Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от Хаджидимитрово се върнаха в училище

Отделението, в което бяха настанени децата от село Хаджидимитрово.
Снимка: БГНЕС

Децата от ямболското село Хаджидимитрово, които миналата седмица бяха приети по спешност с диагноза хранително отравяне вече са на училище.

Временно е отменено обедното хранене в средищното училище в Дражево, тъй като столът остава затворен до приключването на проверките.

22-те деца, приети със стафилококова инфекция бяха изписани в четвъртък и днес повечето от тях са на училище, информира кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

"Целодневната организация ще бъде възстановена, когато се възстанови обедното хранене".

Според ръководството на общината не храната в училище е причина за инфекцията.

Служителката там беше санкционирана за това, че не е съхранила проби от обедната храна и се е наложило да се вземат изследвания от кухнята –майка:

"В храната от кухнята майка няма никакви инфекции. Логично обяснение как са се заразили точно 22 деца, точно 22 от Хаджидимитрово и никой друг, никой не може да ни убеди, че инфекцията е тръгнала от там".

От Агенцията по безопасност на храните и РЗИ официално отказват да обявят резултатите от пробите, позовавайки се на прокурорската проверка, която тече в момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Подобрява се състоянието на натровените в Ямбол деца

Състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница, се подобрява. До дни се очакват резултатите от направените проверки и взетите от храната проби  от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция.  Към момента няма..

публикувано на 19.11.19 в 11:27

15 деца са настанени в ямболската болница с диагноза хранително натравяне

15 деца от ямболското село Хаджи Димитрово тази вечер бяха приети по спешност в областната болниица с диагноза хранително натравяне. Оплакванията на учениците са започнали, след като са се прибрали от училище малко след 17 часа, разказа един от..

публикувано на 18.11.19 в 23:11

Изписаха натровените деца от ямболското село Дражево

Децата, приети с диагноза хранително отравяне са изписани от болницата в Ямбол. През следващата седмица се очакват резултатите от комплексната проверка, назначена от Прокуратурата. Всички 22 деца, настанени по спешност в инфекциозното отделение в..

публикувано на 21.11.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

С постановление на Министерския съвет се разкрива Кръвен център в Бургас

Кръвен център ще бъде създаден в Бургас. Това е възможно след  постановление на Министерския съвет.  Новината съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи.  Той е бил уверен от служебния здравен министър д -р Галя Кондева, че до няколко дни ще..

публикувано на 31.07.24 в 16:06

Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ ще подпише договор с МБАЛ - Ямбол за стаж на студенти

Предстои да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество между Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и общините Ямбол и Тунджа. Ще бъде подписан и договор с МБАЛ - Ямбол "Свети Панталеймон" за стаж на студенти, съобщават от университета. През есента..

публикувано на 26.07.24 в 10:57

Безплатни изследвания за хепатит днес в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе днес от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от..

обновено на 26.07.24 в 08:11

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.  От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От..

публикувано на 20.07.24 в 16:40

С близо 50 000 лева от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас

С близо 50 000 лв., събрани от благотворително бягане, ще бъде обновена апаратурата на двете педиатрични отделения в УМБАЛ Бургас. Доброволческата инициатива е на организацията 5km run и се провежда традиционно през определен период от време...

публикувано на 18.07.24 в 14:37

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец заповед за..

публикувано на 17.07.24 в 14:44
д-р Стефан Шишков, УМБАЛ - Бургас

Неврохирургията на УМБАЛ Бургас отчита ръст на падналите от тротинетка

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от..

обновено на 15.07.24 в 14:30