Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Созопол каза да на реконструкцията на старото рибарско пристанище

След ново обществено обсъждане  на проекта за реконструкция на старото рибарско пристанище, местните жители одобриха промените ,които бяха направени, след като те категорично възразиха срещу предложения вариант  преди близо две седмици. Тази вечер след зададени множество уточнителни въпроси към представителя на фирмата -изпълнител Димитър Георгиев, присъстващите в залата се обединиха зад становището, че не може да допуснат градът им да изгуби близо 1 млн. инвестиция.

Хората още в началото заявиха, че никой не е против промените, а се съмняват в качеството на изпълнението. Отново основен спор бяха понтоните, вида им, материала от който ще бъдат направени и мястото, където ще бъдат поставени.Видяхме това, което се случи в Черноморец и сме притеснени да не се получи същото, казаха те. Искаме да разберем коя фирма ще ги направи, интересуваха се още созополчани.

Георгиев обясни, че гражданите ще имат възможност да наблюдават всичко, което се реализира и ги покани на бъдещи оперативки, където ще бъдат изяснявани етапите на реконктрукцията.Ще бъдат сложени 2 понтона. Той заяви, че е преговаряно с 4 фирми за направата на понтоните, но така и не е избрана една от тях. Пет години ще бъде гаранцията на ремонта и ще могат да бъдат правени изменения, така че местните жители да бъдат доволни.

Кметът Тихомир Янакиев  се обърна към Георгиев с думите  "Това, което се случи в Черноморец, няма да се случи тук".Той обеща изключително строг контрол по време на ремонтните дейности.

На срещата стана ясно, че тече  процедурата за избор на строителен надзор. 

Преди обсъждането на пристанището, местните жители баха запознати с още едни важен за града проект. Той е с наименование:„Съвременен разказ на отминали времена в античния град Аполония, основа за развитие на иновативна туристическа индустрия в югоизточен планов регион". Той цели ремонтирането на улици, обекти и създаването на нови атракции. 

Повече за двата проекта очаквайте в програмата на БНР Бургас.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова инициатива ще връща българите от чужбина

Нова инициатива на Движение за национална кауза има за цел да привлече   българите от чужбина обратно у нас, като предлага възможности за работа и информация за живота в различните региони на страната. Зад проекта на неправителствената организация ДНК, стоят имената на двамата популярни телевизионни водещи у нас Иван и Андрей. Инициативата е..

публикувано на 24.02.20 в 17:29

2 400 безработни може да работят по програмата" Предоставяне на грижи в домашна среда"

Национален  план на заетостта  стартира през февруари, бюджетът му  е 73 млн. лева. В него е включена и нова програма. Това е "Предоставяне на грижи в домашна среда", тя ще оперира с 16 млн. лева ,съобщи Пенка Кирилова, директор на регионалната служба по заетостта. Програмата  ще осигури работа на 2400 души : Основната цел на програмата е..

публикувано на 22.02.20 в 15:15

Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само..

публикувано на 21.02.20 в 13:26

Къщата на благодетеля на Ново Паничарево става музей

 Къща, паметник на културата в центъра на Ново Паничарево, ще се превърне в музей. Целта е с реализацията на проекта да развием туристическия потенциал на населеното място, казаха от кметството. Къщата е на Страти Димитров, най-големият благодетел на Ново Паничарево. Той има г олям принос за икономическото развитие и благоустрояването на..

публикувано на 20.02.20 в 17:00

Борислав Борисов: Новият ОУП разширява Синеморец с още половин село

Сериозно увеличение на площи, които подлежат на застрояване в Община Царево. Така коментира последния проект за Общ устройствен план Борислав Борисов от Фейсбук – групата „ Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Конкретно относно курортното селище, той добави: „Като краен резултат, едва ли не, ще бъде застроено..

публикувано на 20.02.20 в 16:45
Георги Лапчев, кмет на Община Царево

Лапчев: Не се ли приеме ОУП, замръзваме за 20 години

Ако не бъде приет Общият устройствен план на Царево, това означава, че общината ще замръзне в развитието си за следващите 20 години. Това коментира пред БНР-Бургас кметът Георги Лапчев. Според едни мнения, новият проект редуцира възможностите за разширяване на населените места, според други - ги увеличава, коментира Лапчев и добави:..

публикувано на 20.02.20 в 16:25

Увеличават се предлаганите от Бюрото по труда работни места

Годината започва в Бургас със слаб ръст на безработните в Бургас и с увеличение на предлаганите нови работни места. Това се отчита вече няколко години, обясни директорът на бургаското бюро по труда Живко Янакиев .Той уточни, че няма промяна в общата характеристика на търсещите работа и че сферите, където има най-много свободни позиции са..

публикувано на 20.02.20 в 16:15