Созопол каза да на реконструкцията на старото рибарско пристанище

След ново обществено обсъждане  на проекта за реконструкция на старото рибарско пристанище, местните жители одобриха промените ,които бяха направени, след като те категорично възразиха срещу предложения вариант  преди близо две седмици. Тази вечер след зададени множество уточнителни въпроси към представителя на фирмата -изпълнител Димитър Георгиев, присъстващите в залата се обединиха зад становището, че не може да допуснат градът им да изгуби близо 1 млн. инвестиция.

Хората още в началото заявиха, че никой не е против промените, а се съмняват в качеството на изпълнението. Отново основен спор бяха понтоните, вида им, материала от който ще бъдат направени и мястото, където ще бъдат поставени.Видяхме това, което се случи в Черноморец и сме притеснени да не се получи същото, казаха те. Искаме да разберем коя фирма ще ги направи, интересуваха се още созополчани.

Георгиев обясни, че гражданите ще имат възможност да наблюдават всичко, което се реализира и ги покани на бъдещи оперативки, където ще бъдат изяснявани етапите на реконктрукцията.Ще бъдат сложени 2 понтона. Той заяви, че е преговаряно с 4 фирми за направата на понтоните, но така и не е избрана една от тях. Пет години ще бъде гаранцията на ремонта и ще могат да бъдат правени изменения, така че местните жители да бъдат доволни.

Кметът Тихомир Янакиев  се обърна към Георгиев с думите  "Това, което се случи в Черноморец, няма да се случи тук".Той обеща изключително строг контрол по време на ремонтните дейности.

На срещата стана ясно, че тече  процедурата за избор на строителен надзор. 

Преди обсъждането на пристанището, местните жители баха запознати с още едни важен за града проект. Той е с наименование:„Съвременен разказ на отминали времена в античния град Аполония, основа за развитие на иновативна туристическа индустрия в югоизточен планов регион". Той цели ремонтирането на улици, обекти и създаването на нови атракции. 

Повече за двата проекта очаквайте в програмата на БНР Бургас.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски инструктори срещу селфито с курсист

Бургаски инструктори се включиха в националната подписка срещу готвените промени в обучението на бъдещите водачи. Те са против увеличението на часовете по кормуване от 31 на 42 часа, както и против въвеждането на електронен контрол по време на обучението, предвидено да става за сметка на инструкторите. Това съобщиха за БНР-Бургас от Регионалния..

публикувано на 06.12.19 в 10:44
Снимката е илюстративна.

С около 11 % ще е по-скъпа почивката за празниците тази година

Около 540 000 пътувания се очаква да бъдат реализирани за Коледно-новогодишните празници тази година. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма. Сред най-предпочитаните дестинации са съседните на България страни. Част от пътуващите предпочитат Испания, Италия и Германия. Около 130 000 българи се очаква да прекарат празниците в чужбина,..

публикувано на 05.12.19 в 10:07
Снимката е илюстративна.

Състезание за бизнес идеи, свързани с морската икономика, организира Община Бургас

Състезание за бизнес идеи, свързани с морската икономика, организира Община Бургас с подкрепата на членовете на местната група URBACT и със спонсорството на Регионалната организация на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ Бургас) и Пристанище Бургас. Заявления за участие вече се приемат. Изпращайте ги до 20 март 2020..

публикувано на 03.12.19 в 14:18

Нелегалните пътнически превози ощетяват лицензираните транспортни фирми

Няма никакъв контрол спрямо нерегламентирания превоз. Това посочи Румен Христов, управител на най-голямата фирма в бранша в област Бургас. Сивият сектор остава един от проблемите: Години наред сме свидетели как институциите прехвърлят отговорността си една към друга. Автомобилна администрация казва, че няма достатъчно правомощия по закон...

публикувано на 01.12.19 в 09:05

Изследване на Световната банка показва, че тол таксите ще оскъпят хранителните продукти с до 2 ст.

Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните. Така че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази съществено върху разходите на домакинствата,  съобщиха от Агенция пътна..

публикувано на 30.11.19 в 10:36

Намаления до 40-50% на Черния петък в Бургас

Проучване показва, че над 50% от българските потребители ще пазаруват на "Черен петък", който тази година се пада днес. Средно ще бъдат похарчени около 500 лв. на човек. Между 20 до максимум 50% са намаленията на магазините в един от бургаските молове, показа проверка на БНР- Бургас, по време на днешния Черен петък. "Доволна съм,..

публикувано на 29.11.19 в 14:29

Базар на местни производители ще има в Созопол за Коледа

Площад "Хан Крум" в Созопол ще бъде преобразен за коледните празници. Базар на местни производители с различни стоки ще радва жителите и гостите на града от 20 декември до 7 януари. Идеята е на общината, а тя е подкрепана от Инициативен комитет на гражданите, каза един от представителите му Теодора Свиридова Тази година за първи път ще организираме..

обновено на 29.11.19 в 01:24