Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Йеротей: "Семейството е наша основна ценност"


Българската православна църква чества празника Въведение Богородично. 21 ноември се отбелязва и като Ден на християнското семейство и младеж. Българинът цени семейството и традициите, каза по повод празника игуменът на поморийския манастир „Свети Георги“, отец Йеротей.

„Все още семейните ценности и традицията са най-важни за българите. Въпреки забързаното време и стремежа към материалното, българинът остава традиционалист и предпочита семейното огнище и дома си пред несигурността. Все по често на християнските празници виждам млади семейства, които идват с децата си и с баба и дядо на служба в църквата“ – разказа отец Йеротей.

На днешния празник, вечерта се нарежда масата с постна питка и постни гозби, събира се цялото семейство и след вечеря, трапезата не се вдига, а се оставя за Богородица - припомни отец Йеротей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август

На 17 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. С разнообразна програма ще бъдат отбелязани  121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на честването на Петрова нива са Община Малко..

публикувано на 05.08.24 в 14:58

Ирландска пешеходка загина на пътя Варна - Бургас край Слънчев бряг

12 пътни инцидента са станали в област Бургас само за 3 дни, съобщават от полицията.  При катастрофа станала в малките часове на съботния ден, на пътя Варна - Бургас загива 56-годишна пешеходка от Ирландия. Тя е пресичала пътното платно неправилно, когато е била блъсната от  36-годишен мъж от с. Равда. Той  е тестван за употреба на алкохол и наркотици,..

публикувано на 05.08.24 в 14:35

Община Карнобат с проекти за „Златното езеро“ и Исторически музей на открито

Два проекта предстои да бъдат одобрени в Община Карнобат. Те са свързани с облагородяването на района на т.нар. „Златно езеро“ и създаване на Исторически музей на открито. Финансирането на двата проекта се предвижда да бъде по Програмата за трансгранично сътрудничество. „Сроковете за подаване на проектите, например за „Златното езеро“ са..

публикувано на 05.08.24 в 13:01

Жители на община Бургас могат да кандидатстват за безплатен топъл обяд

Жители на община Бургас могат да кандидатстват за безплатен топъл обяд. Услугата се предоставя от Домашния социален патронаж, обясни управителят му Валентина Станкова. 80 души могат да възползват от нея, тя не е постоянна, тъй като поради различни причини се променя.  Обяд са получавали много бежанци, украински граждани, които се връщат в..

публикувано на 05.08.24 в 11:26

Сливенският митрополит Арсений получи почетния плакет на община Болярово

Множество православни християни дойдоха в храм „Св.Димитър“ в Болярово, за да отправят молитва към св. Богородица заедно със своя епархийски архиерей.  Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави вечерното богослужение с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Св. Димитър Солунски" в град Болярово.  Събрани пред..

публикувано на 05.08.24 в 10:39

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25