Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Безплатни печки ще има само за жителите на ЦГЧ и на комплексите "Възраждане","Лазур","Братя Миладинови" и" Меден Рудник "зона Г

С разочарование за някои от присъстващите на общинското обсъждане на проекта за безплатната подмяна на печки започна срещата с представители на общината. Хората реагираха бурно след като разбраха, че кварталите Долно Езерово, Сарафово, Ветрен и Лозово остават извън плановете.Оказа се, че подобен проект ще бъде реализиран самостоятелно за Долно Езерово, а  жителите на другите населени места могат да бъдат обхванати, ако остане финасиране. Пояснение защо проектът ще е само за ЦГЧ и за  комплексите "Възраждане","Лазур","Братя Миладинови" и" Меден Рудник "зона направи зам.-кметът Руска Бояджиева.Според нея, той залага на места, където има отчитане на най -много ФПЧ и то такива, отчетени от станцията на общината. Тя поясни, че това не означава, че въздухът в останалите квартали е по-чист и обясни, че европейското финансиране е свързано с редица обстоятелства, които налагат реализирането на проекта в този вид.Въздухът в централните квартали бил по- мръсен, заради използването на дърва и въглища, застрояването, което пречи за проветрението и цялостната градска среда. Общината дава 40 процента от парите, а останалите 60 са от Европа.Затова трябва да се съобразяваме, поясни Бояджиева.

Общината ще трябва да реализира над 2 млн. евро по проекта от общо 16 млн.евро,  отпуснати за всички бенефициенти.Той ще се реализира на три етапа, като първоначално 80 домакинска от Бургас ще могат да се възползват от него, в бъдеще те ще бъдат 1994.

Хората ще получат безплатно проектиране, уреди, монтаж, но ремонтните дейности в жилищата ще бъдат за тяхна сметка, както и разклоненията в системата, ако искат да има такива.

За да бъдат одобрени, семействата трябва да подадат правилно попълнени заявления и в срок.Ако се съберат повече, за да бъдат избрани потребители ще има състезателност на избора. За да получат безплатни печки, хората ще трябва да върнат старите си уреди, повече точки ще им носи фактът, че са направили саниране в домовете си. То може да бъде или самостоятелно изградено или по националната програма за енергийна ефективност. Задължително условие ще е всички данъчни задължения към общината да бъдат платени.

Заявления ще може да се подават по електронен път, в териториалните дирекции, като оттам и от ОИЦ може да се вземат нужните документи и да се получи още информация.

Екипи на общината ще контролират цялостната дейност, като правят проверки по домовете, за да няма злоупотреби.

До 10 декември ще се приемат предложения от граждани по проекта и цялостната организация, а в първите дни на януари ще започне и подаването на документите.

Въпроси, мнения и предложения могат да се подават на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg.
Образците на документите за кандидатстване по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата са публикувани на следния адрес:

https://www.burgas.bg/bg/info/eventdetails/1440/38238

Проектът за подмяна на отоплителните системи се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз.

Той е финансиран по Споразумение за безвъзмездна финансова помощ № LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия.

Бургас реализира проекта съвместно с пет други общини - Столична, Велико Търново, Русе, Монтана и Стара Загора.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Алепу няма да леят бетон за глемпинга

„Няма да излеем нито килограм бетон, а засега само сме поставили скарите за палатките“, коментира за БНР-Бургас Димитър Димитров, представител на фирмата-инвеститор, която изгражда глемпинга в местността Алепу край Созопол. Според него протестът срещу строежа на луксозния къмпинг обслужва нечии интереси. В началото на..

публикувано на 04.07.22 в 14:53

Питат бургазлии за обновяването на зеленото пространство до паркинг „Гурко“

Община Бургас извършва проучване за обществените нагласи за прилагане на повече природосъобразни решения в градската среда. Инициативата е в рамките на проекта GoGreenRoutes. Всеки може да сподели своето мнение, като попълни подготвената за целта анкета. На 5 и 6 юли, ще се проведе и обществено обсъждане за предстоящото обновяване на зеленото..

публикувано на 04.07.22 в 12:18

Продължава пръскането против комари в Бургас

От днес „Дезинфекционна станция“ – Бургас продължава имагоцидни обработки със студен/топъл аерозол срещу комари. Ще се третират паркове и градски градини, комплекси и квартали, регистрирани водни биотопни зони с биоциди в концентрации, безопасни за хора, бозайници и птици. Обработките ще се извършват от 00:30 часа до 04:30 часа с биоциден препарат:..

публикувано на 04.07.22 в 12:10
Снимката е илюстративна

Косят трева по пътя Равда - Сарафово

Движението по пътя  Варна – Бургас  в участъка  Равда – Сарафово  се осъществява с повишено внимание. Там се извършва косене на тревни площи в средната разделителна ивица и банкетите на пътя. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg , както и..

публикувано на 04.07.22 в 11:29
Плажът Алепу

РИОСВ преустанови изграждането на глемпинг в „Алепу“

На 1 юли експерти на РИОСВ-Бургас са извършили проверка, във връзка със публикации в социалните мрежи за извършване на монтажни дейности в местността „Алепу“, поземлен имот с идентификатор 67800.49.36 по КК на град Созопол. Констатирано е, че в имота има  15 дървени скари. Той  е с дървена ограда с височина около 50 см, която навлиза и в..

публикувано на 04.07.22 в 09:27
тръби парно

Вместо със 170%, парното в Бургас поскъпна с 11 на сто

С близо 11% се повишава цената на парното и топлата вода в Бургас, реши комисията за енергийно и водно регулиране.  Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 юли. За Бургас то е значително по-малко от първоначално поисканото от дружеството. През м. май посочената цена бе със 170% по-висока. По-късно държавният регулатор я сви до 45 на..

публикувано на 04.07.22 в 09:27

За два часа спира водоподаването в „Победа“

Днес от 9:30 часа до 11:30 ще бъде спряно водоподаването за бургаския квартал „Победа“.  Причината е извършване на строително-монтажни дейности по водопроводната мрежа, захранваща квартала. Това информира ВиК Бургас. 

публикувано на 04.07.22 в 08:18