Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни печки ще има само за жителите на ЦГЧ и на комплексите "Възраждане","Лазур","Братя Миладинови" и" Меден Рудник "зона Г

С разочарование за някои от присъстващите на общинското обсъждане на проекта за безплатната подмяна на печки започна срещата с представители на общината. Хората реагираха бурно след като разбраха, че кварталите Долно Езерово, Сарафово, Ветрен и Лозово остават извън плановете.Оказа се, че подобен проект ще бъде реализиран самостоятелно за Долно Езерово, а  жителите на другите населени места могат да бъдат обхванати, ако остане финасиране. Пояснение защо проектът ще е само за ЦГЧ и за  комплексите "Възраждане","Лазур","Братя Миладинови" и" Меден Рудник "зона направи зам.-кметът Руска Бояджиева.Според нея, той залага на места, където има отчитане на най -много ФПЧ и то такива, отчетени от станцията на общината. Тя поясни, че това не означава, че въздухът в останалите квартали е по-чист и обясни, че европейското финансиране е свързано с редица обстоятелства, които налагат реализирането на проекта в този вид.Въздухът в централните квартали бил по- мръсен, заради използването на дърва и въглища, застрояването, което пречи за проветрението и цялостната градска среда. Общината дава 40 процента от парите, а останалите 60 са от Европа.Затова трябва да се съобразяваме, поясни Бояджиева.

Общината ще трябва да реализира над 2 млн. евро по проекта от общо 16 млн.евро,  отпуснати за всички бенефициенти.Той ще се реализира на три етапа, като първоначално 80 домакинска от Бургас ще могат да се възползват от него, в бъдеще те ще бъдат 1994.

Хората ще получат безплатно проектиране, уреди, монтаж, но ремонтните дейности в жилищата ще бъдат за тяхна сметка, както и разклоненията в системата, ако искат да има такива.

За да бъдат одобрени, семействата трябва да подадат правилно попълнени заявления и в срок.Ако се съберат повече, за да бъдат избрани потребители ще има състезателност на избора. За да получат безплатни печки, хората ще трябва да върнат старите си уреди, повече точки ще им носи фактът, че са направили саниране в домовете си. То може да бъде или самостоятелно изградено или по националната програма за енергийна ефективност. Задължително условие ще е всички данъчни задължения към общината да бъдат платени.

Заявления ще може да се подават по електронен път, в териториалните дирекции, като оттам и от ОИЦ може да се вземат нужните документи и да се получи още информация.

Екипи на общината ще контролират цялостната дейност, като правят проверки по домовете, за да няма злоупотреби.

До 10 декември ще се приемат предложения от граждани по проекта и цялостната организация, а в първите дни на януари ще започне и подаването на документите.

Въпроси, мнения и предложения могат да се подават на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg.
Образците на документите за кандидатстване по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата са публикувани на следния адрес:

https://www.burgas.bg/bg/info/eventdetails/1440/38238

Проектът за подмяна на отоплителните системи се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз.

Той е финансиран по Споразумение за безвъзмездна финансова помощ № LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия.

Бургас реализира проекта съвместно с пет други общини - Столична, Велико Търново, Русе, Монтана и Стара Загора.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 15:51
Снимката е илюстративна

Затруднен е трафикът по пътя Варна - Бургас, в района на Обзор

Временно движението по пътя Варна – Бургас, в района на Обзор, се осъществява двупосочно в една лента. това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е ремонт на ВиК авария.  Движението се регулира с пътни знаци.

публикувано на 29.05.24 в 09:52

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните си води,..

публикувано на 29.05.24 в 08:19

Станислав Илиев: Всеки глас има значение

Важно е да се гласува на предстоящите избори, аз ще го направя, всеки глас има значение, каза за БНР Бургас Станислав Илиев. Ако искаме да има действие, това означава, че и ние трябва да действаме. Лесно е да се оплакваш, че нещо не ти харесва. Дай  предложение то да стане по-добро, направи го ти по-добре, дай решение, за да се реши даден..

публикувано на 28.05.24 в 17:45

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителната агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите, дирекции на Природни паркове, лесозащитни и..

публикувано на 28.05.24 в 16:46

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни..

публикувано на 28.05.24 в 14:59

С близо 1 млн лева ремонтират 130-годишното читалище във Воден

Ключови инфраструктурни проекти започват в община Болярово.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на сградите на читалището в село Воден и на общинската администрация. В началото на юни предстои и подписването на договорите за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата Малко Шарково и Мамарчево. Факт от тази седмица са вече..

публикувано на 28.05.24 в 14:43