Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живущи от четири блока са против изграждането на многоетажен паркинг, искат детска площадка до Медицинския колеж

| обновено на 20.11.19 в 16:09

Преди дни Община Бургас потърси обществена подкрепа за изграждането  на многоетажен надземен паркинг на мястото на спортна площадка в к-с "Братя Миладинови", до Медицинския колеж на бул. "Демокрация". Според администрацията, тя е неизползваема и не се намира в непосредствена близост до жилищни сгради. 

Идеята не е нова. Тя още през май среща съпротивата на живущи в четири  блока в к-с „Братя Миладинови". Това са хора, които имат домове в блокове  71, 164,166 и 168. Те събират подписи  и изпращат становището си до Общината. Категорични са, че не искат надземен паркинг, тъй като той ще се извиси до домовете им, ще създаде допълнителен шум и ще замърси въздуха.До днес никой не им е отговорил или потърсил, твърдят те. 

Съвсем близо сме до площадката,разказа Стойка Трифонова:

Аз съм израснала в този район, децата ми израснаха тук, внуците ми. Ако погледнете в района, не е направено 50 години нищо. Нито детска площадка, нито някакви дръвчета да са посадени.Нищо. Изведнъж решават да направят паркинг. Мястото е неподходящо. Твърдят, че наблизо няма, сгради, а се вижда къде е дворът, десететажния блок и нашите блокчета.Дели ни пътека. Не сме съгласни да има паркинг. Отдолу има подпочвени води, две големи, натоварени шосета. Като започне да се копае, има вероятност нашите блокове да потънат.Погледнете какви цепнатини има по блоковете, големи. Притесняваме се, че ще разрушат всичко, без да направят нещо подходящо. Децата нямат къде да играят. Плочки няма, листата стоят, висят антени. Никой не се е загрижил за тези неща.Никой не мисли за района.В момента за мен, и за всички, мисля, че тук се усвояват пари.Строи се, без да се мисли. Ще направим нова среща между хората от блоковете. Ако трябва ще протестираме.

Против надземния паркинг и за запазване на площадката са и други  хора, които живеят в района:

Направихме подписка,в която се включиха всички хора от бл. 71 и другите три блокчета.Почти всички хора са против паркинга.подписката е предадена онлайн, входирана в общината. Няма ответен отговор.Основните ни мотиви против са, че шумът е достатъчен от "Стефан Стамболов" и "Демокрация", за да се включат и още допълнително автомобили в тази зона. Отделно, мръсните газове,които ще бъдат и емисиите,които ще се отделят, са немалък довод хората да не искат в близост да има такова съоръжение.

Другото, което е, че с години децата си играят на тази площадка. Това, че Общината, не я поддържа и че никой друг не я поддържа,не означава, че родителите не се грижат по някакъв начин за нея, така че да бъде безопасна за децата.Ако мине някой през лятото, ще види, че не по-малко от 10-15 деца играят. И то при нерегламентирана площадка. Ако се оправи, може да има много повече.В района друга такава няма, няма такава и за деца над 7 години абсолютно никъде.Тук-там да има някоя из комплексите, където има малко повече площи.Ако има паркинг, може евентуално да бъде подземен.

Ако самите блокови пространства се обособят по такъв начин, че да могат колите да паркират правилно, ще има места за всички в съседство.Дори и за част от хората по " Демокрация".Това, което взе много места, е между хотел Космос и последното блокче.Имаше там паркирани коли, всички си знаеха, че могат да спират.По някаква причина някой го направи велоалея, която никой не ползва, защото хубавата велоалея е една идея нагоре.Сега стои заградено, нито велосипедисти минават, нито коли паркират.Като паметник е там.

Против сме, защото нашите деца си играят там, до късно вечер се събират там.Това е единственото място, в района няма детски площадки, където те играят.Ние сме спокойни, че е обградено самото място. Ако има паркинг ще е шумно, ще ни се отнеме и видимостта.

Аз искам да е детска площадка. Блокът ни се руши, паркингът ще пречи, като почне да се копае, още повече. Всеки ден скърца и пука.Това е 60-годишен блок.Най-добре е да е детска площадка.

Ще ни пречи шума, децата няма да има къде да играят.Не съм съгласна.

Становища за и против идеята на общината се приемат по електронен път и в кметство" Зора" до края на 2019 г. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23