Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Макс и Мориц" очакват малки и големи в Бургаската опера

| обновено на 22.12.19 в 08:23

Операта за деца от Александър Йосифов ще се играе днес от 11 часа, в Зала Опера. Детският спектакъл е по либрето на Банчо Банов, а смешните истории на разбойниците Макс и Мориц, с които всички сме израснали, получавайки не само поводи за искрени усмивки, но и доста поуки, са представени в музикалния спектакъл непринудено, динамично, с много финес и закачливи реплики между сценичните герои. Диригент-постановчик на музикалния спектакъл е Цанислав Петков. Режисьор на забавната постановка, която, обаче, има и сериозни послания към детската аудитория, а и към възрастните, е Александър Текелиев. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите, които представят най-характерното у героите — на Анна-Мария Токаджиева. Разнообразните танци са дело на Галина Калчева. Помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов.

За повечето роли е подготвен двоен солистичен състав: Милен Динолов /Стефка Христозова – в ролята на палавника Макс, Бранимир Недков/ Весела Апостолова – съучастникът на Макс в белите – Мориц, Йордан Христозов влиза в образа на Писателя Буш. За ролята на Леля Грета се готвят Лина Пеева, Дарина Запрянова и Калина Попова. Яни Николов ще бъде Музикантът, Майстор Бок – Веселин Спасов/ Петър Тихолов. Мирослав Димитров ще се представи на бургаска сцена като Художника, а Диман Панчев ще бъде Хлебарят. В постановката участва и балетният състав на Държавна опера — Бургас.

Нека ние, възрастните, да си припомним жизнерадoстното време на детството, заедно с всички изживени и неизживени приключения, дарявайки си зареждаща емоция, заедно с децата, които имат нужда от подобни свежи сюжети с поучителен край, представени по професионален и забавен начин.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Различната Кристия Тодорова - от сивите градски пейзажи до пъстрите шаржове

Кристия Тодорова е художник на свободна практика, обича да твори с маслени бои, завършила е живопис във Великотърновския университет. Тя получи наградата „Млад художник на годината“, която се връчва на 24 май от Дружеството на бургаските художници на специална церемония преди откриването на традиционната изложба посветена на празника на..

публикувано на 28.05.20 в 09:55

100 хил. пъти са гледани онлайн постановките на Бургаската опера, включени в „Заедно в кризата“

Близо 100 000 пъти са гледани излъчваните в Интернет постановки на Бургаската опера, с който тя се включи в онлайн инициативата „Заедно в кризата“, организирана от БНР и Софийската филхармония. Чрез нея беше създадена обща програма от концертни видеозаписи, които се излъчват в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към..

обновено на 27.05.20 в 21:27

Прожектират "Башмайстора на море" тази вечер пред библиотеката

Изложба, книга и филм, под мотото - Една легенда се завръща „Баш майстора завинаги” представят днес в пространството пред библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. Те са посветени на петте филма от поредицата за „Баш майстора“, станали любими на хиляди българи. Образите на Рангел Лелин, Другарю Кире, Жорката излизат от филмите, за да ни отведат..

публикувано на 27.05.20 в 11:58

Драматичният театър се завръща на лятна сцена

Драматичен театър „Адриана Будевска“ отваря врати отново от юни. Съвместно с община Бургас културната институция ще подари на почитателите на Мелпомена един летен театрален сезон. В селекцията на афиша са включени няколко от хитовите заглавия на театъра. Спектаклите ще се играят през юли и август на сцената на Летния театър и на остров „Св...

публикувано на 26.05.20 в 15:56

Градската галерия в Поморие отвори врати отново

Градска художествена галерия “Дечко Стоев” в Поморие възобновява пълноценната си дейност след повече от два месеца извънредно положение. Ценителите на изкуството ще имат възможност да се насладят на изложба от графични творби на един от най-значимите художници на нашето съвремие – Стоян Цанев. В експозицията са представени 49 графични произведения..

публикувано на 26.05.20 в 15:40

Бургас в унисон с природата

Творбите от фотоконкурса "Бургас в унисон с природата" ще бъдат подредени на 5 юни в парка в "Изгрев". Инициативата е по повод 2020 - Европейска година на „по-зелените” градове и в рамките на третото изд ание на "Изгрев парк фест".  Конкурсът насочва фокуса на обектива към зелените пространства на дома, квартала и града, в които живеем и..

публикувано на 26.05.20 в 14:33

Три театрални постановки гостуват през юни на Летния театър

Летният театрален салон от гостуващи постановки в Бургас ще бъде открит през юни. На 23-ти следващият месец зрителите ще видят моноспектакъла на Мариус Куркински " Мариус на 50"  от 20ч. на сцената на Летния театър. Притежателите на билети за отложеното представление от 2-ри април могат да ги презаверят за новата дата или да ги върнат в срок до 31 май..

публикувано на 26.05.20 в 12:48