Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият правилник на Общинския съвет може да бъде атакуван в съда

Новият правилник на Общинския съвет породи дебати на първото заседание на местния парламент. Намаляването на времето за изказване на съветниците и наименованието на политическите групи бяха сред най-спорните точки. Общинските съветници отхвърлиха предложението за отпадане на опцията „въздържал се“ при гласуване.

Най-вероятно ще бъдат атакувани в съда част от промените в новия правилник, посочи Живко Табаков от групата „Обединена Градска Десница“. Една от спорните точки е намаленото време за изказване на съветниците от 5  на 2 мин. Според Георги Дракалиев от ГЕРБ, изказванията в рамките на това време са справедливи. „В предния мандат общото време за една точка се падаше 85 мин. Групата на ГЕРБ имаше само 30 мин., останалите групи имаха по 10 – 14 мин., а независимите съветници, които бяха 4-5 души, имаха по 5 мин. Сега с новия правилник увеличаваме времето на 102 мин. и вече всеки един съветник има право да говори по 2 мин. колегите искат да го увеличим на 3 мин., което означава, че ще има повече от два часа и половина на точка. Това е ненужно. Всеки един ще може да използва времето на друг колега от своята политическа сила“, обясни той. По този начин обаче ще бъдат ощетени общинските съветници като Шерефет Мехмед (ДПС), Владимир Павлов и Диян Георгиев (Възраждане), Стоян Колев и Бенчо Бенчев (Ние, гражданите), Боян Дяков и Милен Ненчев (НФСБ), Стоян Апостолов и Георги Митев (СДС).

Проблем се оказва и диалогът между съветниците и общинската администрация. „При заявено желание от страна на администрацията, общинските съветници не могат да отговарят или да задават въпроси към администрацията“, поясни Живко Табаков. Според новия правилник, всяка докладна записка, трябва да бъде мотивирана и с количествено – стойностни показатели.

Според Табаков е спорен и текстът за абревиатурите при създаването на политическите групи. В новия правилник се посочва, че групата трябва да носи името на една от политическите партии, от които е съставена. „Това не само ограничава две от политическите партии, като нашата – Движение България на гражданите и Коалицията Демократична България, но в бъдеще много трудно ще могат да се създават групи по така приетия правилник“, поясни той.

Според Дракалиев няма логика общинският съветник да бъде избран от една партия, а после да се скрие зад друго име на политическа група.

Дебат имаше и около избора на зам. –председатели на Общинския съвет. Живко Табаков предложи техният брой да е 5, за да може да има представители от всяка една политическа група. В крайна сметка бяха избрани трима – Чанко Мирчев (БСП), Станимир Апостолов (СДС) и Димчо Грудев (ГЕРБ).

Днес бяха разпределени и членовете на 18-те комисии в местния парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахмед Доган пред младежкия актив на ДПС: Това е едно препятствие, с което трябва да се справим

"Гордея се с вас! Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията на ДПС. Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим." Това заяви пред младежкия актив на ДПС почетният председател  Ахмед Доган във видео, разпространено от пресцентъра на партията във фейсбук.       Доган..

обновено на 20.07.24 в 22:59

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27