Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100 години от спогодбата след Първата световна война

Проф. Иван Илчев: Ньойският договор слага край на полета на българския дух


Ньойският договор е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. В края на Първата световна война, най-големия дотогава световен конфликт, българската държава е от страната на загубилите. Контрактът е наказанието за погрешния избор от лятото на 1915 г., когато цар Фердинанд и правителството на Васил Радославов вкарват България във войната на страната на Тройния съюз, казва историкът проф. Иван Илчев:

„Не трябва да забравяме, че Ньойският договор за съжаление, до голяма степен е подготвен от българската политика, не толкова от съседите на България и Великите сили, които също носят своя дял от вината…Ние сме победена държава, а в историята никой не се е отнасял милостиво с победените, за съжаление!“

11 хил. кв. км. територия е откъсната от България, 600 хиляди българи остават извън границите. Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците възлизат на 2,25 милиарда златни франка. Според Ньойския договор губим Южна Добруджа, Беломорска Тракия, но и Струмишко и Западните покрайнини. От отделените земи в следващите три години в България пристигат над 100 хил. бежанци. Около 600 хиляди българи остават отвъд граница.

„Най – голямата ни загуба, като територия е Егейска Тракия и не толкова като територия, а като възможност за достъп до европейските пазари и това ни хвърля отново в ръцете на Германия. Когато е подписан Букурещкият договор през 1913 г., българският народ го възприема като нещо временно, като някакъв удар от който бързо ще се оправим. Когато е подписан Ньойският договор, това е краят! Сложен е краят на Българското Възраждане, на полета на българския дух, губи се надеждата в бъдещето на българския народ!“, каза още проф. Илчев.

Българите посрещнали вестта за унизителните клаузи на Ньойския диктат с небивал трагизъм и възмущение. Историята разказва, че на този ден преди 100 години в църквата „Света Неделя“ е отслужена панихида за загиналите по бойните полета . Сред присъстващите спонтанно възниква идеята да се направи траурно шествие. Множеството с черни хоругви тръгва по улиците на столицата и се отправя към дома на народния поет и писател Иван Вазов. Развълнуван той се обърнал развълнуван към множеството с думите : „С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние… Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте!… Жив е българският бог!“ и се разплакал, хилядното множество, прегърнало черни знамена заплакало с него.

репортаж може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три проверки започнаха на созополските плажове

Три проверки започнаха на созополските плажове, които пострадаха след наводненията. От Министерството на туризма, Община Созопол и Басейновата дирекция инспектират ивиците след сигнала на концесионера за сериозни щети.  До 1 юни Министерството на туризма очаква двата плажа Созопол централен и Харманите да бъдат възстановени...

публикувано на 15.01.21 в 16:12

"Булевард Демокрация" - на 15 януари

Имам подозрения, че на която и дата да бяха насрочени изборите, все щеше да е проблематично. Президентът даде цяла седмица да се подготвим да ходим до урните безопасно (или да ни подготвят). Не разбрах седем календарни дни, два от които почивни с какво точно ще ни помогнат… От ГЕРБ контрираха, че тогава било Великден за арменците и католиците...

публикувано на 15.01.21 в 14:44

Три екипа оглеждат щетите след валежите в община Бургас

Три екипа  на общината в момента правят огледи на щетите, след интензивните дъждове през изминалите дни, съобщи кметът Димитър Николов: „Екипите са във вилно селище „Черниците“ - Маринка, Ченгене скеле, вторият е в село Извор, а третият в Димчево. Очакваме описание на щетите. Повечето , които се наблюдават са по тротоари, асфалт, бордюри. Има и..

публикувано на 15.01.21 в 14:10

До 5 февруари приемат проектни идеи в плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021-2027 г

Община Бургас стартира набиране на проектни идеи за бъдещото развитие в зоните на въздействие в плана за интегрирано развитие на общината в периода 2021-2027 година. Целта е да се структурират и определят приоритетни за изпълнение проекти и възможности за партньорства чрез активното участие на всички заинтересовани страни. Заместник кметът Весна..

публикувано на 15.01.21 в 14:06

Споделен хляб за Фазаново

Двама български творци от години осигуряват безплатно хляб на съселяните си от Фазаново. Това са Мария и Красимир Слабакови. Красимир отбелязва: Зимно време сме се затворили самотни хора, от врата на врата, от ръка на ръка  като давам хляба, то си е повод за общуване.   Всеки жест в тази посока ми харесва.  То няма никакъв поминък на това красиво..

публикувано на 15.01.21 в 13:30

Недялко Йорданов: Подземен паркинг до х. „България“ – само през трупа ми

Редица въпроси от бургазлии възникнаха на общественото обсъждане за подземен паркинг до хотел „България“. Оказа се, че инвеститорът е предвиждал подобно съоръжение още при проектирането на ремонта на сградата преди няколко години. В района има сериозно количество подземни води, затова паркингът ще е само на едно ниво. Остро, с редица критики..

публикувано на 15.01.21 в 12:42

Започна подготовка за масовото залесяване на хълма Боровец в Ямбол

Започна подготовката за масовото залесяване на хълма Боровец в Ямбол. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората. бг“. С техника на Общинско предприятие „Паркове, зони за отдих “ вече се подготвя местността за засаждането на 5  600 дръвчета от видовете цер и бор. Никола Рахнев от „Гората.бг“..

обновено на 15.01.21 в 10:42