ВМРО отбеляза 100 години от края на Първата световна война

Изгориха копие на Ньойския договор в Бургас

"Войводите" поднесоха венец пред Войнишкия паметник пред ДНА

С поднасянето на венци и цветя на Войнишкия паметник пред ДНА и представянето на документално – игрален филм посветен на 100-годишнината от Ньойския договор, ВМРО – Бургас отбеляза бележитата годишнина.

С ритуалното изгаряне на копие на Ньойския договор „войводите“ традиционно показват отношението си към това историческо събитие, което унизява България след края на войната. На 27 ноември се навършва век от подписването на документа, според който България, която е съюзник на победените Централни сили, губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км, 2 милиона българи са оставени под чужда власт, страната е лишена от правото на наборна армия, иззето е оръжието и трябва да се плащат тежки дългогодишни репарации.

„Събрали сме се пред паметника на загиналите бургазлии във войните за национално обединение, за да отдадем почит пред паметта на нашите прадеди. А с изгарянето на копие на Ньойския договор искаме да кажем, че това е договор, който е изключително несправедлив към България. Откъснати са от родината ни изконни български земи, наложени са високи репарации и Великите сили се опитаха да ограничат в бъдещите десетилетия нашето развитие“, каза областният председател на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев.

„За Ньойския договор голяма вина носят тогавашните български политици, своя дял от вината носят и нашите съседи и Великите сили. В историята никой не се отнасял милостиво към победените, а ние сме от тази страна, за жалост.“, коментира проф. д-р на и. н. Иван Илчев (български историк и дългогодишен ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", 2007-2015 г.). Той е сценарист на 60-минутния документално-игрален филм "Сага за попилените възможности", посветен на 100-годишнината от Ньойския договор и пристигна специално в Бургас за неговото представяне във Военния клуб.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Грозев

ДБГ: Финансова помощ за новородено бургазлийче, но с образователен критерий

Да се отпуска еднократна финансова помощ за новородено дете в Бургас ще предложат общинските съветници от Движение „България на гражданите“. Мярката ще с цел стимулиране на раждаемостта в общината. Това трябва да се случва при определени условия, поясни Стоян Грозев: „Това да бъде задължително обвързано с образователен ценз на..

публикувано на 04.12.19 в 14:11
Владимир Павлов (вляво)

“Възраждане“: Без такси за общински учреждения за децата

Без такси за децата в различни учреждения и институции в Община Бургас. Това е една от мерките, които общинските съветници от „Възраждане“ ще предложат, като стимул за увеличаване на раждаемостта. Това не засяга само детски градини и училища, поясни пред БНР-Бургас Владимир Павлов: „Това са и спортни площадки; клубове, в които децата са..

публикувано на 04.12.19 в 12:59
Радио Стара Загора

И зам.-председателите на Общинския съвет в Сливен положиха клетва

Общински съвет Сливен избра двама заместник-председатели - Веселина Тонева от ГЕРБ и Деян Дечев от БСП. Местният парламент избра още председателите на постоянните комисии и техния състав. Утвърдени бяха 17 места за кметски наместници и техните правомощия.  Сесията на Общинския съвет започна с минута мълчание в памет на големия  български актьор..

публикувано на 28.11.19 в 13:01

Общинският съвет в Бургас ще гласува промените в бюджета

Промени в бюджета на община Бургас ще гласуват днес общинските съветници. Предвижда се допълнително финансиране от 400 000 лв. за сектор „Озеленяване“, ще бъдат отпуснати средства и за двете юношески футболни школи на „Нефтохимик“ и „Черноморец“. Общинският съвет ще гласува и създаването на младежки център в „Меден рудник“, за който Общината ще..

публикувано на 27.11.19 в 08:38

Д-р Стойно Стойнов става депутат

Д-р Стойно Стойнов ще влезе в парламента като депутат, на мястото на Диана Саватева. Ветеринарният лекар също е от гражданската квота на ГЕРБ и беше девети в листата на партията. Диана Саватева става заместник – кмет на Бургас, с ресор "Култура, туризъм и спорт".

публикувано на 25.11.19 в 11:35

Н.Тишев: Предлагаме намаляване с по 50 лева на данъка на родител на месец за всяко дете в семейството

Предлагаме намаляване с по 500 лева за всяко дете от данъчната основа на месец на работещи родители, което означава 50 лв. повече да остават във всяко семейство. На годишна база това са 600 лв. Това е социална политика. Това е политика, мярка срещу демографската криза“, заяви народният представител от  “БСП за България” Николай Тишев по време на..

публикувано на 22.11.19 в 09:21

Новият правилник на Общинския съвет може да бъде атакуван в съда

Новият правилник на Общинския съвет породи дебати на първото заседание на местния парламент. Намаляването на времето за изказване на съветниците и наименованието на политическите групи бяха сред най-спорните точки. Общинските съветници отхвърлиха предложението за отпадане на опцията „въздържал се“ при гласуване. Най-вероятно ще бъдат..

публикувано на 19.11.19 в 15:42