Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Стефан Данаилов (с аудио)

| обновено на 27.11.19 в 13:22
Стефан Данаилов е носител на множество български и чуждестранни награди.
Снимка: БГНЕС

Стефан Данаилов е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия, където 76-годишният актьор беше приет за лечение преди време.

Кметът Димитър Николов изказва искрени съболезнования за кончината на големия български актьор, преподавател, политик и бивш министър на културата Стефан Данаилов, отправяйки към неговите близки, колеги и ученици следните думи:

"Тъжа заедно с всички вас за голямата загуба. Напусна ни един наистина легендарен мъж, любимец на поколения българи, изиграл някои от най-въздействащите роли в киното и театъра. Той не само беше, но и ще продължи да е културен феномен. Неговият образ, глас и крилатите му фрази, познати във всеки български дом, ще останат част от нашия живот дълго. Защото "Следите остават". С този филм започна неговата кариера, а следите, които оставя в българската култура и изкуство Стефан Данаилов, са дълбоки и дълговечни. Поклон пред паметта му!"


Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. 

Дебютът му в киното е през 1956 г, когато той е едва 13-годишен, а 27-годишен влиза в ролята на майор Деянов в „На всеки километър“.

В своята дългогодишна творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди.


Поклон пред паметта му! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Стефан Данаилов

Стефан Данаилов е приет във ВМА

Актьорът Стефан Данаилов е приет във Военномедицинска академия. Това потвърдиха за "Хоризонт" от лечебното заведение.  От там отказаха да уточнят причината за приема, както и подробности за здравословното му състояние. 

публикувано на 09.10.19 в 14:41

Стефан Данаилов, актьорът на всички времена

Автобиографичната книга „Романът на моя живот“  е поводът за вълнуващата среща с  емблематичната кино звезда Стефан Данаилов в Бургас. Съавторът му  Георги Тошев отбелязва, че се е лишил от много текст в името на снимките,  за да диша това..

публикувано на 31.03.18 в 11:56

"Аскеер" за големия Стефан Данаилов

Големият български актьор Стефан Данаилов получи "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Снощи наградите бяха връчени за 25-ти път. "Аз много съм си обичал публиката и съм получавал много обич от нея. Аз вярвам в България и вярвам в това,..

публикувано на 25.05.15 в 09:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул...

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %...

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на..

публикувано на 12.07.24 в 15:50