреждания с инициатива "Да поканим Коледа в сърцата си"

Дни на отворени врати подготвят потребителите на Социален център – Бургас. За целта в творческата си работилница младежите с увреждания правят картички, сувенири, коледна украса. Със средствата от продажбата им ще си организират коледно тържество. Още от края на октомври в Социалния център в Бургас е започнала подготовката за коледно..

обновено на 11.12.19 в 09:23

Руският волейболен гранд "Зенит" гостува на "Нефтохимик 2010" в Бургас

Руският волейболен гранд "Зенит"-Санкт Петербург гостува в Бургас за първи мач срещу "Нефтохимик 2010" от 1/16 финалите от втория по сила европейски клубен турнир на СЕВ, който е еквивалент на футболния Лига Европа.  Двубоят в спортна зала "Младост" е с начален час 19:00.  Мачът реванш между двата отбора е на 18 декември от 19:30 часа в Санкт..

обновено на 11.12.19 в 08:20