Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятото по Южното Черноморие било по-малко престъпно

Най-голям дял на наркопазара има канабисът, следват амфетамините

Спад на престъпленията с наркотици през последния летен сезон, отбелязва МВР. Това става ясно от питане на бургаския депутат Диана Саватева до вътрешния министър. От юли до септември 2019 г. са извършени 20% по-малко престъпления в морските общини. 13,4% е спадът в раста на престъпленията с наркотици – 116 за този летен сезон спрямо 134 за 2018 г. За сезон 2019 г. криминалистите са разкрили 75 от тях, се посочва в справката. От информацията, изнесена от Младен Маринов става ясно, че от началото на годината в област Бургас са разкрити 10 „лаборатории“ за приготвяне на синтетични наркотични вещества.

Два от случаите, свързани с дрога, бяха безпрецедентни – в първия от тях бе заловена рекордна пратка с кокаин – 75 кг. Тя бе в кашони с банани от Еквадор, стигнала до Бургас с кораб, като пратката е пренатоварена в Италия. Общата стойност на заловените наркотици бе близо 2.6 млн. евро. Вторият случай е в с. Зидарово – разкрита бе плантация с 3 дка канабис, арестувани бяха двама братя. Аналогично в с. Бата бе разкрита през юли друга плантация с 90 кг. суха маса, като тогава в ареста попадна 57-годишен мъж“.

„Бургаски регион има различни рискови фактори по отношение на трафика и търговията с наркотици. Профилът на туристите е различен от този във Варна – в Бургаски район са предимно англичани, скандинавци в затворени комплекси с по-висок контрол. Анализите показват през последните години, че не само Слънчев бряг е уязвимо място, престъпната дейност се простира до Созопол, Приморско и Царево. Наркотични вещества търсят предимно чуждестранни граждани, към тази част на страната се насочват наркопласьори от София, Сливен, Ямбол. Те действат самостоятелно или в групички от 3 души. Голяма част от тях са на възраст между 24-40 години, работят в големи комплекси, заведения и търговски обекти“, поясняват от МВР в отговор на бургаския депутат.

Оттам подчертават, че в България като цяло няма съществени промени и динамика в този сектор на престъпността. Нивото на употреба е по-ниско, а вътрешният наркопазар е с малък обем спрямо другите европейски държави, с най-голям дял е канабисът, след него са амфетамините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки

Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждава, че от 8 ч. до 10 ч. днес е възможно да има затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти чрез терминалите за самотаксуване, както и на гишетата на агенцията.  Причината е, че ще бъде актуализирана електронната система за събиране на пътни такси. 

публикувано на 14.10.24 в 07:53
снимката е илюстративна

Мъж загина след тежка катастрофа между автобус и каруца (обновена)

Мъж на 64 години е загинал тази сутрин около 7.00 часа при тежко пътно произшествие между сливенските села Малко Чочовени и Гавраилово. Автобус на градския транспорт е ударил каруца, следствие на което управляващият каруцата е загинал. Няма пострадали пътници в автобуса.  Вторият возещ се в каруцата е леко пострадал. Прегледан е, но е отказал..

обновено на 11.10.24 в 13:09

Край пътя от Раково до границата с община Котел вече е почистено

Община Сливен почисти растителността по пътния участък след село Раково до границата с община Котел, съобщих оттам.  В момента се извършват такива дейности от връх Българка до село Раково. Очаква се те да приключат следващата седмица. Преди това бяха почистени храстите по пътя от гимназията по текстил в Сливен до връх Българка.  Премахването на..

публикувано на 11.10.24 в 08:39

Апелативен съд - Бургас: Димо Минев остава за постоянно в ареста (ОБНОВЕНА)

За постоянно остава в ареста обвиняемият Димо Минев, който беше задържан по случая с разкритата наркоферма в каменското село Винарско. Това реши Апелативният съд в Бургас, след като Минев обжалва мярката, определена от Окръжния съд и поиска да бъде пуснат под домашен арест, защото не е отглеждал той канабисовите растения.   Общата стойност на..

публикувано на 10.10.24 в 13:00

Двама са задържани за източване на гориво от Лукойл

Двама мъже са с повдигнати обвинения и с мярка "задържате под стража" за срок от 72 часа след като са били хванати в момент на прехвърляне чрез маркучи на гориво от газовоз на Лукойл към микробус пригоден за съхранение и превоз на пропан - бутан. Случаят е станал на отбивка до разклона за с. Миролюбово. Един от задържаните е  шофьорът на специалния..

публикувано на 10.10.24 в 12:54

Сарафов: Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми

"Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми". Това заявява номинираният за главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА. "След почти година и половина като изпълняващ функциите на главен прокурор днес получих номинацията на трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процедурата по избор на..

публикувано на 10.10.24 в 12:30

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет. Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова. Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов. По думите му той има управленски опит, знание и опит в правото,..

публикувано на 10.10.24 в 09:54