Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще се включи ли Нова Загора към Мониторинга за качеството на въздуха?

Нова Загора
Снимка: Фейсбук

Нова Загора да бъде включен в национален мониторинг за качеството на въздуха, са поискали от инициативния комитет „Нова Загора иска да диша“ от областния управител Чавдар Божурски. Искането е отправено във връзка с обгазяването с неприятни миризми от инсталацията за биогаз. На специално свиканата в областна администрация  среща между РИОСВ Стара Загора, РЗИ Сливен, ОДБХ, община Нова Загора, инвеститора на инсталацията  и инициативния комитет е обсъдено качеството на въздуха и ефективността от извършвания контрол. 

Областния управител Чавдар Божурски коментира след срещата, че ще информира Министерство на околната среда и водите за взетите решения.

"Беше предложено да бъде направен през 2020 година емисионен мониторинг в Нова Загора. Второто предложение на РИОСВ беше община Нова Загора да се ангажира с контрола на тези миризми."

Кремена Петрова, председател на инициативния комитет обяви, че не е доволна от срещата.

"Искаме мобилната станция за замерване да бъде поставена близо до производствената площадка на обекта. Най-много нас ни вълнува сероводорода."

Управителя на инсталацията за биогаз Климент Грачанлиев съобщи, че от около месец са инсталирали биофилтър, който все още не работи на 100%.

"Нашите реалистични очаквания са края или началото на следващия месец да има осезаеми резултати."

Проблемът с обгазяването на Нова Загора търси решение от 2014 година. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Димитров: Няма да има водна криза в Бургаска област

Бедствено положение ще се обяви в Бургаска област, за да се ускорят процедурите по изграждането на довеждащ водопровод от язовирите Порой и Ахелой. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след заседание на Националния съвет ,което се проведе в Областната администрация в Бургас. Извънредното положение се налага, за да се..

обновено на 01.12.20 в 17:30

Извънредна сесия за недостига на вода в яз. "Камчия"

Вариантите за алтернативно водоподаване към област Бургас, поради недостига в яз. "Камчия", обсъждат в момента бургаските общински съветници.  Кметът Димитър Николов повтори плана да се използват язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Те ще бъдат предоставени за стопанисване на областния управител, за да може той да предприеме действия за ремонтирането им и..

обновено на 01.12.20 в 16:05

Затруднено движение за три дни по ул. "Кирил и Методий"

Движението ще бъде затрудено в части от  ул. "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Това се налага з аради ремонтни дейности по пътната настилка. Те ще се извършват в  участъка между ул. "Славянска" и ул. "Трайко Китанчев".  Ремонтните дейности ще продължат от 1 до 3 декември. 

обновено на 01.12.20 в 10:22

Смущения във водоподаването в Ахтопол до края на месеца

Поради основен ремонт на уличен водопровод в Ахтопол от днес до края на месеца ще има смущения на водоподаването за живущите на улиците Крайморска, Митко Палаузов, Христо Ботев и Черно море. Ремонтните дейности ще се извършват всеки дин от 8 до 17 часа. Авария е причината и днес без вода да е вилна зона Росенец, съобщават още от ВиК..

публикувано на 01.12.20 в 09:01
язовир

Извънредна сесия на Общинския съвет в Бургас заради заплахата от водна криза

В Бургас по искане на БСП ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет. Очаква се на нея ще бъдат изслушани представители на Mинистерството на околната средa и водите, ВиК дружеството и кметът на града Димитър Николов. Поводът за извънредното заседание е заплахата областния град да премине на воден режим след 5 месеца. След  изявлението на..

публикувано на 01.12.20 в 08:14

Временни промени в разписанията на автобусите на "Бургасбус"

Временни промени в разписанията на автобусите на "Бургасбус" ще бъдат въведени от 2 декември (сряда). Това съобщават от общинския превозвач. Промените се налагат поради усложнената епидемична обстановка и въведените извънредни мерки. Друга причина е драстичното намаление на пътникопотока. От там информират, че при всички линии е взето предвид..

публикувано на 30.11.20 в 16:35

COVID отделението на Военна болница Сливен се нуждае спешно от кислородни концентратори

COVID отделението на Военна болница Сливен се нуждае спешно от кислородни концентратори, съобщи пулмологът и лекуващ лекар в отделението д-р Ванушка Петрова. Според нея са необходими най-малко пет броя, защото в отделението не достигат преносими апарати.  Кислородните концентратори са ни нужни, заради увеличаването на случаите на тежки..

публикувано на 30.11.20 в 16:27