Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР - Бургас и РИМ - Бургас с дарителска кампания:

Бургаската полиция разказва историята на спасените икони

Нужни са средства за реставрацията на 7 възрожденски икони

| обновено на 22.11.19 в 15:27

Продължава дарителската ни кампания за събиране на средства за реставрацията на 7 икони в Регионалния исторически музей. Те са от времето на Възраждането, рисувани са от тревнески иконописци. Били са част от иконостасите в църкви в региона, станали са обект на кражби, но са открити от полицията, за това ги наричат „спасените икони“.

Спасяването им се случва през 90 години на миналия век. Много от полицейските служители, които са участвали тогава в акцията вече са се пенсионирали или не работят в системата, но все още има такива, които помнят, че те са били открити в плевня в кв. Долно Езерово, разказа говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева:

„Живко Жейнов е бил ръководител на акцията по намирането на откраднатите икони. Те са били скрити в къшла в квартала. Полицаите, които са участвали в пренасянето им споделят, че са били впечатлени от големината на иконите и майсторството, с което са изографисани. Те са се съхранявали при ниски температури и висока влажност и това е увредило повърностния им слой и още тогава си е личало, че имат нужда от реставрация и консервация.“

Цветелина Рандева приветства инициативата за събиране на средства за реставрацията им.

„Това са едни изключително ценни икони, които би трябвало да бъдат спасени. Един път от полицията, която е успяла да ги върне в обществена полза и втори път чрез вашата кампания и гражданите, които ще се включат в нея, за да бъдат те част от историята на Бургас.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Бумът на кражбите по църкви и манастири в региона е бил преди 20 години, главно в Странджа и Поморийско. Сега подобни случаи са инцидентни, а полицейските служители си обясняват това с обезлюдяването на тези региони, трудно в момента може да се пласират икони и църковна утвар на „черния“ пазар, за това и интересът на крадците е най – вече към касичките за дарения.

Цветелина Рандева си спомни и за иконата на т.нар. Черна Богородица, която е била открадната преди години в Несебър. Случилото се тогава се разказва като легенда и е довело до суеверията, че който посегне на несебърските храмове ще пострада.

„След кражбата на иконата от тийнейджъри, много млади хора са загинали при странни обстоятелства, за това несебърлии са потърсили съвет от Ванга. Тя им казала, че Богородица ги наказва, за да я омилостиви трябвало да поръсят стотици килограми захар по улиците на града. Това суеверие за наказанието се спуска като ореол над несебърските храмове и параклиси и там кражбите спират.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

В дарителската ни кампания „Спаси икона“ние апелираме за събиране на средства за реставрацията на останалата част от спасените икони, за които ви разказахме. До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на обработка, а за други две вече има събрана сума. Останали са 7 икони, които трябва да бъдат възстановени. Повече може да прочете на интернет и фейсбук страниците на БНР – Бургас.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи и комари в Болярово

От  днес в община Болярово ще бъдат обработени пясъчниците за игра в детските и учебните заведения на територията на цялата община. На 17 септември 2024 г. ще бъде извършена дезинсекция срещу комари и кърлежи. Общината призовава хората да  избягват районите, обработвани с препарати, поне за  следващите 24 часа, на които ще има поставени уведомителни..

публикувано на 10.09.24 в 13:14

Приключи ремонтът на детска ясла в квартал „Клуцохор“ в Сливен

Приключи частичният ремонт на Детска ясла №12, улица „Хилендар“ №9 в квартал  „Клуцохор“. Община Сливен започна дейностите през юли тази година в две от групите, намиращи се на втория етаж на детското заведение.  При ремонта са подменени вътрешните дървени прегради с PVC. Сменени са настилките – ламинирани плоскости и теракота, осветителни тела,..

публикувано на 10.09.24 в 13:11

Започва основен ремонт на стария път между Царево и Лозенец

Аварийно-възстановителните работи по стария път, свързващ град Царево и Лозенец стартират от днес, съобщават от пресцентъра на морската община.  Пътят  преминава край с.о Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението, реверсивно движение в някои отсечки и поетапни затваряния на пътя за движение в участъка между..

публикувано на 10.09.24 в 09:23

Как се справят хората във Воден два месеца след огнения ад и малко преди изборите

През това лято боляровското село Воден доби печална известност. На 17 юли огнената стихия за минути помете къщи, стопанства и градини. Тежката участ на жителите предизвика вълна от съчувствие, а представителите на властта, депутати и политически лидери дойдоха лично да засвидетелстват своята съпричастност и да обещаят помощ. Два месеца по-късно, на..

публикувано на 10.09.24 в 09:12

Академия за млади предприемачи в земеделието ще се проведе в Бургас

Второто издание на Академията по предприемачество в земеделието ще се проведе от днес до 13 септември във филиала на СУ "Свети Климент Охридски", разположен в Международния конгресен център.  Сред целите са развитие на младежкото предприемачество и на новосъздадени или млади компании в сектор селско стопанство (храни, напитки, козметика,..

публикувано на 10.09.24 в 08:38

Без ток в няколко села в Бургаско

От 9 до 16:30 часа без електрозахранване ще бъдат селата Трояново и Винарско в община Камено. Без ток ще бъдат хората в несебърските села Паницово и Козница от 9 до 17 часа.  Електрозахранване няма да има от 9 до 16 часа в поморийските села Габерово и Дъбник. 

публикувано на 10.09.24 в 07:10

Затварят за месец част от бургаската улица „Любен Каравелов"

Ззатваря се за движение на превозни средства част от бургаската ул. „Любен Каравелов. Това се налага в ъв връзка с ремонтно-възстановителните дейности на битово-фекалната канализация От 10:00 часа на 10.09.2024 г. – вторник, до 10.11.2024 г. автомобилите няма да могат да преминават в участъкът от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Дебелт“.  Там се..

обновено на 10.09.24 в 06:51